Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

A nie było jeszcze mowy o wjeżdżaniu na skrzyżowanie gdy nie ma możliwości zjechania z niego? Chyba, że to nie nowość w Kodeksie. Ale gdzieś obiło mi się o uszy, że wreszcie Policja może za to lepić punkty.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Nie od lutego, ale od marca.
Ja już się szykuję na "inwalidów". Parę fotek i będzie taki piechotą chodził.
"Komórkowcy" też muszą uważać. :)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Tak, tym bardziej, ze słuchawka BT, którą sobie kupiłem parę miesięcy temu, tan nawiasem mówiąc, to nie zestaw głośnomówiący, więc zgodnie z przepisami, za to też.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Ciekawe jakby to było, gdyby Policja wypłacała prowizję od mandatów wystawionych na podstawie donosów. :) Nieźle by się działo. :) Mielibyśmy chyba nowy zawód w Polsce, tzw. łowców głów. :) Sam zebrałbym do mieszka jakąś sumkę. :)

Cały Tarnów na Facebooku

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Ciekawe jakby to było, gdyby Policja wypłacała prowizję od mandatów wystawionych na podstawie donosów
Skoro SM wypłaca firmą za zdjęcia z fotoradarów to może i nam wypłacą. Trzeba wysłać zapytanie do kogoś na górze.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

To chyba musiałbyś pisać do Komendy Głównej, bo absolutnie nie wierzę, że takie rozwiązanie jest możliwe na szczeblu lokalnym. I coś mi się zdaje, że zaraz znalazłby się jakiś ważny przepis, który uniemożliwia takie działanie. Choć korzyści wg mnie z tego byłyby ogromne:
- wzrost dochodów Policji (mimo niewątpliwego wzrostu kosztów obsługi donosów)
- możliwość dorobienia przez tych, którzy mają za dużo wolnego czasu
- powszechna kontrola jakości kultury drogowej a co za tym idzie - jej poprawienie

Sprawa nie jest na pewno prosta, bo wymagałaby wielu regulacji, żeby system nie uległ paraliżowi. Ale może warto to przemyśleć?

PS W przypadku SM i fotoradarów, to takie rozwiązanie wynika przede wszystkim z tego, że te fotoradary należą do tych firm.

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

gushman, a aparat należy do mnie :) Jedno i drugie robi fotki. W przypadku fotografowania parkujących na miejscu dla inwalidów odpada problem prędkości, czasu itd. :)
A policja wystawia mandaty za złe parkowanie na podstawie fotek nawet z telefonu.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

No dobra, fotoradar kosztuje kilkadziesiąt czy sto kilkadziesiąt tysięcy, aparat 150 zł. :)
Fakt, na pewno nie wchodzi w grę donoszenie na przekraczających prędkość, bo tu trzeba mieć homologacje itp.

Ale parkowanie "na inwalidzie", wyprzedzanie na podwójnej nagrane na kamerze - dlaczego nie? Wiem, że można donosić i bez prowizji, ale gdyby prowizja była, to zaraz zrobiłoby się bezpieczniej. :)

Cały Tarnów na Facebooku

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

gushman pisze:No dobra, fotoradar kosztuje kilkadziesiąt czy sto kilkadziesiąt tysięcy, aparat 150 zł. :)
Fakt, na pewno nie wchodzi w grę donoszenie na przekraczających prędkość, bo tu trzeba mieć homologacje itp.

Ale parkowanie "na inwalidzie", wyprzedzanie na podwójnej nagrane na kamerze - dlaczego nie? Wiem, że można donosić i bez prowizji, ale gdyby prowizja była, to zaraz zrobiłoby się bezpieczniej. :)
Kłóciłbym się z tym bezpieczniej :P Ludzie zaczęliby jeździć po mieście tylko po to żeby bawić się w strażników teksasu i łapać i wysyłać bo ktoś najechał na linię na parkingu, bo krzywo stanął, bo zaczął wyprzedzać tak, że najechał tylnymi kołami na podwójną ciągłą chociaż przodem był już na przerywanej i takich tam tylko po to żeby móc dostać kasę.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Wiesz, gdyby ustalić stawkę w przedziale 0,5 - 1% kwoty mandatu, to może nie zrobiłaby się z tego nowa gałąź przemysłu. :)

Cały Tarnów na Facebooku

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

gushman, to jest Polska :P Tutaj sprawiono, że płyn Borygo jest zdatny do picia ;) Więc i z tego da się zrobić biznes ;)

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

No i o to chodzi! :)

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Cubaza, a degustatorzy go to a'Borygeni :)

TomekN
Prytan

Post autor: TomekN »

No to sklepy też by trochę zarobiły na rozkładanych krzesłach, parasolach ogrodowych, grillach i basenikach dla dzieci ;)
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Bezrobocie by spadło, na drogach bezpieczniej - same plusy :)

Przy okazji pozdrowienia dla starszego pana, który wczoraj wyprzedził mnie na pasach (akcja na słonecznej), na kolejnych (koło zenitu) o mało nie rozjechał pieszych (nie raczył się zatrzymać tylko omijał ich jak pachołki), to samo zrobił na kolejnych pasach już koło ronda. Pajac jechał czerwoną nubirą KT.

ODPOWIEDZ