Tarnów na drogowskazach
-
- Rhetor
Dziękuję za miłe słowa. Co do sprawy oznakowania dróg, Gazeta Krakowska napisała chwilę temu obszerny artykuł, z którego fragmenty można było przeczytać na portalu tarnowianin.com. Poruszona tam była szczegółowo kwestia drogowskazów na DK4 (94) i węzłów autostradowych. Temat poruszony był również w długim wywiadzie w Radiu Kraków. Jak na razie - bez rezultatów.
Nie chcę na nikogo zwalać winy, ale widać, że GDDKiA chyba zależy, by ten węzeł nie miał w nazwie słowa "Tarnów". W Wierzchosławicach nic nie wiedzą nawet o możliwości zmiany nazwy węzła, a co najważniejsze, że to od Nich w dużej mierze to zależy.
O zgrozo! W Dębicy będą mięli węzły Dębica Wschód i Dębica Zachód, a Tarnów będzie miał Wierzchosławice, no a jak?!
Mam tylko nadzieję, że Gmina Wierzchosławice wyrazi oficjalną zgodę na nazwę Tarnów Zachód i ewentualnie Tarnów - Wierzchosławice, bo znając życie, GDDKiA nazwy Tarnów Zachód - Wierzchosławice nie przepuści. Patrząc jednak na zmiany dokonane w Dębicy, nazwa Tarnów Zachód jest jak najbardziej na miejscu... Mam nadzieję, że Wójt uzna sprawę za poważną i odpisze zwykłemu obywatelowi, a nie będzie prosił o wystąpienie z podobnym pismem UM Tarnowa, bo to będzie trwało wieki.
Nie chcę na nikogo zwalać winy, ale widać, że GDDKiA chyba zależy, by ten węzeł nie miał w nazwie słowa "Tarnów". W Wierzchosławicach nic nie wiedzą nawet o możliwości zmiany nazwy węzła, a co najważniejsze, że to od Nich w dużej mierze to zależy.
O zgrozo! W Dębicy będą mięli węzły Dębica Wschód i Dębica Zachód, a Tarnów będzie miał Wierzchosławice, no a jak?!
Mam tylko nadzieję, że Gmina Wierzchosławice wyrazi oficjalną zgodę na nazwę Tarnów Zachód i ewentualnie Tarnów - Wierzchosławice, bo znając życie, GDDKiA nazwy Tarnów Zachód - Wierzchosławice nie przepuści. Patrząc jednak na zmiany dokonane w Dębicy, nazwa Tarnów Zachód jest jak najbardziej na miejscu... Mam nadzieję, że Wójt uzna sprawę za poważną i odpisze zwykłemu obywatelowi, a nie będzie prosił o wystąpienie z podobnym pismem UM Tarnowa, bo to będzie trwało wieki.
Dawid wyrazy mojego uznania za to co robisz!
Wysyłaj pisma, e-maile gdzie się tylko da, do posłów, radnych, instytucji drogowych, UMT (choć jak widać włodarze miasta mają tą sprawę chyba w d...), porusz ten temat także na skyscrapercity. Może w końcu zajęci likwidowaniem TZDM urzędasy zorientują się że Tarnów będzie miał tylko jeden zjazd z nazwą miasta , a np. Dębica dwa, Rzeszów trzy itd
Choć z drugiej strony nazwa Tarnów Północ jest bez sensu skoro ma być to tylko jeden zjazd "tarnowski" - wtedy logicznie byłoby tylko samo "Tarnów" i wtedy zrównalibyśmy się z Brzeskiem i Bochnią które też mają po jednym zjeździe.
Nasuwa się jedna uwaga: Jakich mamy włodarzy taka i promocja Tarnowa - nawet poprzez nazwy węzłów autostradowych
Wysyłaj pisma, e-maile gdzie się tylko da, do posłów, radnych, instytucji drogowych, UMT (choć jak widać włodarze miasta mają tą sprawę chyba w d...), porusz ten temat także na skyscrapercity. Może w końcu zajęci likwidowaniem TZDM urzędasy zorientują się że Tarnów będzie miał tylko jeden zjazd z nazwą miasta , a np. Dębica dwa, Rzeszów trzy itd
Choć z drugiej strony nazwa Tarnów Północ jest bez sensu skoro ma być to tylko jeden zjazd "tarnowski" - wtedy logicznie byłoby tylko samo "Tarnów" i wtedy zrównalibyśmy się z Brzeskiem i Bochnią które też mają po jednym zjeździe.
Nasuwa się jedna uwaga: Jakich mamy włodarzy taka i promocja Tarnowa - nawet poprzez nazwy węzłów autostradowych
-
- Archont
Przecież Wierzchosławice mają guzik do gadania w sprawie nazwy węzła. Są jasne wytyczne, które regulują tę sprawę, ale widać komuś bardzo zależy żeby ponaginać zapisy. A w mieście oczywiście mało kto tym tematem się interesuje, teraz wygląda bardziej na to, że cała moc jest skierowana na Krakowską. Ściślej, na ratowanie wizerunku wykonawcy remontu - zamiast egzekwować zapisane ustalenia, szuka się sposobów wytłumaczenia dla nieudolności innych.
