To zwyczajne marnowanie pieniędzy podatników.Dominik_PCH pisze: Normalne działanie instytucji i UM nie jest jakimś wyjątkiem. Dzięki temu lokalne firmy dostają zlecenia na koniec roku na różne usługi. Taki co roczny prezent od instytucji publicznych dla lokalnych firm usługowo-handlowych.
PYTANIA DO PANI RZECZNIK PREZYDENTA MIASTA TARNOWA
-
- Rhetor
Powiedz to wszystkim Polakom w każdym mieście, każdej wsi w tym kraju.
Swoją drogą dyskutowałbym czy to jest marnotrawienie środków. Nie wydali ich przez cały rok. Poza tym wydaje mi się, że nasza góra (do której powinniśmy oddać środki) ma na sobą jeszcze jedną górę. Więc gór, które się wyzbywają środków może być więcej. Jak nie my to zrobi to ktoś inny. A tak to środki zasilają lokalny rynek.
Nie muszę mieć racji, nie będę się upierał przy tym.
Swoją drogą dyskutowałbym czy to jest marnotrawienie środków. Nie wydali ich przez cały rok. Poza tym wydaje mi się, że nasza góra (do której powinniśmy oddać środki) ma na sobą jeszcze jedną górę. Więc gór, które się wyzbywają środków może być więcej. Jak nie my to zrobi to ktoś inny. A tak to środki zasilają lokalny rynek.
Nie muszę mieć racji, nie będę się upierał przy tym.
-
- Thesmothetai
Pięknie napisane - ale za tą specyfikację zamówienia powinni kogoś powiesić za jajka. Przecież tam nie ma słowa o najważniejszym - systemie operacyjnym.MTar pisze: taki jest SIWZ
Wiadomo, że gdyby napisali, że ma być system Apple to wskazaliby jasno na konkretny sprzęt.
Niemniej taka specyfikacja prosi się o zgłoszenie tego do ponownego rozpatrzenia czy na pewno jest wszystko zgodnie z feng-shui
Wiadomo, że chodzi o tablety iPad ( Apple ).
EDIT:
Zaskakuje mnie Wasze podejście: kase wydali bo musieli bo jak nie oni to inni by to zrobili albo do zwrotu.
No i ? Jak nie ma co kupować to tak - zwracać. Przecież to nie są pieniądze niczyje i jeśli mi dobrze wiadomo - pieniądz można wydać i za miesiąc i za rok. Oczywiście, te zwrócone/niewydane nie przejdą 'tak o' na kolejny budżet ale nie znaczy to, że uprawnia nas to do mniej potrzebnych zakupów.
Przecież jak kryzys to kryzys. Zresztą - to moje podatki - mogli mi zwrócić skoro nie mieli na co wydać, albo załatać mi dziure pod blokiem, bo straszy już 3ci rok.
Im Lazy and I like it
"Polacy, obywatele, rodacy. Ludu pracujący miast i wsi. To, że państwo zabiera wam kasę w podatkach aby potem urzędnicy, którzy nie wydali wszystkich pieniędzy do końca roku mogli wydać je na rynku lokalnym robiąc jak to oni nazywają prezent od instytucji publicznych dla lokalnych firm usługowo-handlowych jest zwykłym marnowaniem pieniędzy podatnika. Bo bardziej Wam ludowi pracującemu miast i wsi opłacałoby się aby te pieniądze od początku zostały w waszych kieszeniach. Wówczas nowe tablety służyłyby być może wam a nie urzędnikom. Sami zrobilibyście prezent zarówno sobie jak i lokalnym firmom handlowo usługowym bez zbędnych pośredników"Dominik_PCH pisze:Powiedz to wszystkim Polakom w każdym mieście, każdej wsi w tym kraju.
Może być ?
