Prezydent Tarnowa 2010-2014
-
- Obywatel
Chyba do mnie pijesz...od kiedy ukończyłem 18 lat (a trochę czasu minęło), opuściłem 1 (słownie: jedne) wybory i to z przyczyn ode mnie niezależnych, ale powiedz mi jaki jest sens głosowania, gdy "demokracja większości" staje się "demokracją mniejszości"? Jak dokonać racjonalnego wyboru i wziąć za niego odpowiedzialność, mając nieodpowiadających nam kandydatów? Czy według Ciebie spełnienie obywatelskiego obowiązku to pójść głosować bez względu na to, czy mamy szanse dokonać najlepszego w naszym mniemaniu wyboru? Bycie obywatelem rozumiesz m.in. jako pójście na wybory i skreślenie kandydata, bez znaczenia czy nam odpowiada czy nie?
-
- Rhetor
- Kontakt:
Zawsze można samemu wystartować ;-)janusz_bak pisze:Chyba do mnie pijesz...od kiedy ukończyłem 18 lat (a trochę czasu minęło), opuściłem 1 (słownie: jedne) wybory i to z przyczyn ode mnie niezależnych, ale powiedz mi jaki jest sens głosowania, gdy "demokracja większości" staje się "demokracją mniejszości"? Jak dokonać racjonalnego wyboru i wziąć za niego odpowiedzialność, mając nieodpowiadających nam kandydatów? Czy według Ciebie spełnienie obywatelskiego obowiązku to pójść głosować bez względu na to, czy mamy szanse dokonać najlepszego w naszym mniemaniu wyboru? Bycie obywatelem rozumiesz m.in. jako pójście na wybory i skreślenie kandydata, bez znaczenia czy nam odpowiada czy nie?
Ad2222 Swoje zasady będziesz mógł złamać na pewno! chociażby w wyborach do Rady Miejskiej ;-) tu już decyzja podjęta!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
- Kontakt:
Bo wygrał w kręgle? Keleos, to może w temacie dot. FGPO, bo tutaj poważne dyskusje sąKeleos pisze:CO do stanowiska prezydenta miasta Tarnowa to też już jest podjęta - Kuba nie startuje. Naszym kandydatem jest Gushman ; )
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wszyscy mieszkańcy miasta pełnoprawni do objęcia stanowiska prezydenta, mają do tego predyspozycje.Jakub Kwaśny pisze:
Zawsze można samemu wystartować ;-)
Ktoś kto świetnie buduje domy, wykonuje instalacje elektryczne, jest bardzo dobrym lekarzem czy też nauczycielem, nie koniecznie musi się sprawdzić na stanowisku prezydenta ponad stutysięcznego miasta.
Ale skoro w/w dobrze wykonują swoja pracę, to też oczekują że na stanowisko prezydenta nie będzie startował laik, ale osoba która sobie poradzi z problemami miasta.
Żaden dobry fachowiec nie każe prezydentowi budować domy czy też leczyć chorych.
Tak teoretyzując, skoro żaden z kandydatów nie jest w stanie zapewnić że będzie dobrym gospodarzem miasta, to dlaczego ja mam na siłę kogoś uszczęśliwiać oddając na Niego głos, a następnie psioczyć na Jego nic nie działanie na rzecz mojego miasta.
-
- Rhetor
Aż prosi się aby zacytować tu Kazika Staszewskiego:
"Jeśli nie chcesz, to nie wybieraj, Ty nie wybieraj niczego
To nie Twój obowiązek wybierać złe ze złego"
No i w sumie racja, jeśli nie ma z kogo wybierać to kogo wybrać?!
"Jeśli nie chcesz, to nie wybieraj, Ty nie wybieraj niczego
To nie Twój obowiązek wybierać złe ze złego"
No i w sumie racja, jeśli nie ma z kogo wybierać to kogo wybrać?!
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Obywatel
Dokładnie...raz - nie każdy jest predestynowany do bycia włodarzem miasta...dwa - żeby rządzić trzeba mieś poparcie jakiejś realnej siły politycznej....a te wiadomo konserwują się we własnym sosie...rotują na stanowiskach, funkcjach, "wpychają się" wzajemnie na stanowiska i tak ta nasz polityka się kręci...
