Beaver pisze:Nie wiem czy tylko ja tak mam, że im blizej EURO, to zdaje mi się że to własnie My jesteśmy dostawką do Ukrainy do organizacji tych mistrzostw.
Finał - Ukraina
Losowanie - Ukraina
Więcej meczy - Ukraina
Na losowaniu - prezydent Ukrainy, naszego Premiera albo Prezydenta - brak.
defekator pisze:Bo to Ukraina organizuje tak naprawdę mistrzostwa z Polską nie Polska z Ukrainą.Beaver pisze:Nie wiem czy tylko ja tak mam, że im blizej EURO, to zdaje mi się że to własnie My jesteśmy dostawką do Ukrainy do organizacji tych mistrzostw.
Też nie prawda przecież. Obydwa kraje są organizatorami mistrzostw europy. Nie można mówić, że jesteśmy na dostawkę, bo wręcz jest zupełnie odwrotnie. UEFA przez cały czas przygotowań straszyła stronę ukraińską właśnie Polska, że jak nie dadzą rady i nie przyśpieszą to u nad będzie zdecydowana większość turnieju. Ale jest jak jest
Większe przywileje Ukrainy wynikają z tego, że to oni zaproponowali stronie polskiej współorganizowanie mistrzostw. Była to ich inicjatywa. W Polsce nikt o tym w ogóle nie myślał.
Co ciekawe pierwotnie Ukraina planowała współorganizować mistrzostwa razem z Rosją. To właśnie do nich jako pierwsi skierowali swoją propozycję. Rosjanie nie byli jednak zainteresowani organizacją Euro, bo chyba już wtedy chodziła im po głowie wizja organizacji mistrzostw świata w piłce nożnej w 2016 roku. Gdyby teraz organizowała mistrzostwa europy to mogłaby zapomnieć o organizacji mistrzostw świata. Dlatego odrzuciła propozycję Ukrainy, która dopiero wówczas zwróciła się do Polaków. Ci przystali na propozycję, ale na warunkach Ukrainy oczywiście.
Dlatego na Ukrainie jest jeden mecz więcej . Tam będzie 16, a u nas 15. Tam będzie finał mistrzostw i jeden półfinał. U nas będzie jeden półfinał i mecz otwarcia. Tam było losowanie grup mistrzostw europy i prezentacja oficjalnego logo mistrzostw. U nas natomiast było losowanie grup eliminacyjnych do mistrzostw oraz losowanie meczy barażowych.
Jednak uważam, że to my mamy zdecydowanie więcej korzyści z organizacji EURO. Pomijając skok infrastrukturalny, który jest bezsprzecznie widoczny. To u nas zdecydowanie więcej reprezentacji będzie miało swój siedziby w trakcie euro. Łączy się to z większą liczbą zagranicznych gości w naszym kraju, którzy zostawią zdecydowanie więcej pieniędzy niż na Ukrainie.