Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Mistyczny
Prytan

Post autor: Mistyczny »

Na Lwowskiej w nocy składali wiadukt. Ciekawa operacja, jest tam na prawdę duży żuraw który robi wrażenie przy pracy :)

dominik49
Prytan

Post autor: dominik49 »

Dzisiaj kuli ściany pod wiaduktem.

dominik49
Prytan

Obrazek Obrazek Obrazekkilka zdjęć z dzisiaj (6 marca).

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Dominik, ja już dość długo wyczekałem ;) Ale proszę Cię edytuj posty a nie pisz jeden pod drugim zaraz po sobie. Posty można edytować 240 minut po napisaniu poprzedniego ;)

krzychu
Archont

Post autor: krzychu »

znaczy wstrzymali ruch pociagow w kierunku rzeszowa ?

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Ruch odbywa się wahadłowo po sąsiednim torze.

dominik49
Prytan

Cubaza pisze:Dominik, ja już dość długo wyczekałem ;) Ale proszę Cię edytuj posty a nie pisz jeden pod drugim zaraz po sobie. Posty można edytować 240 minut po napisaniu poprzedniego ;)
Dobrzę będę pamiętał :)
Cubaza pisze:Dominik, ja już dość długo wyczekałem ;)
W sensie ? :)
Ostatnio zmieniony 06-03-2012, 22:10 przez dominik49, łącznie zmieniany 1 raz.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

dominik49 pisze:kilka zdjęć z dzisiaj (6 marca).
Ale lejesz wodę ;)
Na zdjęciach ja widzę datę 25 listopad 2026 rok :P

A tak wracając do tematu, to widać że ostro biorą się do roboty. Na odcinku od stacji Tarnów Zachodni wycinka wszelkich krzaków i drzew wokół nasypu idzie pełną parą.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

dominik49
Prytan

suraiw pisze:
dominik49 pisze:kilka zdjęć z dzisiaj (6 marca).
Ale lejesz wodę ;)
Na zdjęciach ja widzę datę 25 listopad 2026 rok :P
Aha czyli już wiesz że potrafię przenosić się w czasie :)
a tak na serio to źle ustawiona data w aparacie :)
Jeszcze został drugi tor czyli kolejne pół roku.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

suraiw pisze:stacji Tarnów Zachodni
Stawiam Smirnoffa jak znajdziesz mi taką stację:)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

gumini_0317 pisze:
suraiw pisze:stacji Tarnów Zachodni
Stawiam Smirnoffa jak znajdziesz mi taką stację:)
No o Mościce mu chodziło. Jak widać stara nazwa ciągle w modzie... ;)

Vonstock
Obywatel

Post autor: Vonstock »

W związku z licznymi nagonkami na system bezpieczeństwa kolei w Polsce, czy w na "naszym" odcinku będzie instalowany system ETCS?

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Nie. I weź pod uwagę że w Polsce praktycznie nie ma pojazdów wyposażonych w ten system. A koszt zamontowania takiego systemu niejednokrotnie przekroczył by wartość pojazdu.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Ten system wymaga dużych nakładów - inna sprawa, że Unia dała nam na niego pieniądze. :mrgreen: Ale mamy "milion pińcet" :mrgreen: spółek i z pozyskania kasy nici.
NIE ma spójnego i wieloletniego projektu rozbudowy koleji - a bez takiego projektu nie ma co mażyć o systemi ETCS.

Pamiętajmy, że ten system musi być nie dość, że ogólno krajowy to zintegrowany z resztą Europy. Tak by maszynista z Niemiec, jadąc niemieckim pociągiem radził sobie na polskich torach. W Zachodniej Europie to działa, co ciekawe Czesi też go już mają i ostro kontynułują wdrażanie. Tu należało by całe PKP wziąść za pysk, wprowadzić zarząd komisaryczny i zatrudnić PRAWDZIWYCH fachowców - z prawem do strzelania z ostrej broni do polityków, którzy chcieli by im "pomagać" - tak jak to zrobili Niemcy.

Wiadomo, że lokalne linie będą dotowane - ale dalekie linie moga przynosić solidny zysk. Niemieckie ICE czy Francuskie TGV są tego przykładem. Co więcje jest na to MAŁO czasu - już dziś rodzi się potężna konkurencja - w Maju 2012 ruszają tanie połaczenia lotnicze z Krakowa - do Gdańska - OLT je uruchamia. Tymczasem na takiej lini TGV "wykończyło" :mrgreen: transport lotniczy.

Marzy mi się szybka kolej - Przemyśł - Wrocław - Poznań, druga linia Poznań - Warszawa - Gdańsk, oraz Kraków/Katowice Warszawa. Coś a'la TGV uzupełnione wolniejszymi (160 - 200 km/h) pociągami "lokalnymi". Zamiast "tłuc" się po super drogich płatnych autostradach, wolał bym w 4 - 6 godzin dojechać, wygodnie pociągiem z Tarnowa do Gdańska a z tamtąd do Wejherowa. Tymczasem obecnie opłaca sie jechać w NOCY, pociągiem sypialnym, bo jedziemy w mega tempie 15 - 18 godzin. :mrgreen: Można się wyspać. :mrgreen:
Jak OLT uruchomi w Maju tego roku połączenie Kraków - Gdańsk to do siostry do Wejherowa polecę samolotem, zwłaszcza, że ceny mają niskie.
9000 ml A Rh-

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

No to sugeruję zapoznać się z Regulaminem Przydzielania Tras na nowy rozkład od grudnia 2012 roku. PKP PLK w czasie modernizacji zostawiła sobie furtkę, wedle której na modernizowanej trasie E30 na odcinku podg. Rudzice - Rzeszów Zachodni będzie możliwe prowadzenie pociągów wyłącznie ograniczone do relacji Kraków - Przemyśl. Jeśli ten pomysł jest prawomocny Tarnów na czas modernizacji nie będzie miał bezpośrednich połączeń nawet z Katowicami, nie mówiąc już o Wrocławiu, Szczecinie, Poznaniu, Łodzi i Warszawie... Będziemy zmuszeni do przesiadania się w Krakowie - obligatoryjnie.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

ODPOWIEDZ