Odtwarzacz multimedialny - jaki kupić ?

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ

Autor tematu
halford
Rhetor

Odtwarzacz multimedialny - jaki kupić ?

Post autor: halford »

Chciałbym zakupić jakiś odtwarzacz multimedialny. Na rynku jest tego dużo ale nie mogę znaleźć nic co by mnie zadowalało. Może ktoś ma/zna jakiś fajny model ? Wymagania jakie stawiam sprzętowi to:

- możliwość podłączenia wewnętrznego HDD
- klient BT,
- DLNA
- SAMBA
- oczywiście HD, DivX i polskie napisy

Chciałem kupić EVOLVE Blade DualCorder HD ale z tego co wyczytałem to klient BT jest zaszyty w firmware i nie da się konfigurować (chodzi o zmianę portów) i przez to ściąga bardzo wolno.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu zabawkami ?

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

Jeśli w najbliższym czasie rozważasz zmianę TV to może warto też poszukać zwyczajnego dysku NAS z DLNA i BT. Odpada kwestia odtwarzacza.

No ale to jeśli.

Wtedy mógłbym doradzić :)

( sam mam zestaw Samsung LE37C650 + właśnie dysk z DLNA = idealne rozwiązanie bo TV radzi sobie ze wszystkim lepiej niż powinno. Do tego internetTV i serwisy typu YouTube, ipla, tvnplayer i kilkadziesiąt innych widżetów całkiem dobrze sobie radzi bez sprzetu zewnetrznego )
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Podejrzewam, że to co czym tu mówicie to może być to czego ja szukam. Ale ja trochę słabo się znam a nie chcę się doktoryzować, więc poproszę Was o poradę.

Chcę do telewizora podpiąć dysk z systemem/komputer, który będzie:
- odtwarzał CD/DVD/SD
- posiadał w miarę duży twardy dysk (pewnie 2 TB min.)
- dostępny przez Wi-Fi w celu magazynowania albumów ze zdjęciami
- jednocześnie będzie dawał możliwość dostępu do nich z innych urządzeń, nie tylko w ramach sieci
- posiadał możliwość przeglądania stron WWW
- a tym samym możliwość podpięcia bezprzewodowej klawiatury z myszą.

Komfort obsługi ma przeważać nad zaawansowanymi możliwościami, bo raczej ich nie wykorzystam.

Byłby ktoś tak dobry i coś mi podpowiedział? Jeżeli to jest to samo co pyta halford, to podwajam jego prośbę o pomoc. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

gusman: Chodzi Ci o pełnoprawny komputer typu HTPC. Niestety trzymają swoją cene ale:

- robią to co chcesz
- w środku to prawie standardowy komputer PC który można modyfikować
( prawie dlatego, że najczęsciej nastawiony na niski profil kart i na niższe niż normalne zuzycie energii )
- obudowy HTPC najczęsciej posiadają do zestawu pilot zdalnego sterowania
- do tego system operacyjny ( często z rodziny MS Windows ) w wersji Media Center.

Najprostszym sposobem będzie wbicie sobie w wyszukiwarce HTPC ( tak w guglu jak i aledrogo ).

To co kupisz w dużej mierze jest określone pułapem cenowym.
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ja bym się zastanowił nad polisingowym kompie na alledrogo i http://xbmc.org/
Ewentualnie: http://www.dobreprogramy.pl/kyrol/Najmn ... 30576.html

Autor tematu
halford
Rhetor

imlazy,

No właśnie ja mam TV bez DLNA i ma on dopiero 3 lata więc nie chce go na tę chwilę zmieniać dlatego szukam jakiegoś playera.

Do tego co gushman chce wystarczy komputer z Linuksem i XBMC. Coś takiego kiedyś stawiałem i chodzi fajnie. Jednak nawet low-endowy komputer ciągnie koło 100W więc cudów nie ma - zwłaszcza jak to ma chodzić cały czas.

Widziałem natomiast, że Chińczycy zrobili odtwarzacz z linuksem i androidem w jednym. Parametry miał niezłe bo procesor Realtek 1 Ghz + 512 RAM. Jednak nie mogę tego znaleźć w Europie.
3150 A Rh+

skuba
Obywatel

Post autor: skuba »

Ja od ładnych kilku lat mam EGreat M31B , teraz to już zabytek :) ale ostatnio wyszedł dość ładny model EGreat R300 PRO z androidem opis jak i specyfikację można przeczytać http://www.humanmedia.pl/egreat_R300pro.html możliwości dość spore

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Za cenę 1000 zł mozna kupić NOWY maleńki komputer - bez systemu. Z Windows 7 ceny się zaczynają od 1500 zł - czyli DOKŁADNIE TYLE SAMO ile wydamy na porządny dedykowany odtwarzacz. Najdroższa wersja tego, który podał Skuba to ponad 1700 zł.

Za tyle samo mamy maleńki komputer z Windows i z 500 GB dyskiem, komputer z Windows lub Linux'em jest LEPSZY od odtwarzacza :) 1000x lepszy - znikają problemy z kodekami - do wgramy nowe, dowolne a nie dedykowane producenta. Nie mamy problemu z napisami do filmów/seriali - a na odtwarzaczach jest róznie. Nawet proste gry odpalimy. A jak by co - ściągamy darmowe Libre Office podłączmy mysz + klawisze i mamy normalny komputer do pracy :) :)

Wygoda obsługi - Windows ma w sobie coś co się nazywa MEDIA CENTER, czyli rodzaj nakladki przystosowującej Windę do obsługi pilotem. Jak nam nie pasuje ta z Windowsa to mamy masę innych darmowych. Sami decydujemy i konfigurujemy wygląd a nie jesteśmy zdani na łaskę producenta.

Generalnie mały, energooszczędny komputerek będzie najlepszym wyborem - do tego wygladają bardzo ładnie :mrgreen: mamy ładne, malutkie skrzyneczki, przypominające trochę konsole do gry, w różnych kolorach - co ciekawe sa modele, które można "powiesić" na telewizorze przykręcając je do mocowania z tyłu TV przeznaczonego na uchwyt ISO :mrgreen: jak nie chcemy ich mieć na wierzchu.
9000 ml A Rh-

skuba
Obywatel

Post autor: skuba »

Jeszcze dzisiaj na ibood pojawił się Mede8er MED500X2 w cenie 549.95 +29.95

Autor tematu
halford
Rhetor

skuba, Wygląda ciekawie ale:
Minusy jakie zauważyłem to:

- wolny dostęp przez sieć (transfery na poziomie 1MB/s, tak więc jako magazyn na zdjęcia, które np Picasa sobie ciągnie bezpośrednio z zamapowanego dysku Mede8era nie za bardzo się nadaje) – takie zdjęcie wyświetla się kilka sekund (3-5)

- po włączeniu wielu usług (NAS, DLNA, klient torrent) i odtwarzaniu filmu często się zawiesza – musiałem zrezygnować z DLNA. Klienta torrent też najlepiej wyłączać na czas oglądania filmów.

Jeżeli dla kogoś takie wady nie są znaczące, to niech bierze – w pozostałych obszarach sprzęt jest znakomity.
Z forum. Poza tym procesor trochę leciwy bo tylko 500 MHz, obecnie standardem staje się 1 GHz.
3150 A Rh+

ODPOWIEDZ