Kto pamięta stary czołg na Piaskówce?

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Post autor: Dominik_PCH »

Obrazek

Autor tematu
Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

Też mam samolot. Mam takie zdjęcie zdjęcia papierowego ;)

Obrazek

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

szacun :)

Autor tematu
Boruta
Archont

Wczoraj zrobiłem poszukiwania i jest. Teraz czekamy na zdjęcie czołgu.

Awatar użytkownika

hightower
Prytan
Kontakt:

Post autor: hightower »

no super - to jest kole obecnego wsz ?
a parkingi obok obecnego z czołgami ktoś ma ? zapewne Topol.... ech:)
Agencja interaktywna hauerpower.com. SEO, kampanie Ads. Projektowanie UX/UI. Dedykowane wdrożenia Wordpress.

Autor tematu
Boruta
Archont

To jest przy Pałacu Młodzieży. Za ogrodzeniem i ulicą jest park Strzelecki.

Awatar użytkownika

hightower
Prytan
Kontakt:

o kurka, faktycznie. czyli że to by był obiekt wojskowy, yes ?
Agencja interaktywna hauerpower.com. SEO, kampanie Ads. Projektowanie UX/UI. Dedykowane wdrożenia Wordpress.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

hightower pisze:o kurka, faktycznie. czyli że to by był obiekt wojskowy, yes ?
To był szpital wojskowy w czasach zaboru austriackiego. Po II wojnie światowej na obiekt, w którym mieści się obecnie Pałac Młodzieży, mówiło się belweder. Były tam zwykle mieszkania. Później obiekt przekształcono w MDK, później w PM. Stan ten trwa do dziś.
Samolot ofiarowano Pałacowi, szczegółów nie znam. Musiałbym sobie odświeżyć.
Ostatnio zmieniony 10-01-2012, 00:58 przez Dominik_PCH, łącznie zmieniany 2 razy.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

A w parterowych budynkach, gdzie teraz jest ZNP i bodaj jakaś organizacja emerytów, były kiedyś.... prosektoria;)

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Do dziś można znaleźć w PM ślady tamtego okresu. Taki widoczny na pierwszy rzut oka to żyrandole. Zachęcam zerknąć przy okazji.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

a ja pamiętam... hmmm, zawsze myślałem że to czołgi, nigdy tam nie podchodziłem, ale parę razy zdarzyło się iść od Krzyskiej na Westerplatte do rodziny ciągiem obecnej ul. Błonie obok tych 'czołgów'.
Przy Goldhammera był dawniej przystanek i między innymi 6 odjeżdżała więc żołnierzy biegających przy obecnym budynku PWSZ też pamiętam :)
ale zdjęć nie posiadam...
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Awatar użytkownika

hightower
Prytan
Kontakt:

kawał zacnej historii. szkoda ze ciężko wynaleźć materiały.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Ze zdjęciami czołgu, może być problem. Chyba, że ktoś mieszka w Mościcach i podskoczy z aparatem do archiwum miejskiego.

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Samolot pamiętam jak dziś. Na czołg też się chodziło. W sumie samolot był by dzis jakąś atrakcją przy tak ruchliwej drodze.

lokacztar
Metoikos

Post autor: lokacztar »

Macumba pisze:Pozbawiony silnika i większości wyposażenia czołg T 34-85 stał w polu za wałem strzelnicy. O ile mnie pamięć nie myli jakieś 100-200 m na północ od ścieżki, która prowadzi wzdłuż tego wału z okolic ogrodów działkowych na Piaskówkę (iść Piłsudskiego do końca i za wałem skręcić w lewo). Obok niego stały też kadłub samochodu pancernego (BTR?) i wojskowego wozu sanitarnego bez kół i silnika. Zniknęły chyba na początku lat 90. XX w. podobnie jak metalowy samolot Jak 11 sprzed Pałacu Młodzieży. Zostały po nim tylko trzy betonowe cokoły, na których stał od strony ul. Słowackiego. Szkoda, bo już dzisiaj byłyby to zabytki. Na strzelnicy był rzeczywiście mały metalowy wózek na szynach do puszczania ruchomego celu. Pamiętam też sprawne czołgi T 34-85 i czterolufowe samobieżne zestawy artyleryjskie ZSU 23-4 w garażach wojskowych między ulicam Goldhammera i Nowodąbrowską. To też zniknęło na początku lat 90.
Dokladnie ten samochód pancerny to już mało kto pamięta, czołg w pewnym czasie stracił wieżyczke póżniej wywieżli wszystko ale nie wiem dokąd. Wcześniej na strzelnicy poza małą drezyną stała makieta czołgu z blachy która poruszala się na szynach

ODPOWIEDZ