Petycja do Google

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

Petycja do Google

Post autor: Cubaza »

Witam,
Mam do was ogromną prośbę. Otóż odkąd powstał Android Market na telefony/tablety z systemem Android można umieszczać tam swoje aplikacje. W wielu krajach programiści mogą na tym zarabiać. Niestety taka kolej rzeczy nie jest możliwa w Polsce. Jeśli jakiś polski programista założy sobie konto w markecie i chce umieszczać swoje aplikacje to muszą być one darmowe i nie może ich sprzedawać. Można jedynie pozwolić na dotacje / reklamy bądź coś podobnego. Dlatego powstała ta petycja napisana przez polskiego programistę:
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8294

Byłbym bardzo, ale to bardzo wdzięczny za podpisanie się pod tą petycją.
Jeszcze raz dziękuję :)

BLAST
Obywatel

Post autor: BLAST »

Ale ja wolę darmowe aplikacje ;)

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

BLAST, ja też ;) Większość użytkowników też :) Większość aplikacji płatnych ma swoje darmowe odpowiedniki ;) Jednak tutaj chodzi o to, że jakby Polak chciał jakąś swoją aplikację sprzedać, nawet za 1zł to nie może bo to niezgodne z polityką google :P

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

A zdajecie sobie sprawę, że darmowe aplikacje powstają kosztem czyjegoś czasu i umiejętności?
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

gushman, nie dawałbym tej petycji gdybym nie był jedną z takich osób. Denerwuje mnie to, że nie mogę apki wrzucić i żeby ona kosztowała nawet 50 groszy. Nie mogę tego zrobić bo jestem z Polski :/
Ale jak wybieram aplikacje to bardzo często szukam darmowych odpowiedników. Bo nieraz ktoś sobie życzy 30zł za coś, a mi aż taka funkcjonalność nie jest potrzebna. Dlatego mogę znaleźć sobie coś darmowego ;)

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

To fakt, że darmowość jako narzędzie zachęcające do poznania aplikacji i zapłacenia za jej rozszerzone funkcje to dobre rozwiązanie. W ten sposób wydałem ostatnio pierwszy raz w życiu na aplikację $1,98. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

gushman, dokładnie ;) Tak jak u Ciebie z autoGuardem :) Miałeś darmową wersję i postanowiłeś kupić pełną :) Polak by nie mógł tego zrobić oficjalnie w Android Market :P Ta aplikacja musiałaby być ciągle za darmo a wiadomo, że w jeden wieczór tej aplikacji nie napisał ;)

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Zróbcie coś takiego jak Transportoid. Aplikacja jest darmowa, ale nie ma wszystkich funkcjonalności. Żeby wszystko działało, trzeba zapłacić (poza Android Marketem) i pobrać plik, który odblokowuje wszystkie funkcje.

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

faleQ, myślałem nad zrobieniem czegoś takiego jak transportoid, ale tylko dla Tarnowa. Może do niego wrócę. A czego byś tak dokładnie oczekiwał po tej aplikacji ? :>

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

No to powiem Ci, że to co jest, jest ok. Brakuje automatycznych aktualizacji rozkładów (mają jakiś skrypt, który ściąga im rozkłady ze strony naszego ZKMu, ale działa kiepsko). Słabo działa wyszukiwanie połączeń z przesiadkami, sam szybciej sobie przypomnę czasem rozkład ;)
Dobrze by było dla takiej aplikacji tylko dla Tarnowa, aby była możliwość prostego wejścia w mapy (raczej googlowe;) ) na których będą zaznaczone jakieś "atrakcje" w bliskiej odległości od przystanków. Geolokalizację przystanków mógłbym zrobić (tak jak w Transportoidzie). A jeśli by to było gotowe, postarałbym się o zgodę na powieszenie QR kodów na przystankach ;)

Tylko pamiętaj, jeśli robisz coś takiego, to rób to już na 13 lutego, po reorganizacji, nowe trasy, linie, rozkłady. (jak by było trzeba, to rozkłady mogę wysłać mailem ;) )

BLAST
Obywatel

Post autor: BLAST »

No i macie czego chcieliście ;) Podobno już można zarabiać w Android Markecie.

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

BLAST, prawda :)
http://android.com.pl/news/platforma/37 ... arket.html
Dzięki jeśli ktokolwiek podpisał tę petycję :D

Autor tematu
Cubaza
Rhetor

Chciałem edytować posta, ale już niestety nie mogę.
Informacja, którą podałem powyżej, owszem jest prawdziwa. Można już wybrać nasz kraj jako ten, z którego chce się sprzedawać aplikacje.
Jednak jest pewne ale.
Do sprzedawania aplikacji potrzebne jest jeszcze konto rozliczeniowe AdSense. Tutaj niestety nie jest to dostosowane do polskich realiów. Więc jak poprawią ten błąd i dodatkowo jeszcze kilka innych mniejszych bugów(na przykład nie wszystkie konta działają) to powinno się już dać sprzedawać aplikacje.
Pozdrawiam

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

To znaczy nie da się jeszcze zarabiać na AdSense z Polski? (abstrahując od Androit Marketu - chodzi mi o zwykłe reklamy)

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Teoretycznie da się zarabiać na AsSense, o ile w planach Google będzie wypłacenie ci kasy.
Myśmy się tak nacięli na Agorze. Reklamy sobie były, przez prawie rok kapały jakieś tam centy, żeby dobić w końcu do tych 70 Euro, przy których wypłacają.
Tyle, że jak dobiło, to napisali, że to było nabijanie kliknięć i skasowali nam konto AdSense - odwołań nie ma.

ODPOWIEDZ