Nowy system numeracji linii autobusów

Wiadomości "z miasta".

kari
Thesmothetai

Post autor: kari »

5 w kierunku pszennej zlikwidowano.Masakra.Dużo osób rano jeździło.M.in rodzice z dzieci do przedszkola,do kościoła, do pracy .

Pzet
Prytan

Post autor: Pzet »

Nic dziwnego, że likwidują 5 do Pszennej. Ta linia w takiej formie dublowała linie 24 i 39. Kiedy tworzono tę linię mówiło się (nie wiem ile w tym prawdy), że była to osobista inicjatywa prezydenta Bienia, który miał pochodzić z tych rejonów miasta.

Teraz po prostu ludzie przesiądą się do 224 i 239 i będą wsiadać/wysiadać na Krakowskiej.

kari
Thesmothetai

Post autor: kari »

Tak będę 224,239 ale nie o tych godzinach w,których jeździła 5

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

kari, nie można mieć wszystkiego. Mi też nie pasuje, że 9 jeździ do x minut. Powinna co pół minuty.
Równie dobrze mogłoby nie być autobusu 224 i 239 i co wtedy ? :>

Stradie
Proedroj

Post autor: Stradie »

A nikt nie odpowiedział na moje pytanie. :mrgreen:

okazik.zenit
Obywatel
Kontakt:

Post autor: okazik.zenit »

Stradie pisze:A dlaczego nie wprowadzono linii 205? Przecież 5 jedzie do Lisiej Góry.
z tego co ja się orientuje to 5 robi tylko kilka kursów wydłużonych do Lisiej Góry. Ogólnie jej przystankiem końcowym jest granica miasta
GAD¯ETY&UPOMINKI
C.H. ZENIT

Odbierz rabat 25%Ą Sprawdź: facebook.pl/okazik.zenit

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

Osobiście uwielbiam rozwiązywać łamigłówki i bardzo lubię rozgryzać mapy / rozkłady itd., ale teraz jestem bezradny i czy byłby Ktoś w stanie wytłumaczyć mi jedną rzecz związaną z nową linią 31, a konkretnie na odcinku jeszcze aktualnej linii 19? Chodzi mi o to, czy będzie absurd polegający na tym, że w jedną stronę pasażerowie z ul. Marusarz dojadą autobusem, ale potem już nie wrócą? :roll:

Zakładam, że jestem pasażerem z ul. Marusarz i wsiadam na przystanku Marusarz V - Staw / Sklep. W przypadku linii 19 jest to wszystko zrozumiałe:

http://zkm.tarnow.pl/7,0,19,R,rozklad.html#powrot

Co się jednak stanie, jak wejdzie tam linia 31? Czy będziemy mięli absurd jak w jednej ze wsi na północy Polski, że autobus wywozi ludzi, a potem już nie wraca tego dnia?

http://zkm.tarnow.pl/7,0,19,R,rozklad.html#powrot

Z tego rozkładu wynika, że w jedną stronę Pasażerowie mieszkający na środkowym odcinku ul. Marusarz pojadą autobusem, a w drugą stronę będą musieli iść pieszo... To jakaś głupota, by autobus jechał z ul. Słonecznej pod rondo z ul. Okrężną, potem wracał się na Orkana i tam zajeżdżał pod jeden przystanek na Marusarz :-/ :-?

Czy to nie głupio wygląda?
Aktualna - dobra trasa linii 19 w 2 kierunkach:
Obrazek

Dobra trasa linii 31 w relacji ul. Marusarz - Marcinka:
Obrazek

Dziadostwo beznadziejne z linią 31 relacji Góra Marcina - ul. Marusarz:
Obrazek

Gdzie tu sens? Jeśli autobus jedzie ze Słonecznej pod rondo ul. Lwowska / Okrężna / Marusarz, a potem wraca się na Orkana i dojeżdża pod 1 przystanek na Marusarz, to jakiś debilizm.

Wg. mnie autobus relacji Góra Marcina - Marusarz, powinien jechać tak jak ten na drugim obrazku, tyle, że część kursów skrócić np. do pętli na Orkana, a część puścić dalej, przez całą Marusarz i przy rondzie byłby końcowy przystanek (tak jak początkowy), a autobus parę metrów przejeżdża sobie ładnie na bazę MPK? Teraz głupotą będzie puszczać 31 najpierw na rondo przy Marusarz / Lwowska / Okrężna, cofać autobus znowu na Orkana i tam kończyć kurs nie wiadomo gdzie...

seboq89
Obywatel
Kontakt:

Post autor: seboq89 »