-
- Archont
Jakbym miał to już dawno bym coś w tym kierunku działał heh... może w wakacje coś się uda jak będę miał tam być może praktykiMarcin Zaród pisze: Ricardo, jak masz jakieś wejścia w UM, to niechże Dawida wspomogą, bo to wstyd, żeby to on pisał do Wierzchosławic pisma, które powinien nasz UM załatwiać...
Dzwoniłem dzisiaj do Wierzchosławic, informowałem dodatkowo o zmianie nazwy węzłów w Dębicy na Dębica Wschód i Dębica Zachód, a także w Jarosławiu - Jarosław Wschód i Jarosław Zachód. Pan, z którym rozmawiałem, wysłuchał mnie i powiedział, że pismo jest już przygotowanie i... Wójt Wierzchosławic nie wyraża zgody na zmianę nazwy węzła. W tej chwili powiedziałem - dodając deskrypcję "Tarnów" do nazwy węzła, nic Państwo nie tracicie. W odpowiedzi usłyszałem, że Wójt twierdzi, że Wierzchosławice są znane i jest to wystarczająca nazwa węzła. Oficjalne pismo otrzymam na dniach.
Zatkało mnie... nie wiedziałem czy mam się śmiać, czy płakać. Zacząłem oczywiście wypytywać po kolei Ludzi skąd słyną Wierzchosławice (osoby te były spoza Tarnowa - okolice Wojnicza, Skrzyszowa, Pilzna) - na 20 ankietowanych, 1 osoba zna Wierzchosławice z karpia, a 1 z jakiejś afery kościelnej (?). Połowa osób nawet nie wiedziała dokładnie gdzie położone są Wierzchosławice.
Jeśli Wierzchosławice są tak dobrze znane samym tylko mieszkańcom najbliższego ich otoczenia, to może rzeczywiście - lepiej pozostać przy tej nazwie. Bo przecież każdy jadąc ze Szczecina wie, że do Tarnowa może zjechać na węźle "Wierzchosławice, bo tam urodził się Witos, no i przecież Tarnów leży obok tego miasta.
A na poważnie... Głowa mnie już od tego boli... trzeba będzie próbować przekonywać tarnowski Magistrat, by jakoś się tym zajął...
Zatkało mnie... nie wiedziałem czy mam się śmiać, czy płakać. Zacząłem oczywiście wypytywać po kolei Ludzi skąd słyną Wierzchosławice (osoby te były spoza Tarnowa - okolice Wojnicza, Skrzyszowa, Pilzna) - na 20 ankietowanych, 1 osoba zna Wierzchosławice z karpia, a 1 z jakiejś afery kościelnej (?). Połowa osób nawet nie wiedziała dokładnie gdzie położone są Wierzchosławice.
Jeśli Wierzchosławice są tak dobrze znane samym tylko mieszkańcom najbliższego ich otoczenia, to może rzeczywiście - lepiej pozostać przy tej nazwie. Bo przecież każdy jadąc ze Szczecina wie, że do Tarnowa może zjechać na węźle "Wierzchosławice, bo tam urodził się Witos, no i przecież Tarnów leży obok tego miasta.
A na poważnie... Głowa mnie już od tego boli... trzeba będzie próbować przekonywać tarnowski Magistrat, by jakoś się tym zajął...
Na wójta Wierzchosławic na kolejną kadencję nie będa głosowali mieszkańcy Tarnowa tylko Wierzchosławic. I już widzę w kampanii wyborczej "głosujcie na człowieka który rozsławił nazwę naszej miejscowości na całą Polskę!"
Tutaj nie ma co się śmiać tylko trzeba zapłakać i to przede wszystkim nad tym że władze naszego miasta NIC nie robią aby węzły były prawidłowo oznaczone.
Tutaj nie ma co się śmiać tylko trzeba zapłakać i to przede wszystkim nad tym że władze naszego miasta NIC nie robią aby węzły były prawidłowo oznaczone.
Dawid D pisze:Zatkało mnie... nie wiedziałem czy mam się śmiać, czy płakać. Zacząłem oczywiście wypytywać po kolei Ludzi skąd słyną Wierzchosławice (osoby te były spoza Tarnowa - okolice Wojnicza, Skrzyszowa, Pilzna) - na 20 ankietowanych, 1 osoba zna Wierzchosławice z karpia, a 1 z jakiejś afery kościelnej (?). Połowa osób nawet nie wiedziała dokładnie gdzie położone są Wierzchosławice.
Nie pytałeś odpowiednich ludzi. Zapytaj polityków PSL, dla których Wierzchosławice są miejscem nieustających pielgrzymek.
PS. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wincenty_Witos
Nie wiem czy to ma sens, ale naszła mnie taka myśl. Z pomocą Dawida przygotujmy gotowiec, który będziemy słali do gdaki, najlepiej pocztą tradycyjną, a w ego treści wyrażenie sprzeciwu wobec planów nazwania węzła niezgodnie z przepisami. Skoro Jego Ekscelencja i jego przydupasy mają to głęboko w pośladkach, to wykażmy się jako społeczeństwo obywatelskie. Zasypmy ten burdel papierem może da to komuś coś do myślenia. W końcu jest nas więcej (w Tarnowie) niż mieszkańców gminy Wierzchosławice.
Porządnego wpisu w Wikipedii nie mają, a węzła się zachciewa
Porządnego wpisu w Wikipedii nie mają, a węzła się zachciewa