ul. Sitki-przejście zwalniające

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

starówka pisze: Codziennie około 7:30 przejeżdżam to "pomysłowe" przejście na odcinku Słoneczna - Słowackiego, nagminne jest "wtargiwanie" pieszych na przejścia, teraz rzadko kto oczekuje na zatrzymanie pojazdów, teraz się już wchodzi, bo oni muszą się zatrzymać. Ciekawy jestem jak długo przyjdzie nam czekać na kolejną tragedie.
Dokładnie to samo zauważyłem wczoraj. Teraz to już całkowicie święte krowy. Widzą ten próg to się nawet nie rozglądnie tylko od razu wchodzi. Nie ważne czy auto już jest jednym kołem na progu, ważne żeby on przeszedł.
P.S. Ciekawe co zrobią jak będzie na tym przejściu kolejna ofiara śmiertelna... Zrobią podwójny próg?

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Cubaza pisze:Zrobią podwójny próg?
Zrobią pierwszy PRÓG! To teraz to podniesione przejście jest :)

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Ja to zauważyłem inne zjawisko: kierowcy zwalniają na progu, który jest przed skrzyżowaniem po czym natychmiast rozpędzają się. Tymczasem tuż za skrzyżowaniem jest drugie przejście, bez progu na które próbują wejść piesi stojący na wysepce. Jeśli zdarzy się jakieś nieszczęście to już prędzej właśnie na tej drugiej, bezprogowej części przejścia.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Moim zdaniem wystarczyło zamknąć wyspę, czyli zamknąć możliwość skrętu w lewo z ulicy Goldhamera i ulicy Poniatowskiego.
Osobiście chciałbym zobaczyć co się będzie działo w tym miejscu przed 7 i po 15 jak równocześnie będzie oberwanie chmury.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

starówka pisze:Zrobią pierwszy PRÓG! To teraz to podniesione przejście jest :)
Tak mówią policjanty. Minister twierdzi, że taka konstrukcja to próg z przejściem dla pieszych. Niech nasze policjanty wyjaśnią szefowi, żeby nie robił zamieszania.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Bo według mojego rozumowania, jeżeli już tak bardzo się uparli na to podniesione przejście mimo że bezsensowne, to powinni zrobić jedno takie przejście na całej szerokości ul. Sitki, a drugie całkowicie zlikwidować.
I przyznam szczerze, byłem wręcz przekonany, że to tak będzie wyglądało dopóki sam osobiście się nie przekonałem, jak to w rzeczywistości wygląda.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

TomekN
Prytan

Post autor: TomekN »

Angelo wczoraj przed 11 koło mnie śmignęła terenówka na blachach KTA, która wcale na tym przejściu nie zwolniła ;)
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Blachy mało ważne. Właśnie o tym mówię. Panowie panamerami będą zwalniać do zera, panowie patrolami nie będą zwalniać w ogóle. żeby to się nie skończyło tragedią.

Pozdrawiam
29500ml B Rh+... A Ty?

TomekN
Prytan

Post autor: TomekN »

Blachy zapamiętałem dlatego, że ja zwolniłem tam do około 15 km, a on sobie śmignął jakby tego przejścia nie było. Ja nie z tych, którzy oceniają ogół tylko dlatego, że ktoś ma blachy KT, KTA czy KDA ;)
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Widzę, że rozmowa w tym wątku cały czas dotyczy drogi Głównej (G), a ulica Sitki nie spełnia parametrów i nie ważne co było napisane w dokumentach przetargowych.
- Minimalna odległość między skrzyżowaniami nie mniejsza niż 500 metrów
- pobocze utwardzone / gruntowe: 2m / 1,25m
- odległość chodnika od krawędzi drogi nie mniejsza niż 3,5m

Tych parametrów nie spełnia, a innych nie mam jak sprawdzić, a sądzę, że jeszcze kilka się znajdzie.
Poza tym to przejście nie jest specjalnie uciążliwe w codziennym ruchu, a nawet czasem pomaga w niektórych sytuacjach. Chodzi mi np o ściganie się żeby zająć odpowiedni pas na skrzyżowaniu pod parkiem, a dokładniej wyprzedzanie prawym pasem żeby w dogodnym momencie wcisnąć się pierwszą wolną lukę przed światłami.

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Baxon, próg nie powinien być w mniejszej odległości od skrzyżowania niż 40m. To dyskwalifikuje lokalizację progu w tym miejscu. Poza tym dyskusja tutaj zmierza do tego, iż może on generować sytuacje bardziej niebezpieczne, niż gdyby go tam nie było.

Pozdrawiam.
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Baxon pisze:Widzę, że rozmowa w tym wątku cały czas dotyczy drogi Głównej (G), a ulica Sitki nie spełnia parametrów i nie ważne co było napisane w dokumentach przetargowych.
- Minimalna odległość między skrzyżowaniami nie mniejsza niż 500 metrów
- pobocze utwardzone / gruntowe: 2m / 1,25m
- odległość chodnika od krawędzi drogi nie mniejsza niż 3,5m

Tych parametrów nie spełnia, a innych nie mam jak sprawdzić, a sądzę, że jeszcze kilka się znajdzie.
Poza tym to przejście nie jest specjalnie uciążliwe w codziennym ruchu, a nawet czasem pomaga w niektórych sytuacjach. Chodzi mi np o ściganie się żeby zająć odpowiedni pas na skrzyżowaniu pod parkiem, a dokładniej wyprzedzanie prawym pasem żeby w dogodnym momencie wcisnąć się pierwszą wolną lukę przed światłami.

Kod: Zaznacz cały

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
    na jezdni jednokierunkowej,
    na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

A nasza dróżka łapie się na dwa pierwsze punkty.

Awatar użytkownika

Winter
Proedroj

Post autor: Winter »

Dziś widziałem szczątki lampy, jadąc od strony ronda. I tak jak było tu mówione, dzisiaj Qashqai wręcz to przejście przeskoczył :)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Winter pisze:dzisiaj Qashqai wręcz to przejście przeskoczył
Paczpan, jednak w reklamie nie kłamali! :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

ODPOWIEDZ