no to wyłącz wszystkie odbiorniki i zobacz jak się zachowuje licznik. Tak na marginesie, jakie duże masz mieszkanie, ile osób zamieszkuje, co masz na en. elektryczną no i ile płacisz.kubit pisze:czasem mi się wydaje, że ktoś się podpiął pod mój licznik.
Zmiana dostawcy prądy - czy ktoś próbował w Tarnowie?
Powiem Ci że takie odczucie to nie jest tylko u Ciebie. Przez ostatnie kilka lat, moje zużycie zmalało, a rachunki wzrosły. Gaz drogi, energia elektryczna droga, węgiel drogi, jak tak dalej pójdzie to jedyne co będziemy mieli w naddatku i za darmo to obietnice polityków. Niestety na tym kotleta się nie usmaży.kubit pisze:Czyli podsumowując z tego co piszecie nie mam sensu nikogo innego szukać, pozostaje tylko Enion. Ale żeby aż tak dużo płacić za prąd, a od nowego pewnie kolejne 5% drożej, ehh... czasem mi się wydaje, że ktoś się podpiął pod mój licznik.
Dlaczego ??. Jeżeli państwo nie wtrynia nochala tam, gdzie nie trzeba, to nie wie ile kowalski czy wiśniewski wyprodukował prądu dla wsi X, bo państwo nie jest od tego.mirak pisze:Prawnie chyba możliwe, ale akcyzę i tak będzie musiał doliczyć.Wyobrażasz sobie żeby taki kowalski mógł ze swojej elektrowni zasilać powiedzmy 3 wsie ??. Tyle kasy z akcyzy ucieknie.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Państwo może nie, ale Urząd Celny pewnie by go znalazłtrix pisze:
Dlaczego ??. Jeżeli państwo nie wtrynia nochala tam, gdzie nie trzeba, to nie wie ile kowalski czy wiśniewski wyprodukował prądu dla wsi X, bo państwo nie jest od tego.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
-
- Rhetor
Właśnie wyobraziłem sobie 10 000 rowerzystów z wężykami w d...ach zajadających się kapustą...
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Nie łatwiej powiercić w ziemi za metanem ??:P.LordRuthwen pisze:Właśnie wyobraziłem sobie 10 000 rowerzystów z wężykami w d...ach zajadających się kapustą...
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Jeśli podobnie jak mój znajomy zamontujesz sobie na dachu Baterie Słoneczne (Ogniwa Fotowoltaiczne) i nimi zasilasz dom to Państwo z Urzędem Celnym może Cię cmoknąć w "pompkę" rowerową - jak będziesz chciał sprzedać to INNA sprawa. Do ceny zostanie doliczona Akcyza i Podatek.
ALE - właśnie ALE - można jak inny znajomy kupić stary młyn i wybudować małą, wodną elektrownię i sprzedawać prąd do sieci lub ludziom ze "wsi" - ponieważ cena jest niska nawet po dodaniu akcyzy i podatków jest atrakcyjna. Co więcej zakłądy energetyczne MUSZĄ kupić od nas prąd - prawo nakłada na nich obowiązek zakupu prądu ze źródeł ekologicznych - cenę można mocno wywindować - byle by nie przekroczyła pewnego pułapu.
Ogólnie rzecz biorąc już od roku mówię, że Miasto powinno kupić małe generatory nuklearne jak Hyperion czy Toshiba 4S - wystarczyło by ich 6 do zasilenia i ogrzania całego Tarnowa - koszt jednego to około 80 Milionów Złotych - działa 10 - 15 lat po czym przyjeżdza ekipa zabiera cały moduł i wstawia nowy. Ceny energii cieplnej i elektrycznej są bardzo niskie : koszt 1 kWh to około 0.07 - 0.09 $ - jest to całkowity koszt z wszystkimi kosztami amortyzacji, utylizacji czy serwisu.
I niech mi ktoś powie, że Energetyka i MPEC nie są ZŁODZIEJAMI.
