Tarnów w 3D - konkurs
-
- Proedroj
hightowerze, Łukaszu, to proste, na podstawie długości cienia i kąta padania promieni słonecznych, liczę (z dokładnością do 20 mm) wysokość budynku
Wrzuciłem w SketchUp fotkę wieży w rzucie bocznym (wcześniej w gimpie pozbawioną perspektywy), dołożyłem wymiar podstawy, który otrzymałem od Ciebie i miałem gotowe proporcje. wg mnie taki budynek ma dokładność +/- 1m wysokości i +/- 0,5m średnicy.
Pzet tak wiem, to raczej oczywiste, ale cos więcej o samym budynku, np kiedy powstał, kto go zaprojektował, ile litrów wody pojemności miał w/w itp. itd.
Wrzuciłem w SketchUp fotkę wieży w rzucie bocznym (wcześniej w gimpie pozbawioną perspektywy), dołożyłem wymiar podstawy, który otrzymałem od Ciebie i miałem gotowe proporcje. wg mnie taki budynek ma dokładność +/- 1m wysokości i +/- 0,5m średnicy.
Pzet tak wiem, to raczej oczywiste, ale cos więcej o samym budynku, np kiedy powstał, kto go zaprojektował, ile litrów wody pojemności miał w/w itp. itd.
szacuneczek, za mrówczą pracę.
Agencja interaktywna hauerpower.com. SEO, kampanie Ads. Projektowanie UX/UI. Dedykowane wdrożenia Wordpress.
Zakładając, że nie dysponujemy dalmierzem laserowym, to można zastosować metodę fotograficzną, wykonując zdjęcie jak najbardziej prostopadle do środka wysokości ściany, ewentualnie korygując perspektywę umiejętnie w photoshopie, następnie za pomocą elementów o pomierzonej wysokości (okna, drzwi) wyliczyć wysokość całości.
Fanpage konkursu http://www.facebook.com/pages/Tarn%C3%B ... 3392628562
-
- Proedroj
właśnie sobie przypomniałem o Pana wykształceniu...hehe, no tak...Lukasz_F pisze:Zakładając, że nie dysponujemy dalmierzem laserowym, to można zastosować metodę fotograficzną, wykonując zdjęcie jak najbardziej prostopadle do środka wysokości ściany, ewentualnie korygując perspektywę umiejętnie w photoshopie, następnie za pomocą elementów o pomierzonej wysokości (okna, drzwi) wyliczyć wysokość całości.
a tak btw z tym dworcem to była niezła robota
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]