"Tanie paliwo" w Tarnowie
A tak dla ciekawości powiem Wam, jak pięknie nas teraz detaliści skrobią...
Ja się dziwiłem czemu w Krakowie na różnych Orlenach na Bronowicach benzyna kosztuje 5,59, a na wylotówce na Sandomierz w Nowej Hucie 5,39... Więc sobie policzyłem, wiedząc po relacji USD/ropa i relacji PLN/USD o tym, że cena paliw jest u nas przesadzona...
Otóż na dzień dzisiejszy: cena hurtowa paliwa ES95 i ON w PKN ORLEN wynosi 4267 PLN za tysiąc litrów - jest równa tak dla ścisłości już po opodatkowaniu akcyzą i opłatą paliwową...
Co daje po doliczeniu VATU 5,25 PLN za litr, patrzcie jakie piękne marże teraz mają
A 10 dni przed wyborami, cena benzyny ES95 powinna wynosić na stacjach bez marży detalistów około 5,15 PLN, a PKN Orlen sprzedawał ją na swoich stacjach po 5,09 PLN, a chwilowo nawet po 4,99 PLN... - dowód idealny na kiełbasę wyborczą
Wesołych Świąt życzą detaliści ze stacji benzynowych i politbiuro z Warszawy.
Ja się dziwiłem czemu w Krakowie na różnych Orlenach na Bronowicach benzyna kosztuje 5,59, a na wylotówce na Sandomierz w Nowej Hucie 5,39... Więc sobie policzyłem, wiedząc po relacji USD/ropa i relacji PLN/USD o tym, że cena paliw jest u nas przesadzona...
Otóż na dzień dzisiejszy: cena hurtowa paliwa ES95 i ON w PKN ORLEN wynosi 4267 PLN za tysiąc litrów - jest równa tak dla ścisłości już po opodatkowaniu akcyzą i opłatą paliwową...
Co daje po doliczeniu VATU 5,25 PLN za litr, patrzcie jakie piękne marże teraz mają
A 10 dni przed wyborami, cena benzyny ES95 powinna wynosić na stacjach bez marży detalistów około 5,15 PLN, a PKN Orlen sprzedawał ją na swoich stacjach po 5,09 PLN, a chwilowo nawet po 4,99 PLN... - dowód idealny na kiełbasę wyborczą
Wesołych Świąt życzą detaliści ze stacji benzynowych i politbiuro z Warszawy.
To są duże marże? Nie powiedziałbym. Całkowicie normalne... w dodatku biorąc pod uwagę, że jeszcze niedawno marże były na poziomie zerowym to niech sobie trochę nadrobią, choć konkurencja im niezbyt pozwoli
A sprawa Orlenu oczywiście powinna wylądować w prokuraturze. Skurwiele wykorzystują spółkę skarbu państwa do manipulacji przedwyborczej i narażają ją na straty jednoczesnie zaburzając rynek konkurencji
A sprawa Orlenu oczywiście powinna wylądować w prokuraturze. Skurwiele wykorzystują spółkę skarbu państwa do manipulacji przedwyborczej i narażają ją na straty jednoczesnie zaburzając rynek konkurencji
Teraz w Tarnowie paliwo jest średnio 5-10 groszy droższe niż na stacjach poza miastem. Przede wszystkim w kierunku na Kraków, w kierunku Rzeszowskim jest jeszcze taniej. Przez chwilę było u nas nawet podobnie jak w reszcie większych miast, ale widzę, że powoli wracamy do czasów z przed otwarcia Mpetrolu. Miasto jednak postanowiło pozarabiać na paliwach, co wcześniej wykluczało.
-
- Obywatel
-
- Obywatel
Otóż w ciągu miesiąca byłem tam dwa razy i za każdym razem paliwo w tamtym kierunku im dalej od Tarnowa tym tańsze. W samym Rzeszowie było mniej więcej 15 groszy tańsze niż w Tarnowie (2 tygodnie temu bodajże na Shellu na Baranówce)robas pisze:Nie wiem jak poza miastami na Podkarpaciu, ale w Dębicy i samym Rzeszowie od 5 miesięcy paliwo jest droższe o 2-5 groszy od tego w Tarnowie.Baxon pisze: w kierunku Rzeszowskim jest jeszcze taniej.
Ja jeżdżę co tydzień od 3 lat pociągiem na trasie Tarnów-Rzeszów. W Dębicy mija się stację Orlen, w Rzeszowie też, widać słupy z cenami przez okno...Od roku zawsze porównuję jey z naszymi...Baxon pisze:Otóż w ciągu miesiąca byłem tam dwa razy i za każdym razem paliwo w tamtym kierunku im dalej od Tarnowa tym tańsze. W samym Rzeszowie było mniej więcej 15 groszy tańsze niż w Tarnowie (2 tygodnie temu bodajże na Shellu na Baranówce)robas pisze:Nie wiem jak poza miastami na Podkarpaciu, ale w Dębicy i samym Rzeszowie od 5 miesięcy paliwo jest droższe o 2-5 groszy od tego w Tarnowie.Baxon pisze: w kierunku Rzeszowskim jest jeszcze taniej.