ALE - właśnie ALE - można jak inny znajomy kupić stary młyn i wybudować małą, wodną elektrownię i sprzedawać prąd do sieci lub ludziom ze "wsi" - ponieważ cena jest niska nawet po dodaniu akcyzy i podatków jest atrakcyjna. Co więcej zakłądy energetyczne MUSZĄ kupić od nas prąd - prawo nakłada na nich obowiązek zakupu prądu ze źródeł ekologicznych - cenę można mocno wywindować - byle by nie przekroczyła pewnego pułapu.
Ogólnie rzecz biorąc już od roku mówię, że Miasto powinno kupić małe generatory nuklearne jak Hyperion czy Toshiba 4S - wystarczyło by ich 6 do zasilenia i ogrzania całego Tarnowa - koszt jednego to około 80 Milionów Złotych - działa 10 - 15 lat po czym przyjeżdza ekipa zabiera cały moduł i wstawia nowy. Ceny energii cieplnej i elektrycznej są bardzo niskie : koszt 1 kWh to około 0.07 - 0.09 $ - jest to całkowity koszt z wszystkimi kosztami amortyzacji, utylizacji czy serwisu.
I niech mi ktoś powie, że Energetyka i MPEC nie są ZŁODZIEJAMI.
9000 ml A Rh-
No to pojechałeś po bandzie - ludzie potrafią "umierać", bo 100m dalej ma być BTS postawiony, a ty chcesz "atomówki" do miasta kupowaćRavir pisze:Miasto powinno kupić małe generatory nuklearne jak Hyperion czy Toshiba 4S
Jakby to było takie proste i łatwe, to w okolicy byłyby farmy takich generatorów - a jakoś ich nie widzę, pomimo niskich kosztów. Ciekaw jestem dlaczego?
Myślę, że sąd może ci to kazać udowodnić. Hasło łatwo rzucić, ciężej je potem udowodnić.Ravir pisze:I niech mi ktoś powie, że Energetyka i MPEC nie są ZŁODZIEJAMI.
Amortyzacja miesięczna takiego cosia to pi razy oko albo 666 tys zł/m-c albo 444 tys., w zależności od przyjętego okresu i jest to wyłącznie księgowa nie licząc kosztów obsługi etc. Koszt generowanej przez ustrojstwo energii wyniesie przy dzisiejszym kursie USD ok. 31 gr/1kWh ale loco generator, jeszcze pasuje to jakoś przesłać, obsłużyć infrastrukturę etc.Ravir pisze:80 Milionów Złotych - działa 10 - 15 lat (...) 1 kWh to około 0.07 - 0.09 $ - jest to całkowity koszt z wszystkimi kosztami amortyzacji, utylizacji czy serwisu.
Jak widać nie żadne cuda a jeszcze cały czas pies pogrzebany jest w wydajności takiego generatorka, której nie podałeś.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
Re: Zmiana dostawcy prądy - czy ktoś próbowa³ w Tarnowie?
Do mnie jakis miesiąc temu zadzwonił koleś z PGE proponując obniżenie dotychczasowych rachunków za energię elektryczną. Po tym jak zapytał jakie mniej więcej mam rachunki rozmowa przestała się kleić, a pan stwierdził, że odezwie się do mnie ich konsultant, który obsługuje mój rejon. Moje rachunki w zakładzie oscylują najczęściej w okolicach 200 zł, nie dziwię się zatem, że nikt już się do mnie nie odezwałkubit pisze:Czy ktoś już może zmieniał dostawcę prądu w Tarnowie, czy taka zmiana w ogóle się opłaca? Poszperałem trochę w internecie ale mam coraz większy mętlik, może więc jest ktoś kto już dokonał takiej zmiany.
Wniosek jest taki, że opłaca się zmienić operatora przy sporo wyższych rachunkach niż 200 zł/miesiąc bo zapewne sam operator nie bardzo będzie chciał się pochylić nad naszymi oszczędnościami. Zmiana operatora to póki co raczej fikcja.