To jest marnotrawienie bo skłania do nieprzemyślanych zakupów tylko po to aby nie stracić w przyszłym roku przyznanych środków. Znacznie rozsądniejsze są dwa rozwiązania:
Swoją drogą dyskutowałbym czy to jest marnotrawienie środków. Nie wydali ich przez cały rok.
- niewykorzystane środki przechodzą na rok następny, miasto sobie może w ten sposób oszczędzić pieniądze albo na jakiejś niezbędne inwestycje lub projekty albo zwyczajnie zmniejszyć w ten sposób choć odrobinę dług który w przyszłym roku zaciągnie.
- zostawiamy te pieniądze bezpośrednio w rękach lokalnych firm usługowych czy też zwykłych ludzi od których przecież te pieniądze pochodzą.
Czyli zmarnujemy my bo jak nie to zmarnuje ktoś inny. To niestety konsekwencje głupiego prawa. Tylko, że skoro zostały pieniądze to oznacza, że było ich za dużo w stosunku do potrzeb/możliwości wydawania. Więc najlepszym rozwiązaniem jest zasilenie lokalnego rynku przez obniżkę podatków z których te nadmiarowe środki pochodziły.Poza tym wydaje mi się, że nasza góra (do której powinniśmy oddać środki) ma na sobą jeszcze jedną górę. Więc gór, które się wyzbywają środków może być więcej. Jak nie my to zrobi to ktoś inny. A tak to środki zasilają lokalny rynek.
Zaznaczam, że urzędom nie dziwię się, że tak robią, pretensji nie mam też żadnych bo z ich punktu widzenia jest to logiczne.
Tutaj wina nie leży po ich stronie tylko po stronie idiotycznych przepisów.
Ostatnio zmieniony 18-01-2012, 23:56 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rhetor
nie nie jak by nie wydali to musieliby oddać wyżej i to wyżej na 99% wydało by tą nadwyżkę. A my za chwile dostalibyśmy mniej i w ten sposób stracilibyśmy podwójnie.imlazy pisze: EDIT:
Zaskakuje mnie Wasze podejście: kase wydali bo musieli bo jak nie oni to inni by to zrobili albo do zwrotu.
Podkreślam to moja logika i nie muszę mieć racji
PS
Defekator zgadzam się z tym co napisałeś. Jedno sprostowanie, nie równałbym mnie do decyzyjnych urzędników. Rola referenta, niżej upaść się nie da , jest zgoła odmienna w tym systemie.
Ostatnio zmieniony 19-01-2012, 00:08 przez Dominik_PCH, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlaczego strona miasta nie umieściła informacji z demonstracji ws. ACTA gdzie uczestniczyło w niej 2 tyś. mieszkańców tego miasta ?
Wobec tego jaka logika kieruje panią rzecznik gdzie zamieszcza się obszerne relacje ze spotkań 30-40 osobowych ?
Dlaczego na stronie nie umieszcza się wszystkich wydarzeń tylko wybrane ?
Ps. dodam że obszerne relacje zamieściły wszystkie tarnowskie portale
Wobec tego jaka logika kieruje panią rzecznik gdzie zamieszcza się obszerne relacje ze spotkań 30-40 osobowych ?
Dlaczego na stronie nie umieszcza się wszystkich wydarzeń tylko wybrane ?
Ps. dodam że obszerne relacje zamieściły wszystkie tarnowskie portale
dafi33, idź się napij rumianku albo czegoś. A czy to była demonstracja zorganizowana przez urząd miasta? Wziął tam ktoś udział z urzędu miasta? Nie, to dlaczego na stronie miejskiej ma się pojawić informacja. Poza tym popatrzyłem na strony takich miast jak Kraków, Warszawa, Kielce(gdzie były te demonstracje najbardziej burzliwe ) i o dziwo nie widzę zdjęć z tych demonstracji...
