Remont Krakowskiej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

ad2222 pisze:Ale właśnie po tym granicie nie da się ślizgać... Tzn fizycznie, bo nie wiem co masz na myśli pisząc 'ślizgać po Krakowskiej w szpilkach'

Jakiś czas temu w podobny sposób odnowiono Karmelicką w Krakowie. Aż przykro było patrzeć na kobiety w szpilkach, które próbowały chodzić po tych nierównościach. Nie o ślizganie tu chodzi. Zobaczymy co powiedzą ekspertki o nawierzchni Krakowskiej.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Keleos pisze:no ale turystyczne fragmenty miasta są bardzo ładne ; )
ulica Wałowa już się ładnie nie prezentuje, płyta Rynku się rozsypuje, plac Kazimierza się rozsypuje... Na Krakowskiej wystarczyło wymienić asfalt i by wystarczyło na 3-4 lata jeszcze a za te pieniądze trzeba było zrobić Wałową (proponuję zmianę nazwy na ulicę Bankową) oraz placu Kazimierza.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Wałowa to dobra nazwa.

a) bo banki robią na nas wały
b) Walowa Street - w skrócie Walstreet (jedno L dla dodania oryginalności)

sainte_nitouche
Archont

Post autor: sainte_nitouche »

>>> Hmm, Santusia, Figa??
Są jeszcze na forum jakieś kobiety?? >>>

Są, są, ale ich ilość dramatycznie spada - się zastanowcie, dlaczego :P
Co do chodzenia w szpilkach po ulicach Tarnowa - ogólnie jest to dramat, nie tylko na płytach Krakowskiej, ale na jakiejkolwiek innej ulicy: jak nie kostka brukowa, to stare krzywe plytki albo dziurawy asfalt.
Jakis czas temu, za dawnego prezydenta i dawnego rzecznika (pozdrowienia dla Marcina G. :) - zaproponowalam, zeby prezydent kupil sobie szpilki w odpowiednim rozmiarze i wybral sie na spacer; na zaproszenie odpowiedzial - ale tylko w swoim felietonie w Temi, szpilek nie zalozyl :)
Goscinny tez kiedys pisal o butach, ktore sobie corka kupila i szybko sie nadawaly do wymiany; i tez mu dziewczyny forumowe pisaly, ze to nie tyle wina butow, co super rownych i gladziutkich chodnikow w miescie :)
A co do sliskich plyt - probowaliscie chodzic po plytach w Dubrovniku, po deszczu? To jest dopiero jazda; jakiekolwiek obuwie odpada, tylko na bosaka daje rade
:P

Awatar użytkownika

gosis
Prytan

Post autor: gosis »

Są, są :). Generalnie w całym mieście ciężko się chodzi w szpilkach. Problem w tym, że jak jeszcze poza centrum można to zrozumieć, tak w centrum absolutnie nie. A po wycieczce w szpilkach na rynek można mieć nie tylko buty do wymiany, ale i uzębienie :)

A Krakowską postaram się sprawdzić w najbliższym czasie. :)

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

W tej kwestii to byłbym niezmiernie ciekaw opinii pani DKP.
Ona zapewne jest zadowolona, ale mogę się mylić :P

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

gosis pisze:Są, są :). Generalnie w całym mieście ciężko się chodzi w szpilkach. Problem w tym, że jak jeszcze poza centrum można to zrozumieć, tak w centrum absolutnie nie. A po wycieczce w szpilkach na rynek można mieć nie tylko buty do wymiany, ale i uzębienie :)

A Krakowską postaram się sprawdzić w najbliższym czasie. :)
To samo w Krakowie - ciężko się po nim chodzi w szpilkach słyszałem od mojej miłości. Przestańcie już z tym narzekaniem na Tarnow, tak jakby w każdym innym mieście chodziło się idealnie w szpilkach a w Tarnowie dziury że szpilki wchodzą całe.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

gosis
Prytan

Post autor: gosis »

Bo czasami wchodzą! :) Ale to na Wałowej, albo jak się nieostrożnie chodzi po bruku. Ale tak serio serio to szpilki nie są znowu tak bardzo istotne, żeby pod nie całe nawierzchnie remontować :) Ryzyko własne osoby zakładającej. :)

A na Krakowskiej wydaje mi się, że będzie OK i nie będą się ślizgać. Co najwyżej mogą wchodzić między płytki i wydłubywać po troszeczku spoiny :)

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

robas pisze:Dziś wieczorem jakiś młody Pan kręcił sceny do teledysku na górnym odcinku odremontowanej Krakowskiej. Sądząc po ubiorze i jego gestykulacji, ma to coś wspólnego z muzyką zwaną hip hop. Może będzie to pierwszy utwór o trudzie budowy tejże ulicy ? :lol:
No to posluchaj o czym jest piosenka :)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 0PulmA5ElE#!
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

sainte_nitouche pisze:>>> Hmm, Santusia, Figa??
Są jeszcze na forum jakieś kobiety?? >>>
Zgłaszam się, ale w szpilkach nie chodzę, mimo, że mam duuuużo butów ( w tym również na obcasie) :lol:

A w ogóle to zastanowiło mnie to, że nie ma pasów dla pieszych na Krakowskiej. Chyba, że ja już całkiem ślepa jestem. I mam wrażenie, że teraz to piesi będą łazić środkiem jak po deptaku. Nie ma krawężników, zebry, ludzie łażą jak chcą. Chyba, że to tylko dzisiaj :)

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

figa pisze:A w ogóle to zastanowiło mnie to, że nie ma pasów dla pieszych na Krakowskiej. Chyba, że ja już całkiem ślepa jestem. I mam wrażenie, że teraz to piesi będą łazić środkiem jak po deptaku. Nie ma krawężników, zebry, ludzie łażą jak chcą. Chyba, że to tylko dzisiaj :)
Tam jest strefa zamieszkania, więc mają takie prawo.

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

A to nie wiedziałam :)

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Boruta pisze: Tam jest strefa zamieszkania, więc mają takie prawo.
Należy dodać, że nie na całej długości jest strefa. Od Nowego Światu do góry. Niżej już są przejścia i pasy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Fajnie, będzie można buraków uczyć jeździć statecznie :)

Awatar użytkownika

Robert77
Obywatel

Post autor: Robert77 »

Nie wiem czy ktoś z Was wczoraj jechał ulicą Targową ,ale to co się działo to o zgrozo :evil:
Na ulicy Targowej od Św.Anny-do góry Targowej, były nawet 3 pasy :D
Podjazd pod górę Targowej odbywał się :
-jak w Anglii
-środkowym pasem
-oraz standardowo :)
Dziwi mnie fakt iż Policja,Straż Miejska nic kompletnie nic z tym nie robiła :mrgreen:
Wiem .....nic nie mogła zrobić no bo jak na środku jezdni miała wypisywać mandaty czy pouczenia ?!

ODPOWIEDZ