Poszerzenie granic Tarnowa

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Lechu pisze:Kiedy tam ostatnio byłeś? 20 lat temu ? :lol:
20 lat temu to nie wiedzialem co to znaczy urbanizacja, migracja i infrastruktura;)

Swoją drogą to własnie o tą infrastrukture sie rozchodzi. Nie mówie tu o wodocigach, prądzie i zasięgu sieci komórkowych czy o bitumicznej drodze o przekruju 3,5 m. Chodzi własnie o szkoły i przedszkola, pocztę, osrodek zdrowia, posterunek policji, o rozwiniętej przedsiębiorczości itp. Gmina Tarnów nie jest równomiernie rozwinięta. Nie ma co porównywać wymienionych przeze mnie miejscowościami do Tarnowca czy Woli Rzędzińskiej. Już na tej lini jest wyraźna przepaść. To, kto w tych wioskach mieszka, jakie ma wyksztalcenie i ile zarabia to już inna para kaloszy, natomiast naturalną koleją rzeczy jest to, że rozwój jest wynikiem zapotrzebowania na dane dobro a nawet ktoś, kto ma w kieszeni 3 tysiace na drobne wydatki, będzie czuł potrzebę by mieć blisko do lekarza, do dobrze zaopatrzonego spożywczo-przemysłowego, czy czuć większe bezpieczeństwo bo policja pilnuje porządku w jego/jej wiosce zamiast patrolować główną przelotówkę w gminie ale 20 km od jego domu (odległość szarowana Radlna-Wola Rzędzińska).

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

No i co myślisz, że jak przyłączą się do Tarnowa to w każdej z tych miejscowości będzie posterunek policji,poczta, podstawówka, gimnazjum i może jeszcze liceum ? :lol:
Takich rzeczy nie ma w każdej z "dzielnic" Tarnowa, a wyobraź sobie, że z takie Nowodworza, do gimazjum w Tarnowcu lub Porębie jest góra 2 km, które można przejść na piechotę, poza tym jeżdżą tam autobusy, to samo do poczty. Natomiast Ośrodek Zdrowia i to nowoczesny jest w samym Nowodworzu, jest tam takżev woda, kanalizacja, gaz(co w Tarnowie nie jest regułą) apteka i stacje benzynowa, a wieś ma kilkaset mieszkańców. Dopóki ludzie będą mieli takie myślenie jak Ty, że poza Tarnowem udzie żyją w lepiankach i jedyną cywilizację widzą jak przyjadą PKSem do Tarnowa, to połączenie szybko nie nadejdzie.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Lechu pisze:No i co myślisz, że jak przyłączą się do Tarnowa to w każdej z tych miejscowości będzie posterunek policji,poczta, podstawówka, gimnazjum i może jeszcze liceum ? :lol:
To zależy od zapotrzebowania. Było zapotrzebowanie w Woli Rzędziskiej, Tarnowcu to powstały. Czyz nie?
Lechu pisze:a wyobraź sobie, że z takie Nowodworza, do gimazjum w Tarnowcu lub Porębie jest góra 2 km, które można przejść na piechotę
U mnie w dzielnicy w promieniu 2 km to mam 3 gimnaazja i podstawówki, ale jakbym miał dziecko to posłałbym do tego co jest najbliżej domu - to jest właśnie kwestia zapotrzebowania.
Lechu pisze:poza tym jeżdżą tam autobusy
Do Krakowa też jeżdżą autobusy, pociągiem sie dostaniesz. Chodzi o to, że ludzie wolą mieć coś blisko, tak by nie być zależnym od środków komunikacji. To nie mój wymysł.
Lechu pisze:to samo do poczty.
Do poczty mam 100 metrów. Ludzie są wygodni. Jak coś co jest im potrzebne mogą mieć blisko to będą chcieli to mieć. Jakość życia to nie to samo co poziom. Człowiek może mieć "jakiśtam" dostęp do dóbr i usług ale nie bardzo dobry i to już wystarczy by czuł, że żyje na niskim poziomie.
Lechu pisze: Natomiast Ośrodek Zdrowia i to nowoczesny jest w samym Nowodworzu
Masz tam całodobową opieke czy musisz dymać w nocy i świeto do Kolmedu w Tarnowie?
Lechu pisze:jest tam takżev woda, kanalizacja, gaz(co w Tarnowie nie jest regułą) apteka i stacje benzynowa, a wieś ma kilkaset mieszkańców.

