"Tanie paliwo" w Tarnowie

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

A tak dla ciekawości powiem Wam, jak pięknie nas teraz detaliści skrobią...

Ja się dziwiłem czemu w Krakowie na różnych Orlenach na Bronowicach benzyna kosztuje 5,59, a na wylotówce na Sandomierz w Nowej Hucie 5,39... Więc sobie policzyłem, wiedząc po relacji USD/ropa i relacji PLN/USD o tym, że cena paliw jest u nas przesadzona...

Otóż na dzień dzisiejszy: cena hurtowa paliwa ES95 i ON w PKN ORLEN wynosi 4267 PLN za tysiąc litrów - jest równa tak dla ścisłości już po opodatkowaniu akcyzą i opłatą paliwową...

Co daje po doliczeniu VATU 5,25 PLN za litr, patrzcie jakie piękne marże teraz mają :P

A 10 dni przed wyborami, cena benzyny ES95 powinna wynosić na stacjach bez marży detalistów około 5,15 PLN, a PKN Orlen sprzedawał ją na swoich stacjach po 5,09 PLN, a chwilowo nawet po 4,99 PLN... - dowód idealny na kiełbasę wyborczą :P

Wesołych Świąt życzą detaliści ze stacji benzynowych i politbiuro z Warszawy.

flyfly
Prytan

Post autor: flyfly »

To są duże marże? Nie powiedziałbym. Całkowicie normalne... w dodatku biorąc pod uwagę, że jeszcze niedawno marże były na poziomie zerowym to niech sobie trochę nadrobią, choć konkurencja im niezbyt pozwoli ;)

A sprawa Orlenu oczywiście powinna wylądować w prokuraturze. Skurwiele wykorzystują spółkę skarbu państwa do manipulacji przedwyborczej i narażają ją na straty jednoczesnie zaburzając rynek konkurencji

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Teraz w Tarnowie paliwo jest średnio 5-10 groszy droższe niż na stacjach poza miastem. Przede wszystkim w kierunku na Kraków, w kierunku Rzeszowskim jest jeszcze taniej. Przez chwilę było u nas nawet podobnie jak w reszcie większych miast, ale widzę, że powoli wracamy do czasów z przed otwarcia Mpetrolu. Miasto jednak postanowiło pozarabiać na paliwach, co wcześniej wykluczało.

Awatar użytkownika

robas
Proedroj
Kontakt:

Post autor: robas »

Baxon pisze: w kierunku Rzeszowskim jest jeszcze taniej.
Nie wiem jak poza miastami na Podkarpaciu, ale w Dębicy i samym Rzeszowie od 5 miesięcy paliwo jest droższe o 2-5 groszy od tego w Tarnowie.

rysio pysio
Obywatel

Post autor: rysio pysio »

I tak o dziwo paliwo na wiekszosci orlenow w tarnowie staniało o pare groszy

Awatar użytkownika

robas
Proedroj
Kontakt:

rysio pysio pisze:I tak o dziwo paliwo na wiekszosci orlenow w tarnowie staniało o pare groszy
Spokojnie ;) za kilka dni się opamiętają i będzie 5,80 ;)

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Najlepsze ceny przed świętami w okolicy widziałem w Niepołomicach: ES95: 5,39, ON: 5,49-5,52
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Gaz na Statoilu przy kupie Rojka był po 2,80 a na Orlenie na Mościckiego za 2,84.

sylw3st3r
Archont
Kontakt:

Post autor: sylw3st3r »

misha a na LOTOSIE 2.70 a Czakramie 2.64 :)

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

A jak z jakością LPG w Czakramie na Tuchowskiej ? Przecież tam jest gaz po 2.64, a to sporo niżej niż w większości Tarnowskich gazodajni :)
Im Lazy and I like it

rysio pysio
Obywatel

Post autor: rysio pysio »

Nie wiem jak z gazem na Czakramie , ale ponoć sam właściciel do swoich aut leje wiec nie powinno być najgorzej :)
Za to jak zagazuje swoja "limuzynę" lotosowskim gazem to silnik na wolnych obrotach chodzi przynajmniej jak w zdezelowanym Ursusie .

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

rysio pysio: No po Czakramie jakoś nic złego się 'niedosłuchałem', ale wolałem zapytać.

Tak więc ichnie LPG dostaje aprobate.

Przy tankowaniu do pełna warto czasami tam zajrzeć jeśli jest się gdzieś niedaleko.
Im Lazy and I like it

sylw3st3r
Archont
Kontakt:

Post autor: sylw3st3r »

na gaz z czakramu nie narzekam :) z kolei na LOTOSIE wydaje mi się że silnik pracuje najlepiej i spalanie w mieście 14l/100 km gdzie na innych stacjach ok 15l/100 km spala

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

robas pisze:
Nie wiem jak poza miastami na Podkarpaciu, ale w Dębicy i samym Rzeszowie od 5 miesięcy paliwo jest droższe o 2-5 groszy od tego w Tarnowie.
Otóż w ciągu miesiąca byłem tam dwa razy i za każdym razem paliwo w tamtym kierunku im dalej od Tarnowa tym tańsze. W samym Rzeszowie było mniej więcej 15 groszy tańsze niż w Tarnowie (2 tygodnie temu bodajże na Shellu na Baranówce)

Awatar użytkownika

robas
Proedroj
Kontakt:

Baxon pisze:
robas pisze:
Otóż w ciągu miesiąca byłem tam dwa razy i za każdym razem paliwo w tamtym kierunku im dalej od Tarnowa tym tańsze. W samym Rzeszowie było mniej więcej 15 groszy tańsze niż w Tarnowie (2 tygodnie temu bodajże na Shellu na Baranówce)
Ja jeżdżę co tydzień od 3 lat pociągiem na trasie Tarnów-Rzeszów. W Dębicy mija się stację Orlen, w Rzeszowie też, widać słupy z cenami przez okno...Od roku zawsze porównuję jey z naszymi...

ODPOWIEDZ