Remont Krakowskiej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

sybirak
Prytan

Post autor: sybirak »

TomekMKM pisze:
Pozatym ile procent skręca tam w prawo?
30-40?

Skręt w lewo w Narutowicza też chyba będzie bo jak rondo to rondo?

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

TomekMKM pisze:Ale to byłby akurat bezsens....
Bezsensem jest jak próbują na zielonym świetle skręcić w prawo dwa samochody i zatykają cały pas bo przez przejście maszeruje wte i wewte tabun piechoty ale jeszcze większym bezsensem jest, jak na prawym pasie nie możesz skorzystać z zielonej strzałki i zniknąć ze skrzyżowania (piechurzy stoją na czerwonym) bo przed tobą stoi jegomość, który postanowił jechać prosto.
Akurat z tego skrzyżowania jestem zmuszony korzystać po wielokroć w ciągu dnia i widzę co się dzieje.
A co do dwóch pasów za skrzyżowaniem - spokojnie, każdy sobie poradzi, poza tym na nich na ogół plącze się ktoś, kto skręcał w prawo z Sikorskiego
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

z tabunem piechoty to się akurat zgadzam, co do zielonej też - co z tego, że zielona jak nie można jechać. Z tym, że ja to już kilka lat temu stwierdziłem. :) Z "zielonymi strzałkami" jest dużo niedociągnięć: ruchu poprzecznego nie ma, strzałki nie ma, ruch poprzeczny się zaczyna: włącza się strzałka w skrzyneczce. Ale to nie temat na ten dział.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Nie wiem czy mi się wydaje, ale ludzie totalnie zdurnieli odnośnie tego chińskiego granitu. Ciągle słyszę o "chińskiej tandecie" kładzionej na Krakowskiej.
Czy im się na prawdę wydaje, że ten chiński granit został wyprodukowany w chińskiej fabryce przez dzieci pracujące za miskę ryżu? Oczywiście, że granit granitowi nie równy, ale to, że ten akurat pochodzi z Chin nie koniecznie musi oznaczać, ze jest gorszy od naszego. Wystarczy aby spełniał parametry przewidziane w projekcie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

defekator pisze:Wystarczy aby spełniał parametry przewidziane w projekcie.
I tu jest pies pogrzebany lub jak kto woli w tym sęk, że najprawdopodobniej parametrami odbiega od granitu z Mikoszowa. Projektant się sprzeciwia, a ekspertyza zlecona przez wykonawcę nie jest wiarygodna.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

defekator pisze:ten chiński granit został wyprodukowany w chińskiej fabryce przez dzieci pracujące za miskę ryżu?
W zasadzie to może być to prawda. Po wydobyciu trzeba go obrobić i to pewnie jest chiński kamieniarz, dla którego pojęcia jakości nie istnieje. Surowiec może być pierwsza klasa, ale co z niego zrobią podczas obróbki to już inna sprawa.
Może był poodłupywany, może mieć widoczne nacięcia na powierzchni itd. I już widzę jak go pakują do kontenera i odsyłają do Chin.
Jak skończą a jeszcze nie będzie puszczony ruch, pojdę z aparatem i dokładnie będę oglądał te wszystkie kostki i granity. Jak będzie popękany - fotka, jak krzywo - fotka. Wredny jestem, ale w końcu to z mojej kasy jest robione.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Dziś o 16:33 otwarto przejazd Krakowska -> Bema.

Mistyczny
Prytan

Post autor: Mistyczny »

Wczoraj na wysokości Urszulańskiej widziałem chyba słynny chiński granit. Płyty 40x40 nawet ładne ale na pierwszy rzut oka każda była innej grubości, co może utrudnić ich układanie. Ekspertem nie jestem ale boję się że Goscinny miał rację z brakiem jakości.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Może mi ktoś powiedzieć czy ten "chodnik", "parking" czy "plac" przez który można teraz przejsc po Krakowskiej to juz ostateczne dzieło ? Przecież idzie sie tam jak po kostce brukowej z średniowiecza. Górki, pagórki i doliny, ja rozumie że tam ma być parking ale normalnie tragedia jak to wygląda.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

spokojnie, na wiosnę położy się asfalt i będzie równo :evil:
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Mistyczny, nie sądzę, bo "chiński" granit chyba jeszcze nie dotarł do Tarnowa

Beaver, bruk ma to do siebie, że nie jest szczególnie przyjazny dla pieszych, za to walory estetyczne neutralizują te minusy. Ja wczoraj jechałem przez oddany odcinek samochodem i muszę powiedzieć, że bardzo fajnie się po tym jeździ. Nie da się odczuć tych nierówności, być może przy większych prędkościach byłoby inaczej ale tam nie będzie toru wyścigowego ;)

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Mam pytanie, czy ktoś się może orientuje ile będzie trwać objazd do placu Kazimierza przez rynek ? :> Mam nadzieję, że nie do wiosny tak jak cały remont ...

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Hehe, otworzyli Bema a kierowcy o tym nie wiedzą i jak dziś jechałem to wielkie oczy że auta stamtąd jadą, bo większość dalej koło komendy jedzie.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Wczoraj na tym skrzyżowaniu jeden katalończyk wpakował mi się przed samą maskę. Dobrze, że się napawałem nową nawierzchnią i przez to nie jechałem zbyt szybko ;)

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

LordRuthwen pisze:Hehe, otworzyli Bema a kierowcy o tym nie wiedzą
Ja też jechałem dzisiaj jak panisko od dworca Krakowską i dalej w Bema (po bokach po kilkanaście aut a do jazdy na wprost stałem tylko ja :P )
Jest tam tylko zakaz dla ciężarówek bodajże i bez problemu można jechać .

ODPOWIEDZ