Tarnów na drogowskazach
Witam! W odpowiedzi na Nowy Projekt nie otrzymałem żadnej informacji na temat oznakowania samych węzłów tarnowskich. Chodzi o informacje podawane na zjazdach na węźle Tarnów Zachód i Tarnów Północ. Operuję nazwą Tarnów Zachód, bo to niedorzeczne, by pisać, że władze miejskie wyraziły zgodę na Wierzchosławice (sprawa wiecznie żywa)
Przedstawiam więc wizualizację znaków na tarnowskich węzłach. Zachęcam do obejrzenia projektów i wypisywania własnych uwag, gdyż wkrótce przedstawię to TZDM-owi i GDDKiA Rejon Dróg Tarnów, a po Ich akceptacji - prześlę do Krakowa.
Pozwoliłem sobie operować nazwami Tarnów Zach. i Tarnów Pn. na tablicach szlakowych i kierunkowych typu E-1a i E-2d, gdyż może Tarnów nie będzie kierunkowy na całej trasie od Krakowa i od Rzeszowa, ale tarnowski odcinek A4 między węzłem zachodnim i północnym, to autostradowa obwodnica miasta, więc mamy prawo upominać się o swoje
/Od razu mówię, że odległości podawane na znakach, to tylko przykład i na pewno w rzeczywistości ulegną zmianie.
1b
2b, 3b
4b (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
5b
6b
7b, 8b
9b (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
10b
1a
2a, 3a
4a (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
5a
6a
7a, 8a
9a (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
10a
Zatrzymam się przy tym znaku z informacją turystyczną. Była informacja kiedyś w mediach, że Miasto starało się o tego typu tablicę na A4, na węzłach tarnowskich. Pomysł uważam za znakomity, ale jak to z Tarnowem w świecie drogowskazów bywa, GDDKiA nie wyraziła zgody. Uderzam więc z takim wnioskiem, by tego typu tablicę umieścić nie za zjeździe z węzłów, ale by zamontować go przy tablicach, które będą wyświetlać informacje atmosferyczne... Uważam, że wystarczy zamontować 2 tablice przed węzłem Tarnów Północ - jedną w stronę Karkowa, drugą w stronę Rzeszowa. Informacje na tablicy, to tylko wizualizacja.
Dodam, że w rozporządzeniu nie ma mowy na temat zakazu ustawiania tego typu tablic na autostradzie
Przedstawiam więc wizualizację znaków na tarnowskich węzłach. Zachęcam do obejrzenia projektów i wypisywania własnych uwag, gdyż wkrótce przedstawię to TZDM-owi i GDDKiA Rejon Dróg Tarnów, a po Ich akceptacji - prześlę do Krakowa.
Pozwoliłem sobie operować nazwami Tarnów Zach. i Tarnów Pn. na tablicach szlakowych i kierunkowych typu E-1a i E-2d, gdyż może Tarnów nie będzie kierunkowy na całej trasie od Krakowa i od Rzeszowa, ale tarnowski odcinek A4 między węzłem zachodnim i północnym, to autostradowa obwodnica miasta, więc mamy prawo upominać się o swoje
/Od razu mówię, że odległości podawane na znakach, to tylko przykład i na pewno w rzeczywistości ulegną zmianie.
1b
2b, 3b
4b (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
5b
6b
7b, 8b
9b (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
10b
1a
2a, 3a
4a (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
5a
6a
7a, 8a
9a (tablice ustawione obok siebie - E-2d)
10a
Zatrzymam się przy tym znaku z informacją turystyczną. Była informacja kiedyś w mediach, że Miasto starało się o tego typu tablicę na A4, na węzłach tarnowskich. Pomysł uważam za znakomity, ale jak to z Tarnowem w świecie drogowskazów bywa, GDDKiA nie wyraziła zgody. Uderzam więc z takim wnioskiem, by tego typu tablicę umieścić nie za zjeździe z węzłów, ale by zamontować go przy tablicach, które będą wyświetlać informacje atmosferyczne... Uważam, że wystarczy zamontować 2 tablice przed węzłem Tarnów Północ - jedną w stronę Karkowa, drugą w stronę Rzeszowa. Informacje na tablicy, to tylko wizualizacja.
