Livebox

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Kimlorek
Prytan

Livebox

Post autor: Kimlorek »

Witam, mam internet u babci (gdzie aktualnie zamieszkuję), moi rodzice nie dawno się przeprowadzili na takie mega zadupie (Bolesław nie daleko DT) i jakoby tam dostawcy nie ma, zastanawiałem się nad livebox - Oni nie mają zwykłego telefonu posiadają komórki. I sprawa ma się tak czy trzeba mieć tel. żeby mieć liveboxa?Ile miesięcznie się płaci? (wiem że 10 zł wynajem) I czy babcia by mogła z nimi podpisać umowę, skoro ma z innym dostawcą podpisaną ? I ogólnie jak sprawa ma się z tym LB .

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Eee, nie wierzę, że dostawca telefonu nie dostarcza też internetu? Może by zadzwonić i zapytać?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Ale do czego CI livebox potrzebny ?

Autor tematu
Kimlorek
Prytan

@2up a jednak =]
@up żeby mieć tam internet ;p

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Kimlorek, Po szybkim przeczesaniu sieci znalazłem coś takiego:
http://www.dostawcy-internetu.pl/operator/Wicom,54.html
Na kabel nie licz, nawet jak na miejscu było by po kablu (w co wątpię), to i tak doprowadzone do Bolesławia będzie pewnie radiem.

I proszę o nie nazywanie Bolesławia mega zadupiem :) - mój dziadek przed wojną był tam pocztowcem :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

halford
Rhetor

Ale Livebox to router od TP. Więc jeśli nie masz linii od TP nie potrzebujesz Liveboxa.

Zresztą Livebox to straszy syf wielkości pudła po butach w dodatku pulsujący światłem, po zwiększeniu częstotliwości może robić za stroboskop :D

Jeśli będziesz miał łącze radiowe to polecam Router TP-Link Ap Client Router WR-543G w cenie chyba 70-80 zł. Sprzęt ten się naprawdę bardzo dobrze spisuje.

Autor tematu
Kimlorek
Prytan

Ad - przepraszam :) , w sumie moi rodzice kupili dom po jakiejś poczcie ;D (aktualnie tam gdzie znajdowała się niegdyś poczta mam pokój =P) Aha i dziękuję za linka :*

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

Help :)

Potrzebuję zrobić małe zamieszanie w domu do którego przyłączona jest neostrada (aktualnie opcja 1 Mb) z usługą TV, na starszym liveboxie. Będzie podwyższany limit do 10 Mb i żeby to lepiej wykorzystać trzeba coś lepszego od liveboxa, poza tym o znacznie mocniejszym sygnale bo ten w sprzęcie od tepsy jest koszmarny.
Problem w usłudze TV która chodzi tylko na sprzęcie z tepsy (?) więc livebox musi zostać. Czy da się skutecznie rozdzielić sygnał z gniazdka telefonicznego na dwa routery i na jednym po staremu leciałaby usługa TV a na drugim internet ? Druga sprawa to jaki router kupić; koniecznie z zewnętrzną odkręcaną anteną na wypadek konieczności walki z murami 3-kondygnacyjnego domu no i oczywiście stabilny i jak najlepiej korzystający z tepsiarskiego łącza.

halford
Rhetor

Roberto,

Jeśli masz TV z satelity (a tak pewnie masz) to możesz zastosować dowolny router. Tutaj mogę polecić jakiś model Dlinka. Zamontowałem ich kilka (w cenie około 200zł) i jak na razie zero problemów, a działają już kilka lat.

Na dwa routery raczej sygnały nie podzielisz ponieważ musiałbyś zestawić dwa połączenia PPPoE.

Zamiast dodatkowego routera możesz dołączyć do Liveboxa AP. Ja tak robiłem u znajomej. Z AP mogę Ci polecić http://anteny24.pl/pl/p654,UNIFI-AP--antenty24-pl . W miarę tanie, sygnał daje bardzo dobry.

Jeśli masz natomiast IPTV to będzie ciężko podmienić router. Ponoć są jakieś co działają ale nie znam modelu, a konfiguracja jest dosyć trudna.
3150 A Rh+

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

Rzeczywiście TV leci z talerza. Czyli w jakie d-linki celować ? :)

halford
Rhetor

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

A kto Ci Roberto GŁUPOT naopowiadał, że musi być LiveBox do TV z Neostrady? :mrgreen: :mrgreen:
Już w 2007 roku "wywalalem" LiveBox'y znajomym i montowałem routery, które doskonale obsługiwały TV. :) Na przykład Draytek Vigor 2700G. Kilka utawień i WSZYSTKO DZIAŁA. :mrgreen:

Jakieś dwa tygodnie temu na najnowszej Neostradzie Fiber czyli VDSL tez "odpaliłem" TV i NIE było problemu. Znajomi kupili router Draytek Vigor 2850n - drogi jak siedem nieszczęść - ALE - jakby robił laskę i gotował to by można się z nim ożenić :mrgreen: :mrgreen: Obsługuje standardową Neostradę czyli ADSL 2/2+ (oba aneksy) działa też z najnowszą superszybką Neostradą Fiber czyli VDSL, internet po łączu Ethernet, oraz przez łącze USB mozemy podłączyć modem 3G lub LTE. Jak zmienimy operatora to nie musimy zmieniać router'a. :)

Tak więc nie musimy mieć LiveBox'a - kupimy nowy lub używany router Drayteka szybka konfiguracja i mamy i Net'a i TV. :mrgreen:
9000 ml A Rh-

ODPOWIEDZ