Wschodnia obwodnica Tarnowa
-
- Rhetor
Goscinny, wystarczy popatrzyć na to co się dzieje i można być pewnym, że tak będzie, póki nie wybudują obwodnicy. A jak jeszcze do tego dorzucisz czerwoną falę na JP2...
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Czy ktoś wie, czy odbyło się już spotkanie w Warszawie dotyczące przebiegu obwodnicy?
A tak przy okazji ostatnio jak bylem w Kielcach to wpadł mi do głowy pomysł jak ograniczyć udział miasta do kosztów przedłużenia ulicy Wilczej. A mianowicie wystarczy zaprojektować ją jako S73 patrząc na projekt to wystarczyło by poszerzyć pobocze na 2,5 m jako pas awaryjny.
A rondo na ulicy Wilczej przerobić na węzeł wielopoziomowy np rondo z estakadą. Za drogi ekspresowe odpowiada GDDKIA więc Tarów poniósł by tylko koszty budowy łącznika. I problem rozwiązany.
A tak przy okazji ostatnio jak bylem w Kielcach to wpadł mi do głowy pomysł jak ograniczyć udział miasta do kosztów przedłużenia ulicy Wilczej. A mianowicie wystarczy zaprojektować ją jako S73 patrząc na projekt to wystarczyło by poszerzyć pobocze na 2,5 m jako pas awaryjny.
A rondo na ulicy Wilczej przerobić na węzeł wielopoziomowy np rondo z estakadą. Za drogi ekspresowe odpowiada GDDKIA więc Tarów poniósł by tylko koszty budowy łącznika. I problem rozwiązany.
Za RDN
Warto pewnie będzie posłuchać tej audycji.Wschodnia obwodnica Tarnowa póżniej...
poniedziałek, 19 marca 2012, 13:05
Nowa obwodnica Wojnicza powstanie za dwa lata, a w Tarnowie nadal nie wiadomo kiedy ruszą prace przy wschodniej obwodnicy miasta. Zatwierdzono dwie koncepcje przebiegu trasy. Dalsze rozmowy mają być przeprowadzone w ministerstwie infrastruktury – podkreśla Henryk Słomka – Narożański, wiceprezydent Tarnowa
Gdy ministerstwo zatwierdzi plany budowy drogi, nowa trasa powstałaby w ciągu najbliższych czterech lat.
Więcej o budowie obwodnic miast w Małopolsce w Pulsie Regionu po 16.00.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
W Wojniczu się da a u nas nie. Zaczynam rozumieć dlaczego okoliczne miejscowości nie chcą do Tarnowa. Może by zacząć od wymiany władz miasta i tych wszystkich nieudaczników, których opłacamy w podatkach. Mają ciepłe posady w urzędzie i jest im dobrze. A może by ich tak ruszyć do roboty. Jakaś duża pikieta pod urzędem miasta. Tysiąc internatów z mocnymi hasłami i zaraz się zajmą tym co potrzeba.
Wojnicz nie jest miastem na prawach powiatu. A powstająca obwodnica nie jest drogą krajową tylko wojewódzką. O wiele łatwiej jest coś załatwić na szczeblu województwa niż na szczeblu krajowym. A jeśli chodzi o obwodnice Wojnicza to powstaje dzięki dużej zasłudze radnych z okręgu Tarnowskiego a nie z powodu zaangażowania samego Wojnicza. Inna sprawa że obwodnica Wojnicza i w przyszłości obwodnica Wierzchosławic z łącznikiem do węzła autostrady, będą tworzyły zachodnią obwodnice Tarnowa.
Właśnie mają rozpocząć się prace
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/5 ... ,id,t.html
wariant czerwony
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/5 ... ,id,t.html
wariant czerwony
Nie nażekajcie na Tarnów - Miasto SŁUSZNIE walczy by nie wydawać 130 milionów na Obwodnicę - bo nas nie stać. Problem jest taki, że Miasto ma małe możliwości - de facto może jedynie ZAKAZAĆ tranzytu ciężarówek przez Miasto i tyle. GDDKiA oraz Państwo może czekać - im cięzarówki nie rozjeżdżają ulic.
Tu nalezało by POPIERAĆ Tarnów i naciskać na GDDKiA oraz Władze Centralne by wybudowały Obwodnicę.
A co do Wojnicza to Siejecie DEMAGOGIĘ - Wojnicz dostał kasę z "Centrali" smi NIC nie załatwili - nie musieli - i tak by im wybudowano - bo te drogi stanowią ważną cześć układu Autostradowego. Tarnów jest w najgorszej sytuacji - prze absurdalne przepisy.
Stąd moja propozycja - SZANTAŻ : Zabraniamy Tranzytu ciężarówek w NOCY (bo ludzie śpią i nie hałasujemy) oraz w porannym i popołudniowym szczycie (bo ludzie jada do i z pracy) - na 100% GDDKiA "pęknie" - a jest percedens - Toruń zakazał ruchu by ciężarówki nie omijały płatnej Obwodnicy środkiem miasta. Swoją ścierzką trzeba być DEBILEM I IDIOTĄ by kazać płacić z Obwodnicę - która ma służyć do wyprowadzenia ruchu z miasta a nie wprowadzaniu go do niego.
I tu MAM ZNAKOMITY POMYSŁ : WYZNACZYĆ strefę, PŁATNĄ strefę - za wjazd do której trzeba będzie PŁACIĆ - mieszkańcy za darmo - a TRANZYT niech PŁACI. Jak w Londynie - genialne rozwiązanie - Miasto przeznaczy tą kasę na budowę obwodnicy. Przy ilości ciężarówek jaka będzie jechać myślę, że w rok spokojnie uskładamy te 130 milionów. Co WY na to?
Tu nalezało by POPIERAĆ Tarnów i naciskać na GDDKiA oraz Władze Centralne by wybudowały Obwodnicę.
A co do Wojnicza to Siejecie DEMAGOGIĘ - Wojnicz dostał kasę z "Centrali" smi NIC nie załatwili - nie musieli - i tak by im wybudowano - bo te drogi stanowią ważną cześć układu Autostradowego. Tarnów jest w najgorszej sytuacji - prze absurdalne przepisy.
Stąd moja propozycja - SZANTAŻ : Zabraniamy Tranzytu ciężarówek w NOCY (bo ludzie śpią i nie hałasujemy) oraz w porannym i popołudniowym szczycie (bo ludzie jada do i z pracy) - na 100% GDDKiA "pęknie" - a jest percedens - Toruń zakazał ruchu by ciężarówki nie omijały płatnej Obwodnicy środkiem miasta. Swoją ścierzką trzeba być DEBILEM I IDIOTĄ by kazać płacić z Obwodnicę - która ma służyć do wyprowadzenia ruchu z miasta a nie wprowadzaniu go do niego.
I tu MAM ZNAKOMITY POMYSŁ : WYZNACZYĆ strefę, PŁATNĄ strefę - za wjazd do której trzeba będzie PŁACIĆ - mieszkańcy za darmo - a TRANZYT niech PŁACI. Jak w Londynie - genialne rozwiązanie - Miasto przeznaczy tą kasę na budowę obwodnicy. Przy ilości ciężarówek jaka będzie jechać myślę, że w rok spokojnie uskładamy te 130 milionów. Co WY na to?
9000 ml A Rh-