--==EDIT==--
--==EDIT==--
Dodam tylko, że to nie są strony miejskie tylko portale informacyjne więc co ma jedno do drugiego. Strona miejska nie jest portalem informacyjnym. Ona nie napisze o tym, że zenek spod budki z piwem potrzebuje 2zł i otworzył fundację swojego imienia. Portale informacyjne owszem mogą o tym napisać.Ps. dodam że obszerne relacje zamieściły wszystkie tarnowskie portale
A czy TU pojawił się ktoś z urzędu miasta? Coś czuję, że TAM się ktoś pojawił i stąd informacja na stronie MIEJSKIEJ.dafi33 pisze:Nie .... uroczystości religijne też UM nie organizuje a obszerne relacje zamieszcza ..... skoro był taki odzew społeczny to informacja się należy czyż nie ?Cubaza pisze:A czy to była demonstracja zorganizowana przez urząd miasta?
W czym są gorsi CI uczestniczy od TAMTYCH ?
Nie są w niczym gorsi, ale strona miejska nie służy za portal informacyjny o demonstracji, w której coś czuję, że jakaś część ludzi nawet nie zajrzała do ACTA, tylko poszła za tłumem.
-
- Rhetor
Ja bym to zinterpretował jako ciche poparcie protestujących przeciwko ACTA przez UM i prezydenta. Można analizować, dyskutować. Przeczytajcie ostanie zdanie. Mimo, iż wczoraj było nielegalnie (z winy organizatora) to interwencji służb nie było.
Co do fotek, też uważam, że powinny się pojawić na stronie. W końcu to życia miasta.
Z drugiej strony jest już trochę za późno z punktu widzenia życia informacji.
Strona www.tarnow.pl to nie jest strona przedstawiająca życie miasta. To jest strona bardziej informacyjna i pojawiają się tam informacje z urzędu miasta. Z akcji/obchodów/uroczystości w których bierze udział ktoś z urzędu miasta bądź urząd miasta to organizuje. Idąc tropem, że przecież to życie miasta to powinny być zdjęcia z imprez w klubie Alfa itp. a nie o to chodzi. Przecież tym też miasto żyje. Rozróżnijcie portal miejski od portalu informacyjnego. To są dwie różne sprawy i dwiema różnymi sprawami pozostaną.Dominik_PCH pisze: Co do fotek, też uważam, że powinny się pojawić na stronie. W końcu to życia miasta.
Z drugiej strony jest już trochę za późno z punktu widzenia życia informacji.
Rozumiem idąc twoim tokiem myślenia że jak ktoś się pojawi ze strony UM to informacja i galeria na stronie miasta się znajdzie .... jeśli nie będzie nikogo to się nie pojawiCubaza pisze:A czy TU pojawił się ktoś z urzędu miasta? Coś czuję, że TAM się ktoś pojawił i stąd informacja na stronie MIEJSKIEJ.
Tym sposobem kilka osób będzie decydowało jaką informację zamieścić a jakiej nie
-
- Rhetor
Dobra, nie rozumie o co chodzi . Zresztą nie ważne. Protest się odbył pokojowo. Odbił się echem w mieście. Sam prezydent po części stanął po stronie prostujących, moim zdaniem. Idą nowe rzeczy, to był dopiero początek. Zapraszam na kanał FB http://www.facebook.com/events/195948973836535/ tam na bieżąco w jednym miejscu podawane są informacje w sprawie ACTA.
Ostatnio zmieniony 26-01-2012, 14:21 przez Dominik_PCH, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz tak nie jest ? Kilka osób nie decyduje o tym co pojawi się na stronie a co nie ? Zdaje się, że na wszystkich stronach jest kilka osób decyzyjnych, że dana informacja/galeria się pojawi.dafi33 pisze: Rozumiem idąc twoim tokiem myślenia że jak ktoś się pojawi ze strony UM to informacja i galeria na stronie miasta się znajdzie .... jeśli nie będzie nikogo to się nie pojawi
Tym sposobem kilka osób będzie decydowało jaką informację zamieścić a jakiej nie