Sól na ulicach i chodnikach Tarnowa
ale to jest przecież proste rozwiązanie - bezrobotny zamiast na podpisanie kwitu stawia się po odbiór miotły i przydział odcinka. nie stawienie się skutkuje pozbawieniem statusu i tyle. faktem jest, że nie wszyscy bezrobotni mają kwalifikacje do takich działań i tu widzę przewagę osadzonych (ale oni z kolei będą się rozłazić).
tak czy inaczej - to tylko kwestia minimum chęci i organizacji.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
-
- Thesmothetai
maup: Chęci to by musieli mieć Ci w Wawie aby najpierw zrobić odpowiednie paragrafy. Nie ma przepisu - to znaczy że się nie da. Bo przecież nikt urzędników oddolnie nie wyjdzie z taką propozycją.
Bo niby pod co to podepną.
A tak - nie ma przepisów = nie ma możliwości. Lepiej jak co miesiąc przepisywać karteczki, wysyłać bezrobotnego do kolejnej przeterminowanej lub nie zweryfikowanej oferty pracy itd....
Jak co to oni przecież robią co mają robić.
Zero innowacyjności. Bo w przepisach tego nie ma.
I tak w kółko...
Bo niby pod co to podepną.
A tak - nie ma przepisów = nie ma możliwości. Lepiej jak co miesiąc przepisywać karteczki, wysyłać bezrobotnego do kolejnej przeterminowanej lub nie zweryfikowanej oferty pracy itd....
Jak co to oni przecież robią co mają robić.
Zero innowacyjności. Bo w przepisach tego nie ma.
I tak w kółko...
Im Lazy and I like it
A byłeś kiedyś na bezrobociu?? Chyba nie bo wszystkich wkładach do jednego koszyka. Ja w piątek o 7 rano pojechałem w trasę a o 17 dostałem wypowiedzenie.Było to w sylwestra. O takie ciekawe zakończenie 2010 po 7 latach pracy.I co od np. 3 stycznia mam już zasuwać na ulicy z miotłą???maup pisze:ale to jest przecież proste rozwiązanie - bezrobotny zamiast na podpisanie kwitu stawia się po odbiór miotły i przydział odcinka. nie stawienie się skutkuje pozbawieniem statusu i tyle. faktem jest, że nie wszyscy bezrobotni mają kwalifikacje do takich działań i tu widzę przewagę osadzonych (ale oni z kolei będą się rozłazić).
Wypierdki z ciupy powinni zasuwać z łopatami!! Siedzą w cieple, jedzą za naszą kasę i jeszcze narzekają jak im źle, jak by to była nasza wina.
@ozi26 - wyobraź sobie, że byłem. pojawiając się regularnie na spotkaniach nie otrzymałem nigdy żadnej oferty pracy przez parę miesięcy. Nie twierdzę, że taka robota powinna być dla wszystkich obligatoryjna ale wg mnie normalny człowiek tkwiący beznadziejnie od paru miesięcy na zasiłku (albo i bez) wziąłby nawet taką robotę, żeby mieć parę groszy i nie siedzieć w domu. Kwestia predyspozycji fizycznych etc. to problem ale też do rozwiązania.
pozornie znacznie lepsze byłoby faktycznie wykorzystanie zasobów siły roboczej zażywającej rozkoszy odsiadki: sam pamiętam jak remont zamku w Rzeszowie (siedziba sądu) był wykonywany właśnie przez lokalnych osadzonych. Pracowali porządnie, bo dla siebie ale to było za tzw. komuny. Teraz to nie do pomyślenia, ze względu na koszty ich pracy, koszty ochrony i nasz popieprzony stan prawny dający kryminalistom rozmaite przywileje (co ciekawe nawet ta partia, co rzekomo ogniem i żelazem miała wypleniać przestępczość ani się za swoich rządów nie zająknęła na ten temat, no ale żadna inna też ).
i jeszcze @imlazy - jak wszyscy przyzwyczaimy się do myślenia kategoriami "ci w warszawie..." to będzie koniec. ci w warszawie mają ciepło, sucho, bezpieczne miejsce przy korycie - po cholerę się męczyć. oni NIC sami z siebie nie zrobią, co najwyżej poobiecują przed wyborami co tam kto będzie chciał.