Sęk w tym, czy to wystarcza tobie czy wszystkim mieszkańcom. Jeśli wszystkim to wioska się nie rozwinie bo nic tam wiecej nie potrzeba. "Wsi spokojna, wsi wesoła..." a dla każdego?.
Lechu pisze:Dopóki ludzie będą mieli takie myślenie jak Ty, że poza Tarnowem udzie żyją w lepiankach i jedyną cywilizację widzą jak przyjadą PKSem do Tarnowa, to połączenie szybko nie nadejdzie.
A tutaj proszę o przytoczenie moich słów, w ktorych piszę, że ludzie poza Tarnowem żyją w lepiankach i cywilizacje oglądają zza okien autobusu PKSu? Widze, że na tym forum zaraźliwe jest przypisywanie innym własnych interpretacji.

Lechu
Archont

Człowieku jak myślisz, że po połączeniu w każdej wiosce będzie sala widowiskowo sportowa, uczelnia wyższa, komisariat, szpital i Bóg wie co jeszcze, to radzę, ochłoń i zejdź na ziemię. Wiadomym jest, że w każdej dziurze nie będzie każdego wynalazka cywilizacji, czasem trzeba gdzieś dojechać i to jest normalne.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Lechu pisze:Człowieku jak myślisz, że po połączeniu w każdej wiosce będzie sala widowiskowo sportowa, uczelnia wyższa, komisariat, szpital i Bóg wie co jeszcze, to radzę, ochłoń i zejdź na ziemię. Wiadomym jest, że w każdej dziurze nie będzie każdego wynalazka cywilizacji, czasem trzeba gdzieś dojechać i to jest normalne.
Człowieku a ja pisze o stadionach, szpitalach i uczelniach wyższych? Zejdz na ziemie, przestać to palić i przeczytaj dokładnie mój post raz jeszcze. Nawet nie piszę tutaj o przyłączeniu całej gminy tylko o aktywacji terenów w obrębie miasta i ewentualnym przyłaczeniu Białej a ty sie juz tak spinasz, jakbym w twoim ogrodzie wytyczal miejsce na wysypisko miejskie.

PS. Czekam na przytoczenie moich słów o lepiankach i cywilizacji zza okna PKSu.

Lechu
Archont

Metafora, trudne słowo wiem, ale warto się z nim zapoznać.
Jak dla mnie koniec dyskusji :)

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

misha pisze:U mnie w dzielnicy w promieniu 2 km to mam 3 gimnaazja i podstawówki, ale jakbym miał dziecko to posłałbym do tego co jest najbliżej domu
ja mieszkam "na wsi" i mam to samo w promeniu 2 km - 2 przedszkola, 2 gimnazja, 2 podstawówki... . PLUS kolejne przeddzkola i gimnazja oraz IV LO w zasiegu 2km - ale to juz w miescie, fakt (a poza tym - MCK i basen)... a i tak młoda chodzi gdzie indziej niż "najbliżej" bo to czsem ROZBIEŻNE z terminem NAJWYGODNIEJ. A kryterum "ZAMELDOWANIE" mnie rozwala.. choc w kwestii odwiecznych subwencji jest zrozumiale choc mega-utruniające NORMALNE funkcjonowanie.
misha pisze:Do poczty mam 100 metrów. Ludzie są wygodni. Jak coś co jest im potrzebne mogą mieć blisko to będą chcieli to mieć
KRYTERIUM POCZTA..?? w XXI w to przeciez gatunek ginący. Predzej czy pozniej i tak do odstrzału. ;)
misha pisze:Masz tam całodobową opieke czy musisz dymać w nocy i świeto do Kolmedu w Tarnowie?
Heh :-) jakby wygal przetarg kto inny miż KOLMED to moze i cale miasto musialoby dymac np.do Tuchowa ;D Niestety takie realia- opieka zdrowotna finansowana jest centralnie (nie z kasy MIASTA) i niespecjalnie kieruje sie "wygodą" dla potencjalnego pacjenta... chyba ze zyjemy w innych wymiarach :mrgreen:

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Żaden Obszar Metropolitany jeszcze długo nie będzie tak silny jak duże miasto, raz że brakuje odpowiednich uregulowań prawnych, a dwa to kwestia mentalności, niemniej jest to sensowne i warto podążać w także tym kierunku.

Myślę że mieszkańcy Białej czy Kępy nie mają nic do stracenia więc faktycznie może być to dobry początek, no i popieram oczywiście opinie o lepszym zagospodarowaniu Klikowej i Krzyża...

