Remont Krakowskiej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Mazi
Obywatel

Post autor: Mazi »

Cubaza pisze:Mam pytanie, czy ktoś się może orientuje ile będzie trwać objazd do placu Kazimierza przez rynek ? :> Mam nadzieję, że nie do wiosny tak jak cały remont ...
Oficjalnie 3 tygodnie ;) a jak będzie na prawdę ?

Pozdrawiam

Dom
Archont

Post autor: Dom »

Tez mam pytanie, wie kto moze jak sie ma sprawa odszkodowan dla przesiebiorcow? Cos wywalczyli? Jakos nie moge nic znalezc na ten temat, poza komunikatem HSN.

tar
Obywatel

Post autor: tar »

:!: Wczoraj Konserwator zgodził się na granit chiński :!:

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

tar pisze::!: Wczoraj Konserwator zgodził się na granit chiński :!:
Chcesz powiedzieć, że zamówili go zanim dostali zgodę konserwatora ??

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Przecież to wiadomo nie od dziś, że najpierw został zamówiony :)

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Hmm Konserwator w różnych miastach przeważnie jest znany bardziej ze szkodzenia niż pożytecznej roboty, więc to mnie akurat nie dziwi...

Co do granitu teorie są różne, nawet te ekstremalne, choć nie pozbawione sensu, że granit ten jest już od dawna w Polsce, leżąc w magazynie zamraża firmie gigantyczne środki a tak można go upłynnić...

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Wykonawca tłumaczy się, że granit chiński jest tej samej jakości co Mikoszowski. Ponadto jest tańszy. Mnie najbardziej interesują oszczędności wynikające z różnicy cen produktów. Kto tą różnice otrzyma? Jeśli zaoszczędzi na tym wykonawca i włączy oszczędności w poczet zyskow wlasnych to z punktu widzenia mieszkańców, magistratu, projektanta i nawet konserwatora zostaniemy najzwyklej wychędożeni.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

misha, nie, jeśli faktycznie nie odbiega parametrami od "naszego" to wykonawca po prostu pomyślał, policzył i zarobił kasę. Nie ma to nic wspólnego z chędożeniem :P
Pytanie: kto tę różnicę otrzyma jest pytaniem retorycznym. Przetarg jest za konkretną cenę i ma być zrobiona robota zgodnie z parametrami - cena zakupu materiałów wykonawcy jest jego sprawą.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Tak więc, jeśli te parametry odbiegają od ram nadanych w przetargu to władza ulegając naciskom wykonawcy działała na szkode miasta.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Dokładnie tak, a wtedy odpowiedź NIK na mój wniosek można między bajki włożyć, tylko kto ich skontroluje znów? :P

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Magistratowi pozostaje egzekucja pieniędzy z tytułu opóźnień. Kto mieczem wojuje od miecza ginie. Wykonawcy łatwo i przyjemnie sie mnoży pieniądze na tej inwestycji. Może czas by też odczuł minusy kombinowania. Jezeli wykonawca ma opóźnienia z powodów od niego niezależnych, ale możliwych do ominięcia już na etapie sporzadzania oferty przetargowej to nas to nie interesuje - my chcemy mieć coś na czas. Skąd on bierze materiał zgodny z przetargowym - może brać nawet z Marsa - nas ma nie interesować. Nas ma interesować solidność, zgodność i czas wykonania.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Tak, zakładam, że dobrze policzyli i nawet z opóźnieniem wyjdą na plus.

ClNEK
Archont

Post autor: ClNEK »

To nie konserwator miał zastrzeżenia a projektant, któremu pewnie też trzeba było coś odpalić z tego "zysku" skoro granit został zamówiony jak jeszcze nie było jego zgody.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Post autor: Dominik_PCH »

Konserwator tez miał i jest opcja że ma dalej.

ODPOWIEDZ