Dodam, że w rozporządzeniu nie ma mowy na temat zakazu ustawiania tego typu tablic na autostradzie
Dawid D tablice OK (pomijam niedorzeczność umieszczania na tablicach wioski Jędrzychowice zamieszkałej przez kilkudziesięciu mieszkańców i to w odległoości ok. 500km od niej). Czyli do dziś dnia nie wiadomo czy węzeł będzie się nazywał Wierzchosławice czy Tarnów-Zachód? To kto o tym zdecyduje i kiedy? Co na to władze Tarnowa? W
Wyślij projekt oznakowania gdzie się tylko da, bo znając życie miasto zaśpi i będziemy mieć tylko jeden "tarnowski" zjazd z autostrady, a Dębica będzie mieć dwa, Rzeszów trzy itd
Wyślij projekt oznakowania gdzie się tylko da, bo znając życie miasto zaśpi i będziemy mieć tylko jeden "tarnowski" zjazd z autostrady, a Dębica będzie mieć dwa, Rzeszów trzy itd
zicc, Różne rzeczy widziałem, ale sprawa węzłów autostradowych prowadzących do Tarnowa, przechodzi ludzkie pojęcie. Sprawę stale monitoruję i wiem, że Tarnów NIGDY NIE WYRAZIŁ ZGODY NA "WIERZCHOSŁAWICE". Są na to dowody w TZDM-ie, które sam widziałem na własne oczy. Tarnów wysyłał nie jedno już pismo w tej sprawie, na co GDDKiA nigdy oficjalnej zgody na węzeł "Tarnów Zachód" nie wyraziła.
Jednak w odpowiedzi na Nowy Projekt, w zadanym pytaniu dot. właśnie nazewnictwa tarnowskich węzłów autostradowych, otrzymałem odpowiedź:
W zarządzeniu tym zostały narzucone zasady ustalania nazw węzłów drogowych zlokalizowanych w ciągach dróg krajowych, przyjęte nazwy węzłów drogowych muszą być uzgodnione z władzami samorządowymi. I w oparciu o te zasady ustalono nazwy węzłów autostradowych w rejonie Tarnowa na węzeł Wierzchosławice i Tarnów Północ i w obu przypadkach ich nazwy zyskały akceptację pisemną władz samorządowych.
Moje wnioski:
Osobiście uważam, że pisma wysyłane z Tarnowa w tej sprawie, trafiły do złych wydziałów i możliwe, że nie dotarły do właściwych osób. Są też inne przypuszczenia, o których pisać publicznie nie będę, ale to przedstawione jest chyba najbardziej prawdopodobne.
Sprawa jest gorąca - pilnuję tego
Jednak w odpowiedzi na Nowy Projekt, w zadanym pytaniu dot. właśnie nazewnictwa tarnowskich węzłów autostradowych, otrzymałem odpowiedź:
W zarządzeniu tym zostały narzucone zasady ustalania nazw węzłów drogowych zlokalizowanych w ciągach dróg krajowych, przyjęte nazwy węzłów drogowych muszą być uzgodnione z władzami samorządowymi. I w oparciu o te zasady ustalono nazwy węzłów autostradowych w rejonie Tarnowa na węzeł Wierzchosławice i Tarnów Północ i w obu przypadkach ich nazwy zyskały akceptację pisemną władz samorządowych.
Moje wnioski:
Osobiście uważam, że pisma wysyłane z Tarnowa w tej sprawie, trafiły do złych wydziałów i możliwe, że nie dotarły do właściwych osób. Są też inne przypuszczenia, o których pisać publicznie nie będę, ale to przedstawione jest chyba najbardziej prawdopodobne.
Sprawa jest gorąca - pilnuję tego
Taka moja mała dygresja.
Jakby PSL wraz z wicepremierem Pawlakiem nie dostał się do koalicji, to zapewne i samorządowcy by odpuścili tą nazwę.
Trzeba pamiętać, że co roku wierchuszka PSL-u zjawia się w Wierzchosławicach, to po wybudowaniu autostrady, skąd by wiedzieli gdzie zjechać
No takie odnoszę wrażenie, skoro samorządowcy tak nalegają aby zostawić w nazwie Wierzchosławice
Jakby PSL wraz z wicepremierem Pawlakiem nie dostał się do koalicji, to zapewne i samorządowcy by odpuścili tą nazwę.
Trzeba pamiętać, że co roku wierchuszka PSL-u zjawia się w Wierzchosławicach, to po wybudowaniu autostrady, skąd by wiedzieli gdzie zjechać
No takie odnoszę wrażenie, skoro samorządowcy tak nalegają aby zostawić w nazwie Wierzchosławice
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Ale dla ludzi to jest węzeł Tarnów Zachód. Tak jakby leżał w Tarnowie a nie znajdował się w sumie w szczerym polu w Wierzchosławicach... Stamtąd do Tarnowa jest dość "daleka" droga. Znaczka Tarnów nawet nie widać. Ale dla niektórych to jest przecież Tarnów Zachód.Ricardo pisze:Węzeł "Tarnów Zachód" znajduje się na terenie gminy Wierzchosławice, więc to chyba z nią a nie z Tarnowem GDDKiA prowadziła te ustalenia
To tak jakbyśmy walczyli o węzeł Wielicka żeby go przemianować na Tarnów-Zachód.
