Remont Krakowskiej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

"Dla uzyskania lepszej płynności jej część nie zostanie zabudowana – środek ronda wyznaczą namalowane linie. W opinii drogowców, skrzyżowania o ruchu okrężnym, także tymczasowe, bardzo się sprawdzają w praktyce."

Zważywszy na to z jakim zapałem niektórzy przestrzegają namalowane linie na jezdni i niechęć do patrzenia na znaki podejrzewam, że przez jakiś czas po otworzeniu tego ronda będą się tam działy cuda, gdy co jakiś czas ktoś nie zauważy bez centralnej wysepki, że wjeżdża na rondo :D Można by tam na środku chociaż jakąś doniczkę z drzewkiem postawić ;)
Obawiam się też, że płynność ruchu może nieco tamować sygnalizacja świetlna znajdująca się zaraz dalej. Ale skoro to rondo tymczasowe to koszt powrotu do starej organizacji ruchu jeżeli rondo się tam nie sprawdzi nie będzie zbyt duży.

@Bastol
Ja się nieco dziwię, że ktoś poinformował policję o możliwości popełnienia przestępstwa dopiero teraz (bo mimo wszystko nie sądzę aby wzięli się za to sami z siebie). Zobaczymy na wyniki śledztwa. Być może się dowiemy czy zamieszanie przy remoncie Krakowskiej wynika ze zwykłej niekompetencji czy też faktycznie miejsce miały tam jakieś łapówki.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Ten eksperyment się nie uda ze względu na pieszych, chociaż koncepcja ruchu okrężnego jest niezła akurat dla tego miejsca...

Mam pytanie jak autobus i większy gabaryt ma skręcić w lewo z Krakowskiej w Sikorskiego? Zajmując wyspę i oba pasy?

A i mam propozycję na nazwę: "Jajo Wąsika" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 30-11-2011, 15:41 przez hurricane, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

hurricane pisze:A i mam propozycję na nazwę: "Jajo Wąsika" :mrgreen:

Jestem za! Niech ma swój pomnik niczym Horacy. :)

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

może zanim to rondo powstanie to ktoś raczyłby chociaż zrobić separację ruchu biegnącego w kierunku zachodnim na pasach - są dwa - niech będzie jeden na wprost a drugi tylko do skrętu w prawo w Sikorskiego z zieloną strzałką - już się zrobi o wiele lepiej przynajmniej w tym miejscu.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

bastol23 pisze:Obrazek :)
Jestem ciekaw co stwierdzą, Wysłałem info do NIK i oni stwierdzili, że nie ma podstaw do kontroli.
Chciałbym, żeby coś znaleźli, oj chciałbym.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Post autor: Dominik_PCH »

pamiętam :/, wydaję mi się, że jakby to dobrze umotywował :) + pytając jaka jest procedura zgłaszania spraw do tego ich kolegium. Również pytanie jak wygląda procedura zgłaszania prośby o kontrolę doraźną. Może jest tak, że oni po prostu nie mają czasu we wszystkim grzebać-POLSKA jest duża :) i mają procedury zgłaszania itp itd.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

To mają pecha, od tego są.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Jak pole w części elipsy poza okręgiem wysepki nie będzie zagrodzone a tylko oznaczone znakami poziomymi jako wyłączone z ruchu to faktycznie tam będzie wolna amerykanka - będą jeżdzić "na skróty" nic sobie nie robiąc z tego. Ba! Kierowcy autobusów będą dawać pierwszy przykład.

PS. Od kiedy to plany i mapy znowu się konstruuje z orientacją na wschód?

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Dlaczego na tym "jajku" nie będzie można skręcić w lewo z Krakowskiej do Narutowicza?

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Mam prośbę taką małą. To temat o Krakowskiej więc niech tak pozostanie. Tutaj jest temat o rondzie:
http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?t=80
Niech się ludzie na jego temat tam wypowiadają. Bo pisanie w dwóch tematach o tym samym jest nudne :P

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Przecież jest wyraźnie napisane "obszar w kolorze czerwonym dopuszczony do ruchu" ze wskazaniem na elipsę, a sam środek [okrąg] będzie z separatorów takich jak na Słonecznej.

Awatar użytkownika

Robert77
Obywatel

Post autor: Robert77 »

A od poniedziałku 05.12.2011 r. zamknięty dojazd do Rynku od ulicy Targowej :evil:

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

I puszczony od Lwowskiej przez Wekslarską i Rynek do pl. Kazimierza Wlk.

Awatar użytkownika

Robert77
Obywatel

Post autor: Robert77 »

No i od soboty :
Dobra wiadomość dla tarnowskich kierowców jest taka, że od soboty planowane jest udrożnienie skrzyżowania ulicy Krakowskiej z ulicą Krasińskiego - umożliwi to wjazd z tych ulic w ulicę Bema.
:mrgreen:

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

maup pisze:może zanim to rondo powstanie to ktoś raczyłby chociaż zrobić separację ruchu biegnącego w kierunku zachodnim na pasach - są dwa - niech będzie jeden na wprost a drugi tylko do skrętu w prawo w Sikorskiego z zieloną strzałką - już się zrobi o wiele lepiej przynajmniej w tym miejscu.
Ale to byłby akurat bezsens, bo dalej są już dwa pasy i takie rozwiązanie, podobnie jak SzusjkiegoxKlikowska i SzujskiegoxSzkotnik ma sens ;)

Pozatym ile procent skręca tam w prawo?

ODPOWIEDZ