pozornie znacznie lepsze byłoby faktycznie wykorzystanie zasobów siły roboczej zażywającej rozkoszy odsiadki: sam pamiętam jak remont zamku w Rzeszowie (siedziba sądu) był wykonywany właśnie przez lokalnych osadzonych. Pracowali porządnie, bo dla siebie ale to było za tzw. komuny. Teraz to nie do pomyślenia, ze względu na koszty ich pracy, koszty ochrony i nasz popieprzony stan prawny dający kryminalistom rozmaite przywileje (co ciekawe nawet ta partia, co rzekomo ogniem i żelazem miała wypleniać przestępczość ani się za swoich rządów nie zająknęła na ten temat, no ale żadna inna też ).
i jeszcze @imlazy - jak wszyscy przyzwyczaimy się do myślenia kategoriami "ci w warszawie..." to będzie koniec. ci w warszawie mają ciepło, sucho, bezpieczne miejsce przy korycie - po cholerę się męczyć. oni NIC sami z siebie nie zrobią, co najwyżej poobiecują przed wyborami co tam kto będzie chciał.
-
- Thesmothetai
maup: Już w którymś temacie pisałem, że na tych przy korycie działa tylko sposób jakiego użyto za czasów L.Wałęsy ( czyli giga strajki itd ) lub wersja ostatnio praktykowana w krajach arabskich.
Nie wierzę, że petycjami czy czykolwiek innym coś się uda. Niby d e m o k r a c j a , a tak naprawdę oni mają głos ludu w ... w poważaniu
Od dawna słyszę, że prawo nie pozwala im na to, umowa zobowiązuje do tego. Itd.
Generalnie jeśli robi się bałagan to ok, ale jak przyjdzie znaleźć bałaganiarza albo pociagnąć kogoś do odpowiedzialności to nie ma kogo albo nie ma na to środków prawnych ( jakby to były prawa ustalane przez istoty wyższe a nie przez nich samych - paranoja ).
No ale to tak zupełnie off topic
Nie wierzę, że petycjami czy czykolwiek innym coś się uda. Niby d e m o k r a c j a , a tak naprawdę oni mają głos ludu w ... w poważaniu
Od dawna słyszę, że prawo nie pozwala im na to, umowa zobowiązuje do tego. Itd.
Generalnie jeśli robi się bałagan to ok, ale jak przyjdzie znaleźć bałaganiarza albo pociagnąć kogoś do odpowiedzialności to nie ma kogo albo nie ma na to środków prawnych ( jakby to były prawa ustalane przez istoty wyższe a nie przez nich samych - paranoja ).
No ale to tak zupełnie off topic
Im Lazy and I like it
rozwiązania arabskie są całkiem sympatyczne i przemawiające do wyobraźni, ale niestety wszelakie rewolucje powodują jednie zamianę elit a środek jak dostawał po krzyżach tak dalej dostaje.
nie mam niestety gotowego pomysłu na zmianę tej sytuacji ale nie chcę się zgodzić na rezygnację i posłuszne przyjmowanie tego co kacyki zgotują i cały czas szukam
ale wracając do soli - sól nie odśnieżanie niekoniecznie, sypać żwir i piach - lepiej się będzie jeździło (zwłaszcza jak ktoś ma awd )
nie mam niestety gotowego pomysłu na zmianę tej sytuacji ale nie chcę się zgodzić na rezygnację i posłuszne przyjmowanie tego co kacyki zgotują i cały czas szukam
ale wracając do soli - sól nie odśnieżanie niekoniecznie, sypać żwir i piach - lepiej się będzie jeździło (zwłaszcza jak ktoś ma awd )
C
Tak i po każdej zimie masz szybę, maskę, zderzak i błotniki do malowania lub szyba do wymiany. Proponuję się przejechać za ciężarówką to wiesz o czym pisze.maup pisze:ale wracając do soli - sól nie odśnieżanie niekoniecznie, sypać żwir i piach - lepiej się będzie jeździło (zwłaszcza jak ktoś ma awd )
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;