Dawid, ta ostatnia mapka błędnie obrazuje trasę linii 31, w skrócie:
Masz teraz na Marusarz następujące przystanki:

Marusarz I - Lwowska
Marusarz II - Bystra
Marusarz III
Marusarz IV
Marusarz V - staw
Marusarz VI

To od strony ronda przy Lwowskiej, od strony Woli Rzędzińskiej w odwrotnej kolejności.
Pierwsze 3 kursy linii 31 z Góry Św. Marcina masz oznaczone w rozkładzie że kurs jest wykonywany najpierw ulicą Słoneczną i Lwowską (czy jakoś tak, literka L bodajże), czyli autobus zajeżdża od ronda, i tak jak masz zaznaczone na ostatniej mapce ma przystanek końcowy Marusarz I - Lwowska, z tym że nie zawraca i jedzie na Orkana, tylko jedzie dalej przez Marusarz II, III itd, aż do Woli i do Orkana. Przystanek Marusarz I - Lwowska jest początkowym, tak jakby na zasadzie kontrolnego przystanku, jak na liniach okrężnych 222 i 229. Z kolei każde następne kursy będą jeździć od ulicy Słonecznej najpierw ulicą Orkana, z końcowym/początkowym przystankiem Marusarz VI i dalej tą ulicą w kierunku ronda przy Lwowskiej :) generalnie tak jak na drugiej przedstawionej przez Ciebie mapce.

Mam nadzieję że jako tako to wytłumaczyłem.
www.kpt.jun.pl - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Wcześniej informacji nie było bo, Prezydent się nie zgodził. ZKM chciał już w grudniu zacząć informować pasażerów, ale pani rzecznik zabroniła tego. Ponoć na jakiejś konferencji prasowej mieli to ogłaszać. Jak zwykle PiaR najważniejszy.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Dziękuję pięknie za odpowiedź... Czyli nie będzie tak źle ;) W sumie mogłem przejechać rowerem i zobaczyć sobie nowe rozkłady na Marusarz, ale jest zimno :D

PS. Nowe rozkłady jazdy (numeracje) już zawieszone - pierwszy raz pojawiły się na ul. Tuchowskiej wczoraj (z tego co zaobserwowałem). Prawdę mówiąc myślałem, że zmienią szatę graficzną rozkładu... przyznam jednak, że trzycyfrowe numery wyglądają bardzo ciekawie ;)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Dawid D pisze: przyznam jednak, że trzycyfrowe numery wyglądają bardzo ciekawie
Uczucie jakbyśmy mieszkali w wielkim mieście :) - To jest dopiero PR :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

ad2222, No a jak :D Już wyobrażam sobie Przejezdnych, jadących krajową 4 / 94, widzących Kenta czy jakiś inny wóz z numerem 222 w okolicach wjazdu do miasta od strony Zgłobic, spoglądających na panoramę Tarnowa - na widoczne w oddali wieżowce, wieże, kominy i na ten jeden jedyny drogowskaz w Tarnowie ustawiony nad jezdnią... Zapytają co to za miasto? - Toż to Tarnów!

PS. Trzycyfrowe numery autobusów mają w mniejszych miastach (pomijając te należące między innymi do aglomeracji śląskiej). Przykładem na to jest choćby Olkusz ;)

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Problem linii 31 zniknie niedługo jak PKP PLK zlikwiduje przejazd kolejowy na jej trasie. Bez pętli na końcu Marusarz będzie ciężko tę linię utrzymać. O wydłużeniu na Wolę Rz. też raczej nie ma mowy, bo prędzej Gmina Tarnów po swojej stronie też dokona pewnej "optymalizacji" na co się zanosi niż rozszerzy pulę wozokilometrów po swojej stronie.

Umowa Miasto-Gmina jest tak skonstruowana, że przy redukcji przewozów po stronie miasta, Gmina musi więcej dopłacać, bo stosunek wozokilometrów miejskich i wiejskich się zmienił.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

okazik.zenit
Obywatel
Kontakt:

Post autor: okazik.zenit »

hurricane pisze:Problem linii 31 zniknie niedługo jak PKP PLK zlikwiduje przejazd kolejowy na jej trasie.
o likwidacji jakiego przejazdu kolejowego mówisz?
GAD¯ETY&UPOMINKI
C.H. ZENIT

Odbierz rabat 25%Ą Sprawdź: facebook.pl/okazik.zenit

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

No ten o złej sławie na początku Woli Rz., z tego co wiem, idzie do likwidacji w związku z podniesieniem prędkości na linii kolejowej do 160 km/h. Chyba, że pierwotne plany uległy zmianie.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

ODPOWIEDZ