Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

No to kicha - myślałem, że po remoncie w końcu będzie mi się opłacało jeździć koleją do Krakowa. A tak - licząc czas dotarcia na Dworzec i czas przemieszczania się z dworca w Krakowie do celu wychodzi na to, że samochodem będę w porównywalnym czasie - a dojeżdżam wygodnie - koszyt dla dwóch - trzech osób sa porównywalne.
9000 ml A Rh-

Wojtasek
Prytan

Post autor: Wojtasek »

A ja mam z kolei takie pytanko.
Mianowicie czy towarówki nadal będą przejeżdżać przez sam środek peronów i na czas postojów w doskonały sposób zasłaniać odnowiony dworzec,aby podróżni w stojących na stacji pociągać mogli popatrzeć na blaszane kontenery a nie "Naszą Perełkę"?
Czy może ktoś wpadnie na pomysł i po przebudowie układu towarowe puszczą bokiem po ostatnich torach.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Przeloty będą jak teraz między peronami. A postoje to pewnie już na boku. Mam nadzieję, że będą rozjazdy 60 km/h na boki.

Ravir
Rhetor

Dziwię się, że towarowe pociągu muszą jechać przez perony - koszt dodatkowego toru - którym by towarowe pociągi omijały i nie "przebijaly" się przez perony nie był by chyba aż tak duży - na tle całej inwestycji.
I z punktu widzenia logistyki było by lepiej - jakakolwiek awaria i mamy blokadę peronu.
9000 ml A Rh-

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

Jak blokade peronu ? Przecież tor przelotowy to 3 tor między tymi na których stoją osobówki. Co do twojej propozycji to w którymś momencie musiałby nastąpić zjazd ze szlaku i przy awarii wtedy to dopiero byłby kłopot, chociaż tak wogóle to bezsensowne rozważanie bo osobówka na peronie też się może zepsuć. Jedyne co to niektóre miasta mają typowo towarowe obwodnice.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Tu rozjady 100 byłyby rozwiązaniem. Tylko kontenerowiec musiałby zwolnić.

Wojtasek
Prytan

Post autor: Wojtasek »

Lechu pisze: Jedyne co to niektóre miasta mają typowo towarowe obwodnice.
No właśnie i przy okazji przebudowy torowiska,trakcji i wszystkich urządzeń dało by sie wygospodarować miejsce na ok dwa tory na końcu całego torowiska.
Sorry,ale według mnie troche to byle jak wygląda jak towarówka przejeżdża przez sam środek peronów,wlokąc się w nieskończoność i hałasując jak w walcowni stali.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Pomiędzy peronem 1 (obecny 2) i 2 (okolice obecnego 3) nie będzie trzeciego toru. Pomiędzy nimi będą poprowadzone dwa główne tory nr 1 i 2 (te przelotowe) i nic więcej. Jedynie pomiędzy peronem 1 i obecnym 1 będą dwa tory, jeden będzie obsługiwał przyszły peron 1, a ten bliżej budynku dworca może być torem obwodowym/postojowym dla pociągów podczas zajętości toru przelotowego. Nie wiem czy taki był zamysł projektantów, tak wnioskuję ze schematu.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Baxon, no w najlepsze może tor nr 6 najbliżej budynku służyć pociągom towarowym :P

Ravir, właśnie z punktu widzenia logistyki najlepiej, żeby pociągi towarowe przelotowe jak najszybciej przez Tarnów przeleciały, te, które będą się miały zatrzymać i tak skorzystają z torów towarowych 5, 11 lub 13. De facto po modernizacji torów towarowych w Tarnowie będzie tylko 4, w tym jeden przy samym budynku dworca, więc wątpię, że będzie dla towarowych... Stąd na pewno ruch towarowy będzie prowadzony przez tory przy krawędziach peronowych

gumini_0317, zastosowane będą rozjazdy 1:12 R=500m czyli prędkość będzie 60 km/h.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

hurricane pisze:gumini_0317, zastosowane będą rozjazdy 1:12 R=500m czyli prędkość będzie 60 km/h.
A jednak internet dobrze gadał... Idiotyzm. Tyle kasy idze i pośpiech nie wleci w perony stówką:/

hurricane
Rhetor

Pośpiechy będą używać głównie torów szlakowych, więc z maksymalną prędkością będą mogły wjeżdżać...

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Po co ma wjeżdżać setką skoro musi się zatrzymać na peronie? Zatrzymanie składu to jest kwestia kilkuset metrów więc zanim wpadnie na rozjazdy będzie miał niższą prędkość.
Poza tym:
Z obu stron stacji przewidziano pełne trapezy z rozjazdów 1:12/R - 500. Również tory główne dodatkowe NrNr 3-4-5-7 odgałęziono rozjazdami 1 : 12 / R - 500. W pozostałych torach głównych dodatkowych NrNr 9-11-13 przewidziano rozjazdy 1:9/R - 300 łukowane dwustronnie dla uzyskania prędkości V = 60/60km/h.
Może typ rozjazdów 1 : 12 nie oznaczają Vmax=60km/h, ktoś się zna na tym?

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

hurricane, A w trudnych sytuacjach ruchowych będzie się wlókł 2km z budzikiem na 60;/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozjazd#Stosowane_rozjazdy
130 km/h przy R=2500 m
100 km/h przy R=1200 m, 1:18,5,
80 km/h przy R=760m,
60 km/h przy R=500 m, 1:12,
40 km/h przy R=300m lub R=190m.

Ravir
Rhetor

Lechu i reszta - z tego co wynika ze schematu tor przelotowy będzie między 1 i 2 peronem.
Czyli jak pisano - towarowy pociąg będzie jechał przez ŚRODEK peronów.
Mi chodziło o coś innego - budowa dwóch dodatkowych torów i zwrotnic - i wypoprowadzenie tych pociągów, które nie zatrzymują się w Tarnowie po za perony.

Pociągi osobowe wjeżdżały by na perony - a "przelotowe" towarówki by omijały perony.

Koszty nie były by aż tak wielkie.
9000 ml A Rh-

hurricane
Rhetor

Baxon, nie sądzę, bo mamy nieżyciowe przepisy odnośnie przyspieszeń dośrodkowych, więc na rozjazdach 1:12 będzie raczej 60 km/h.

Z drugiej strony stosowanie rozjazdów 1:19 na 100 km/h dość znacznie wydłużyłoby układ torowy stacji...

Ja osobiście uważam, że rozjazdy 1:12 spokojnie wystarczą...

Ravir, ale o co Ci chodzi? Przecież będą tory numer 5, (6), 11, 13 jak dyżurny zechce to puści towarowy na przelocie bokiem, tylko po co? W oczach mechanika wyjdzie przynajmniej na idiotę... Bo korzystanie z bocznych torów to hamowanie i potem rozbieg, czyli nie dość, że strata czasu to i koszta dla przewoźnika.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

ODPOWIEDZ