Smog w Tarnowie

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Smog w Tarnowie

Post autor: Marcin Zaród »

Jakoś tak cicho, a tymczasem stężenie pyłów w powietrzu w Tarnowie przekroczyło niemal 4-krotnie normę - za portalem onet.pl (http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html)

Za artykułem "W ostatniej dobie średnie stężenie pyłu zawieszonego w Tarnowie wyniosło 192 mikrogramy na metr sześcienny; w Nowym Sączu 156 mikrogramów/m sześc., w Krakowie na al. Krasińskiego 137 mikrogramów/m sześc., w Nowej Hucie 121 mikrogramów/m sześc., a na Kurdwanowie – 72 mikrogramy/m sześc. Norma średniodobowa to 50 mikrogramów/m sześc."

Artykuł mówi o ulicy Krasińskiego w Krakowie, gdzie "- Sytuacja jest wciąż zła. Nie ma stanów alarmowych, ale normy zanieczyszczeń są przekroczone. Niestety prognozy synoptyków się nie sprawdziły, nie ma wiatru, który rozwiałby zanieczyszczenia – powiedział w piątek Małopolski Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska Paweł Ciećko.", tymczasem w Tarnowie mamy stężenie o niemal 60 mikrogramy wyższe, co przy normie średniodniowej daje niemal 4-krotne przekroczenie. Wczoraj w Krakowie robili z tego poważną zadymę, dzieci z przedszkoli miały zakaz wychodzenia na spacer... A u nas? Cisza....

Powodem oczywiście poza zakładami jest palenie w piecach tzn. czym popadnie... Wczoraj byłem świadkiem, jak kamienica u góry Lwowskiej (przy Szerokiej niemal) wywalała z siebie czarne kłęby dymu jakby opony letnie palili....

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Re: Smog w Tarnowie

Post autor: defekator »

Marcin Zaród pisze:Cisza....

Powodem oczywiście poza zakładami jest palenie w piecach tzn. czym popadnie... Wczoraj byłem świadkiem, jak kamienica u góry Lwowskiej (przy Szerokiej niemal) wywalała z siebie czarne kłęby dymu jakby opony letnie palili....

Czasami przy rozpalaniu jak węgiel zawiera dużo miału to z komina idzie taki czarny dym.

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

Wczoraj "media" radiowe na ten temat rano się rozgadały - nie wiem jaka stacja, czy lokalne tarnowskie czy z Krakowa - znajoma jadąc do pracy w samochodzie słuchała - w każdym razie była mowa i o Tarnowie.
Ale fakt faktem - ze strony np. władz naszych lokalnych jakoś tak cisza chyba w tym temacie.....
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Marcin Zaród, przede wszystkim palenie w piecach czym popadnie. Zakłady pracy po pierwsze mają filtry, a po drugie ich kominy są wysokie i pył który sie z nich wydobywa jest rozpraszany po dużym obszarze.
A władza ma się dobrze - widocznie są dumni, że u nas powietrze można zobaczyć.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Jest to widzialny znak dobrobytu - od razu widać, że jest czym palić w piecu i że nikt nie oszczędza!

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Jesteśmy pierwsi!!! Szkoda że tylko w ilości zanieczyszczeń.
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

palenie paleniem. a nie mówiła żadna mądra głowa, że jak długo deszczyk nie podżdży to się tak robi?
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Gdzie ten smok bo nie widziałem :P

Ja mam inną teorię. Po zakazie palenia papierosów w lokalach wszyscy palacze kopcą pod drzwiami na polu (czy jak kto woli: dworze) więc wiadomo już kogo obwinić za ten cały smog.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Goscinny pisze:A władza ma się dobrze - widocznie są dumni, że u nas powietrze można zobaczyć.
Można je zobaczyć, a jak się postarasz to i nawet pogryźć.

Marne to pocieszenie, ale u nas wysokie stężenie pyłu jest raz na jakiś czas, w Krakowie na Trzech Wieszczów non stop.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Zimny
Proedroj

Post autor: Zimny »

trix pisze:
Goscinny pisze:A władza ma się dobrze - widocznie są dumni, że u nas powietrze można zobaczyć.
Można je zobaczyć, a jak się postarasz to i nawet pogryźć.

Marne to pocieszenie, ale u nas wysokie stężenie pyłu jest raz na jakiś czas, w Krakowie na Trzech Wieszczów non stop.
Decydującymi czynnikami są tutaj ukształtowanie terenu (zapadliska, wzgórza i wyżyny) oraz aktualna sytuacja synoptyczna (układ mas powietrza, opad. kierunek wiatru lub jego brak w przypadku silnej inwersji)

Kraków ma specyficzną orografię jest bardzo podatny na tworzenie się tzw zastoisk.

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

No chyba przewiało smoka/ga mocno wieje to chyba dobrze :D

ODPOWIEDZ