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Kryteria są różne. Przytoczyłem te podstawowe, które chcesz tarnowiack-u czy nie są jeszcze brane pod uwage. Tobie poczta nie potrzebna, mi "od dzwonu" właściwie, podobnie jak przychodnia czy posterunek policji. Niektórym też nie będzie potrzebna komunikacja zbiorowa bo samochodem sie wozi albo rowerem. Ale są tacy, dla których dobra te mają priorytetowe znaczenie. Młoda osoba korzysta z banku internetowego, wysyła e-maile a gro starszych nie ma internetu, ma konto w pocztowym i chętnie widzieliby punkt poczty tuż za rogiem.
Dla jednych wysoki poziom życia to miec 3 samochody na 3 osoby w domu, dla innych przystanek komunikacji miejskiej 10 metrów od domu, a jeszcze innych żeby w ogole jakiś autobus przez wioske w strone miasta przejechał.
No ale dość o poziomie i jakości.
Powtarzam, jak dla mnie to Tarnów powinien najpierw pokazać co potrafi na swoim podwórku, zanim zacznie grzebać w podwórku sąsiadów. A jak już sie ma zamiar poszerzać obszar pod inwestycje to nie tam gdzie ten obszar już jest zagęszczony i doinwestowany, bo nikt już tak tych kolejnych inwestycji nie doceni.

O zameldowania tutaj nie wspomniałem słowa - nie wiem skąd Ci się tarnowiaku to wzięło. To ma (chyba) znaczenie tylko w kwestii odprowadzania podatku i statystykach. Zawsze można być zameldowanym na wsi a mieszkać w mieście, na odwrót (co rzadziej się zdarza - częściej w Warszawie ze względu na dostępność przedszkoli), a za 2 lata nawet mieszkać bez meldunku.

krzychu
Archont

Post autor: krzychu »

tu moze chodzic o rywalizacje gminy tarnow ( sama ameryka ) z miastem tarnow ktore to miasto ta rywalizacje przegrywa

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

misha pisze:O zameldowania tutaj nie wspomniałem słowa - nie wiem skąd Ci się tarnowiaku to wzięło. To ma (chyba) znaczenie tylko w kwestii odprowadzania podatku i statystykach.
no rozumiem.. ale zameldowanie jest wazne w kwestii twojej wypowiedzi ze wybrałbyś szkole lub przedszkole które jest najbliżej, a niestety tu akurat - prawdopodobnie kryterium zalemdowania MA znaczenie ;) (sam wiem ze trzeba sie pogimnastykowac zeby dziecko poslac do publicznego przedszkola ktore nie jest najblizej - w innej jednostce terytorialnej). Wiec w kwestii ZAPOTRZEBOWANIA - to w zaleznosci od wlasnych preferencji - TY wyslalbys najblizej i zameldowanie nie mialoby znaczenia, moje potrzeby zakladaja wyslac NIE NAJBLIZEJ tylko tam gdzie mi wygodniej - i tu juz zaczynaja sie schody ;)

chemol
Obywatel

Post autor: chemol »

redinn
Prytan

Post autor: redinn »

"Małopolska podzieli się na pięć subregionów: krakowski, podhalański, nowosądecki, tarnowski i zachodni. Już w 2014 r. ma do nich popłynąć znaczna część regionalnego budżetu."

Więcej na:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... ionow.html

Z moich uwag: to niby taka reaktywacja zmniejszonego woj. tarnowskiego ale ucieka nam powiat bocheński. Jak myślicie Tarnów na tym zyska? Czy znowu większy Kraków może więcej ugrać dla siebie?

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

Hehe. Lepszym pytaniem będzie: Jeśli Tarnów na tym zyska to kto straci ? Bo budżet to jakaś tam ograniczona ilość kasy. Więc jeśli my jako region dostaniemy więcej to ktoś dostanie mniej.

Jak dla mnie ( mieszkańca Tarnowa ) to jest to ok. Choć na dłuższą metę takie działania sie nie sprawdzają :P No ale ja prosty chłop jestem i mogę sie mylić.
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

U nas Brzesko? Brzesko jest związane z Tarnowem tylko wtedy jak trzeba na prawko zdać. Przecież mieszkańcy Brzeska nie mają praktycznie po co jechać do Tarnowa. Połączenie z Krakowem i NS mają bardzo dobre i korzystają z niego często. Z busów Brzesko-Tarnów to raczej pośrednie miejscowości.

ODPOWIEDZ