Park Kulturowy w Centrum?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

Park Kulturowy w Centrum?

Post autor: ad2222 »

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html

A może by tak u nas? Może skończyły by się wymówki typu 'nie da się - nie ma prawa', 'nie mogę - prawo nie pozwala'?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Zamysł dobry ale dla turystów, dla mieszkańców to cios w plecy, czego sam jestem przykładem. W Tarnowie działa to na podobnej zasadzie dla terenów starówki. Niestety moja ulica jest w jej obrębie i np nie mogę sobie postawić garażu na auto. Najlepiej mieszakć w bloku i takie bzdury pisać

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

wejss, nie "dla mieszkańców", ale dla ciebie. Mieszkanie w centrum i to historycznym ma swoje plusy i minusy. Ty chciałbyś tylko plusy.
A pomysł jest ok - przynajmniej byłaby szansa na pozbycie się tego syfu reklamowego z części miasta.

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Goscinny pisze:wejss, nie "dla mieszkańców", ale dla ciebie. Mieszkanie w centrum i to historycznym ma swoje plusy i minusy. Ty chciałbyś tylko plusy.
A pomysł jest ok - przynajmniej byłaby szansa na pozbycie się tego syfu reklamowego z części miasta.
ja nie mówię tu o syfie reklamowym bo czegoś takiego bym nie zainstalował na swoim garażu ale mówię tu o problemie zabudowania terenu (garażem) na terenie obecnej starówki. Ja dostałem odmowę, ale dosłownie 50 metrów dalej sąsiad już mógł robić co chce. Obyś nie miał tego problemu.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

żytkownicy obiektów położonych na terenie parku na dostosowanie się do jej przepisów mają sześć miesięcy. W tym czasie muszą zdemontować obiekty zlokalizowane niezgodnie z jej zapisami, a także zmienić formę znaku, szyldu, tablicy, nośników reklamowych czy stoisk handlowych zgodnie z wytycznymi zawartymi w tym akcie prawnym.

Kto za te wymianę tablic zapłaci ??.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

trix, a jak myślisz? Wg mnie miasto powinno partycypować w kosztach (nawet przez zwolnienie z podatku od nieruchomości), ale znając stan krakowskiej miejskiej kasy - raczej przerzucą to w całości na właścicieli.

Mam nadzieję, że dociągną to do końca - bardzo im kibicuję - a jak to już zrobią, to inne miasta pójdą za ich przykładem - bo wygląd miasta i ład przestrzenny to połowa sukcesu - druga połowa to zabytki.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

trix
Rhetor

... a właściciele przerzucą to na czynsz wynajmującym, a Ci na ceny w sklepach i barach.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

trix, a przy wyższych cenach sklepy padną, właściciel zamiast mieć wiekszą kasę, nie ma jej wcale i nastepnym razem pomyśli: "a może nie muszę w ciągu jednego roku zarobić na nowy dom?"
Skoro na "zgniłym zachodzie" dało się zrobić porządek z reklamami, to u nas się nie da? Fakt, u nas jeszcze panuje przekonanie, że jak cos jest moje, to nikomu nie wolno tego skrytykować, obłożyć jakimiś przepisami, czegokolwiek nakazać i zakazać, bo to MOJE JEST I BASTA!

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Goscinny, polecam wycieczkę do Płocka, tam w ścisłym centrum reklamy były (jeszcze 2 lata temu) stylizowane na stare, wiesz jak zaje..ście wyglądał szyld Żabki?!
I tam się dało, wszystkie jakie widziałem były w kutych oprawach i postarzane.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

LordRuthwen, Foto, i wklejaj - może ktoś z UMT czasami zajrzy na forum, podpatrzy...

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Wątpię czy tam szybko pojadę, to nie jest za miedzą :P

trix
Rhetor

Goscinny, moje i basta ???????. Chyba żartujesz. Temat już raz wałkowaliśmy, więc nie będę do tego wracał.

ODPOWIEDZ