Zmiana dostawcy prądy - czy ktoś próbował w Tarnowie?

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ravir pisze: Daje to 3200 zł rocznie
Uuaaa, za tyle to ogrzeję mój dom(i zapewnię mu CWU czyli ciepłą wodę) przez minimum 2 pełne lata :) - 158 m2 pow użytkowej. Licze w tym też drewno do kominka, bo lubię 'żywy' ogień.

A wracając do aktualnego tematu - rząd będzie zmuszony do zakupu takich mini elektrowni, bo z prognoz wynika, że ok 2018 roku skończą się możliwości obecnych elektrowni, a planowane jądrowe to lata 2020-2025, najwcześniej.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

ad2222 pisze: Uuaaa, za tyle to ogrzeję mój dom(i zapewnię mu CWU czyli ciepłą wodę) przez minimum 2 pełne lata :) - 158 m2 pow użytkowej. Licze w tym też drewno do kominka, bo lubię 'żywy' ogień.
Oczywiście OT alem strasznie ciekaw.
267 zł miesięcznie za ogrzanie 158m2? [3200/6(miesięcy grzewczych) x 2] Nie mówiąc już o całorocznej CWU? Masz dom superekologiczny (rekuperatory itp?)? Ocieplenie 20cm? A jaką masz temperaturę średniodobową? Bo wychodzi Ci 1,69 za m2, a TSM dla bezlicznikowców liczy koło 3 zł/m2, ale wtedy jest nawet 28 stopni. Zresztą wystarczy zerkąć na bloki - ile okien pootwieranych.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

sybirak, tylko, że w bloku masz też liczone ogrzewanie tego, co powoduje największe straty: klatek schodowych.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

sybirak, 158 użytkowej, bez skosów poniżej 1,7m.
Dom (prawie)energooszczędny, rekuperator, 20cm styropianu, ściana 3 warstwowa :)
Żeby nie było, że 'wydałeś kupę pieniędzy', to nadmienię, że stan deweloperski kosztował mnie tyle, co 130m2 (liczone z garażem - moja to pow. tylko mieszkalna) w szeregówkach Starbudu niedaleko mnie. Myślę, że było warto.
Aha - temperatura 21-22 st., w 28 bym się chyba zagotował...

koniec OT :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

karamba
Archont
Kontakt:

Post autor: karamba »

LordRuthwen pisze:sybirak, tylko, że w bloku masz też liczone ogrzewanie tego, co powoduje największe straty: klatek schodowych.
Z tym że taka sytuacja występuje w starszych blokach. Subiektywnie mogę powiedzieć że w bloku budowanym po 2005 nie ma takiego rozwiązania jak ogrzewanie klatek schodowych.

markos
Obywatel

Post autor: markos »

Znajoma ktora prowadzi mala knajpe dostala propozycje zmiany dostawcy(placi srednio za prad ponad 2tys zl/2msce)na tanszego i gdy juz prawie sie zdecydowala postanowila jeszcze zapytac w Tauronie czy Enionie nie pamietam tak czesto sie zmieniaja te nazwy :) Ze zaproponowano Jej jeszcze lepsze warunki niz tamta firma. I dlatego sie zastanawiam skoro da sie zejsc z ceny dla JEDNEGO dlaczego MY reszta musimy placic wiecej?
markos

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Ponieważ ma większe zużycie.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

ODPOWIEDZ