Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.

tiqi
Obywatel

Post autor: tiqi »

Witam wszystkich, czytam od dawna, ale to mój 1 post :)

Wczoraj po 15 jechałem na moście na Białej w stronę Mościc, jakiś burak w Niebieskim dostawczaku wyjechał z prawego pasa na lewy i jechał z minimalną prędkością, tylko żeby nikogo nie przepuścić dalej na lewym pasie. Nie wiem co jest z tymi ludźmi...

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

tiqi, tam to jest standard. Często debile w dostawczakach jadą tak, że blokują obydwa pasy.

GregTrN
Prytan

Post autor: GregTrN »

TomekN pisze:Jazda na zamek sprawdza się chyba tylko i wyłącznie na krzyżówce Słowackiego z Kasprowicza.
Gdzie tam masz jazdę na zamek ? Przecież to teoretycznie zwykłe skrzyżowanie.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Czekamy ns komentarz Oziego... ;)

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Tylko czemu na Moście na Mościckiego nikt nie wstawi ?
Obrazek

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

A ja myślę, że to powinno być oczywistym tak jak ruch prawostronny czy obowiązek używania kierunkowskazów (niektórzy się do tego też ni4 stosują, to czego tu oczekiwać) ;)

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

TomekMKM pisze:Czekamy ns komentarz Oziego... ;)
Hehe :lol: Kolego już przestałem w ogóle reagować na zasadę zamka błyskawicznego :D od poniedziałku miałem wspaniałą przyjemność akurat trafiać koło 15.15 na most nad Białą a później na Dunajcu i już mam dość :D Bez komentarza :lol: Pozdrawiam mądrzejszych od przepisów

Jeżdżę tzw. TIREM i z reguły wszędzie są znaki zakazu wyprzedzania więc jedynie mogę puszczać osobówki przed siebie co z resztą zawszę robię w ilości jednej sztuki czasami dwóch nie więcej. Zasada zamka błyskawicznego :lol:

TomekN
Prytan

Post autor: TomekN »

GregTrN owszem, ale zauważ, jak ludzie tam jeżdżą, praktycznie co drugie auto puszcza tych z Kasprowicza. W tym sensie to pisałem.
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej

ClNEK
Archont

Post autor: ClNEK »

Nie wiem dlaczego w 90% przypadkach to dostawczaki blokują lewy pas. Czyżby czuli się zobowiązani do tego jako takie mniejsze "tiry" mogące po tym lewym pasie się poruszać??? solidaryzują się z tirowcami ?

halford
Rhetor

Post autor: halford »

dostawczaki blokują lewy pas
Przecież w Polsce obowiązuje zasada: Ja nie mogę to ty też nie możesz (w tym przypadku: nie pojedziesz szybciej).

rysio pysio
Obywatel

Post autor: rysio pysio »

Bardzo chcialbym przeprosic Pana w ciemny BMW o numerach rejestracyjnych KDA 4xxxx za to iz moj nad wyraz nie inteligenty pasazer wyrzucil mu puszke najprawdopodopodobniej pod koła , i przepraszam ze nie zatrzymalem sie pozniej na "pogaduszki" bo wiem jak by sie to skonczyc moglo.

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

gumini_0317 pisze:Tylko czemu na Moście na Mościckiego nikt nie wstawi?Obrazek
A widział ktoś taki znak w Tarnowie? Ba w Małopolsce?
Być może gdyby takie znaki ustawione byłby w Zgłobicach przed mostem na Dunajcu i i na Kwiatkowskiego przed mostem na Białej to kierowcy w końcu zaczeliby stosować się do tej zasady.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

BIGer pisze:A widział ktoś taki znak w Tarnowie? Ba w Małopolsce?
Jeśli Kraków jest w Małopolsce to tak, widziałem.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Wy w ogóle jechaliście tamtędy? Jaka jazda na zamek? To jest regularny, praktycznie stojący w miejscu korek do skrzyżowania z sygnalizacją!

Jazda na zamek ma sens w przypadku braku przeszkód w postaci sygnalizacji, gdy ruch odbywa się powoli, ale płynnie.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Od Lutego takie oto zmiany :

- Za rozmowę przez telefon, bez zestawu głośnomówiącego, dostaniemy 5 punktów karnych i 200 złotych mandatu.

- Brak zapiętych pasów to 4 punkty karne i 100 złotych mniej w portfelu.

- Rodzice, którzy zapomną umieścić swoją pociechę w foteliku, zapłacą 150 złotych i na "lojalnościowy program drogowy" wpadnie 6 punktów. Niestety karnych.

- Niepełnosprawni społecznie kierowcy - tacy, którzy wykorzystują miejsce dla niepełnosprawnych, nie mając do tego uprawnień - zapłacą 500 złotych i 5 punktów karnych.

- Jednym z najbardziej dotkliwie karanych wykroczeń będzie wyprzedzanie na przejściu dla pieszych. Za doprowadzenie do takiej sytuacji dostaniemy 10 punktów i 200 złotych. Tyle samo punktów dostaniemy, jeśli wymusimy pierwszeństwo na pieszym stojącym przy przejściu, a oprócz punktów jeszcze mandat w wysokości 350 złotych.

ODPOWIEDZ