-
- Rhetor
A od kiedy?janusz_bak pisze:żeby rządzić trzeba mieś poparcie jakiejś realnej siły politycznej
Nie o to w tym wszystkim przecież chodzi, niech się znajdzie jeden, niepowiązany z nikim a mówiący i robiący rzeczy sensowne, logiczne i nie pod siebie a dla innych to będzie poparcie miał, ale jak na razie nikogo takiego nie ma w polityce, bo nawet jeśli tacy ludzie o tym myślą, to boją się wejść w to bagno.
-
- Obywatel
od zawsze...
możemy założyć, że mamy kandydata:
1. nieskazitelnego etycznie,
2. z wiedzą i doświadczeniem samorządowym,
3. z wiedzą i doświadczeniem w zarządzaniu,
4. mającym pomysł na miasto (a nie na siebie),
i myślisz, że zdobędzie poparcie i wygra te wybory? jestem przekonany, że nie, bo niestety nie taka jest logika wyborów dokonywanych przez ludzi...
możemy założyć, że mamy kandydata:
1. nieskazitelnego etycznie,
2. z wiedzą i doświadczeniem samorządowym,
3. z wiedzą i doświadczeniem w zarządzaniu,
4. mającym pomysł na miasto (a nie na siebie),
i myślisz, że zdobędzie poparcie i wygra te wybory? jestem przekonany, że nie, bo niestety nie taka jest logika wyborów dokonywanych przez ludzi...
-
- Rhetor
Z takiej logiki wynika, że wyborcy to debile i wybaczcie mi że to napisałem ale takie są moje odczucia.
-
- Obywatel
Popatrz na to tak....w ostatnich wyborach na prezydenta frekwencja była niewiele ponad 40%..., żeby wygrać trzeba było mieć niewiele ponad 20% głosów uprawnionych, a dokładnie 20,6%. ..
jak myślisz jaki odsetek z tych 19 334 osób, które zagłosowało na ówczesnego zwycięzce, było w 100 % świadomych dokonywanego wyboru i wiedziało, albo miało chociaż blade pojęcie kogo wybiera, jakie ma poglądy ta osoba i pomysł na miasto? a jaki odsetek głosowało na najlepszego w konkursie piękności?
ludzka percepcja jest ograniczona i jak pokazały niejedne badania, przeciętny wyborca w ocenie kandydata opiera się na 1, 2 jego aspektach/cechach, które najmocniej przebijają się do jego uwagi, abstrahuje już od tego, że jest to wybór de facto mniejszości...i tak jest przy każdych wyborach i nie mówcie mi, że jakby ludzie poszli na wybory to wyglądałoby to inaczej...
powtórzę jeszcze raz - skoro nie ma kandydata/kandydatki, którzy spełniliby nasze oczekiwania, to pozostaje nam nie iść i nie legitymować swoim głosem wybieranego, albo wybierać najlepszego z zaproponowanych co nie znaczy NAJLEPSZEGO według naszych kryteriów...
jak myślisz jaki odsetek z tych 19 334 osób, które zagłosowało na ówczesnego zwycięzce, było w 100 % świadomych dokonywanego wyboru i wiedziało, albo miało chociaż blade pojęcie kogo wybiera, jakie ma poglądy ta osoba i pomysł na miasto? a jaki odsetek głosowało na najlepszego w konkursie piękności?
ludzka percepcja jest ograniczona i jak pokazały niejedne badania, przeciętny wyborca w ocenie kandydata opiera się na 1, 2 jego aspektach/cechach, które najmocniej przebijają się do jego uwagi, abstrahuje już od tego, że jest to wybór de facto mniejszości...i tak jest przy każdych wyborach i nie mówcie mi, że jakby ludzie poszli na wybory to wyglądałoby to inaczej...
powtórzę jeszcze raz - skoro nie ma kandydata/kandydatki, którzy spełniliby nasze oczekiwania, to pozostaje nam nie iść i nie legitymować swoim głosem wybieranego, albo wybierać najlepszego z zaproponowanych co nie znaczy NAJLEPSZEGO według naszych kryteriów...