Maup - 70 MW Energii Cieplnej i 25 MW Elektrycznej - koszt 0.07 - 0.09$ obejmuje wszystkie koszty. Tak twierdzi Hyperion. Do tego należy dodać PODATKI i koszty dystrybucji.
RUMUNIA będziemiała 6 Hyperionów - w ramach testów - czeska firma TES JUŻ je zmówiła - i w łaśnie w Rumunii pierwsza Szóstka zostanie zamontowana. Specialiści oceniają, że rynek na małe i bezpiecznie reaktory jak Hyperion jest wart ponad 150 Miliardów dolarów.
Pomijając wszystko to i tak Polska wyszła by MOCNO do przodu - odpadły by GIGANTYCZNE koszty za emisję CO2.
A co do sprzeciwów - do jasnej niespodziewanej - po to mamy Rząd i władze by podejmowały decyzje - cały świat jdzie do przodu a my jak zwykle 100 lat za murzynami. Ruminia będzie miała nowoczesne i tanie zasilanie a my będziemy dalej węglem palić i płącić gigantyczną kasę za emisję. Wygląda, że Rumuni z nas się będą śmiać a nie my z nich.
Goscinny - przed sądem łatwo to udowodnię : za ogrzanie 66 m2 - płacę ponad 260 zł MIESIĘCZNIE przez cały rok. Daje to 3200 zł rocznie - większość ludzi mających domy po 128 m2 i palących węglem zużywa go tyle samo lub nie wiele więcej - co więcej - NIE ZALEŻNIE od tego czy mamy zimę jak teraz czy jak mamy -20 stopni płace TYLE samo. To już NIE jest zwykłe zdzierstwo - to jest złodziejstwo - zwłaszcza, że NIE MOGĘ się odłączyć od MPEC-u - nie dość, że co roku podnoszą ceny - w tym roku o 30% i zapowiadają na przyszły sezon kolejną podwyżkę - to NIE mogę się od nich uwolnić.
Jak inaczej to nazwać? Oszustwo? Złodziejstwo? Bo zwykłym zdzierstwem to stanowczo za mało.
RUMUNIA będziemiała 6 Hyperionów - w ramach testów - czeska firma TES JUŻ je zmówiła - i w łaśnie w Rumunii pierwsza Szóstka zostanie zamontowana. Specialiści oceniają, że rynek na małe i bezpiecznie reaktory jak Hyperion jest wart ponad 150 Miliardów dolarów.
Pomijając wszystko to i tak Polska wyszła by MOCNO do przodu - odpadły by GIGANTYCZNE koszty za emisję CO2.
A co do sprzeciwów - do jasnej niespodziewanej - po to mamy Rząd i władze by podejmowały decyzje - cały świat jdzie do przodu a my jak zwykle 100 lat za murzynami. Ruminia będzie miała nowoczesne i tanie zasilanie a my będziemy dalej węglem palić i płącić gigantyczną kasę za emisję. Wygląda, że Rumuni z nas się będą śmiać a nie my z nich.
Goscinny - przed sądem łatwo to udowodnię : za ogrzanie 66 m2 - płacę ponad 260 zł MIESIĘCZNIE przez cały rok. Daje to 3200 zł rocznie - większość ludzi mających domy po 128 m2 i palących węglem zużywa go tyle samo lub nie wiele więcej - co więcej - NIE ZALEŻNIE od tego czy mamy zimę jak teraz czy jak mamy -20 stopni płace TYLE samo. To już NIE jest zwykłe zdzierstwo - to jest złodziejstwo - zwłaszcza, że NIE MOGĘ się odłączyć od MPEC-u - nie dość, że co roku podnoszą ceny - w tym roku o 30% i zapowiadają na przyszły sezon kolejną podwyżkę - to NIE mogę się od nich uwolnić.
Jak inaczej to nazwać? Oszustwo? Złodziejstwo? Bo zwykłym zdzierstwem to stanowczo za mało.
9000 ml A Rh-