No zarejestrowanych. A tych zarejestrowanych jest zawsze nieco więcej niż realnie bezrobotnych. Bo sporo z nich dorabia na czarno. Natomiast jakoś nie spotkałem się z sytuacją aby bezrobotny nie miał pracy ale na złość systemowi nie rejestrował się w UP.imlazy pisze:defekator: Liczba zarejestrowanych bezrobotnych Tak jest trochę dokładniej Reszta pewnie nie widząc szansy na zatrudnienie w rejonie albo go opuściła albo wyjechała poza granicę kraju.
To dlaczego liczba zarejestrowanych bezrobotnych zmalała nie ma większego znaczenia, (bo im ich mniej tym mniejsza konkurencja i łatwiej o pracę) chociaż nie sądzę aby obecnie wyjeżdżało więcej niż w latach 2005-2008, a tempo ubywania mieszkańców poza region jest zbyt małe aby w znaczącym stopniu tłumaczyło wahania stopy bezrobocia, chociaż może już troszkę tłumaczyć wahania między bezrobociem w mieście a w powiecie.
Po prostu skoro małopolska twierdzi, że liczba bezrobotnych wzrosła to ja pytam w stosunku do czego wzrosła. Bo ten poziom bezrobocia jest niższy niż w roku 2009 i 2010, a nawet niższy niż w 2005 i 2006 gdy mieliśmy apogeum wyjazdów do UK.
Tylko podczas okresu "prosperity" z lat 2007-2008 bezroboocie było niższsze. Co osobiście mnie zdziwiło, bo myślałem, że sytuacja jest znacznie gorsza.
Po prostu informacja o wzroście bezrobocia w listopadzie jest bezwartościowa bez podania przedziałów czasowych. A zważywszy na jego sezonowe zmiany wygląda wręcz na zwyczajne marudzenie i czepianie się.
Za stronką UP w Tarnowie podam jeszcze:
Na koniec listopada 2011 roku stopa bezrobocia kształtowała się następująco:
porównanie do grudnia 2010r.
Kraj – 12,1% - spadek o 0,3%
Województwo Małopolskie – 10,1% - spadek o 0,3%
Powiat Tarnowski Ziemski – 13,0% - spadek o 0,6%
Miasto Tarnów – 8,8% - spadek o 0,4%
Miejsca pracy.
W grudniu 2011r. Urząd miał do dyspozycji 263 miejsca pracy w tym 35 miejsc pracy było subsydiowanych. Jest to o 112 ofert więcej niż w grudniu 2010 roku.
Czyli ofert pracy w grudniu 2011 było o 80% więcej niż w grudniu 2010.