Mówił dziad do obrazu... (z całym szacunkiem)
Z kontekstu zrozumiałem, że Przedmówcy są przeciwni nazwie Tarnów Zachód. Rozumiem i szanuję to, ale ROZPORZĄDZENIE WYRAŹNIE MÓWI, że:
"1. Węzły drogowe oznacza się nazwami pobliskich miast lub miejscowości (...) tych, których liczba mieszkańców jest większa niż 100.000. Miejscowościami tymi są miasta z aktualnych 16 miast wojewódzkich oraz miasta z listy miast wojewódzkich z lat 1975-1998. (...)" "5. W przypadku zlokalizowania W POBLIŻU danego miasta liczby węzłów drogowych od dwóch do czterech NALEŻY zastosować nazwę węzła składającą się z nazwy miasta i nazwy określenia położenia geograficznego części miasta (...)"
Gdyby Rzeszów nie przeczytał dokładnie tego Rozporządzenia i nie dopatrzył się słów W POBLIŻU i NALEŻY, nie miałby ani jednego węzła z nazwą własną swojego miasta na terenie pobliskich miejscowości w których są położone.
Dawid D, nie nie jestem przeciwko tej nazwie. Ale zobacz sobie na węzły w Krakowie. Tam większość znajduje się w takiej okolicy, że zjeżdżając z węzła da się wjechać albo tylko do Krakowa albo w drugą stronę i mieszczą się naprawdę blisko miasta. W Tarnowie węzeł będzie dość daleko od Tarnowa. Zjeżdżając z niego bez znaków kierunkowych nie da się dojechać do Tarnowa. Więc jaki to Tarnów zachód ? Tarnów-Wierzchosławice owszem, ale nie Tarnów-Zachód.
Cubaza, Specjalnie dla Ciebie i Innych Niedowiarków
Sprawę Krakowa - pomijam - tam w innym czasie powstawały węzły i jest ich znacznie więcej jak 4, więc zasady nadawania im nazw, są inne jak w przypadku Tarnowa.
Mapki te pobrane ze strony GDDKIA, dokładnie przedstawiają granice administracyjne miast - oto w jakiej odległości od Rzeszowa ustawione są węzły, a zwłaszcza węzeł Rzeszów Zachód:
W Tarnowie sprawa przedstawia się następująco:
Przebieg autostrady ze strony internetowej GDDKiA:
Chyba nie z kosmosu władze wymyśliły sobie, że trzeba przebudowywać most na Dunajcu w Ostrowie - węzeł ma służyć głównie pojazdom jadącym do Tarnowa... Docelowo ma powstać łącznik z zaznaczonym rondem na planie. Zjazd zlokalizowany będzie praktycznie w Ostrowie a nie w Wierzchosławicach.
A odległość do Tarnowa?: 2,5 km dla samochodu, to chyba nie tak dużo
Na koniec jeszcze mało znacząca, ale jednak - wizualizacja. Jak wygląda taki rozciągnięty znak Nie spotkałem się jeszcze z tym, by nazwę węzła rozdzielali na dwie linijki - zawsze nazwa węzła napisana jest w jednej linii.
Sprawę Krakowa - pomijam - tam w innym czasie powstawały węzły i jest ich znacznie więcej jak 4, więc zasady nadawania im nazw, są inne jak w przypadku Tarnowa.
Mapki te pobrane ze strony GDDKIA, dokładnie przedstawiają granice administracyjne miast - oto w jakiej odległości od Rzeszowa ustawione są węzły, a zwłaszcza węzeł Rzeszów Zachód:
W Tarnowie sprawa przedstawia się następująco:
Przebieg autostrady ze strony internetowej GDDKiA:
Chyba nie z kosmosu władze wymyśliły sobie, że trzeba przebudowywać most na Dunajcu w Ostrowie - węzeł ma służyć głównie pojazdom jadącym do Tarnowa... Docelowo ma powstać łącznik z zaznaczonym rondem na planie. Zjazd zlokalizowany będzie praktycznie w Ostrowie a nie w Wierzchosławicach.
A odległość do Tarnowa?: 2,5 km dla samochodu, to chyba nie tak dużo
Na koniec jeszcze mało znacząca, ale jednak - wizualizacja. Jak wygląda taki rozciągnięty znak Nie spotkałem się jeszcze z tym, by nazwę węzła rozdzielali na dwie linijki - zawsze nazwa węzła napisana jest w jednej linii.
Dawid D, ale w którym miejscu ja napisałem, że jestem niedowiarkiem. Jakich niedowiarków? Niedowiarków czego ?
Wiem, że takie węzły istnieją. Wiem o tym. Mi chodzi o to, że w moim odczuciu ten węzeł nie ma nawet najmniejszej wspólnej części z Tarnowem oprócz nazwy.
Zobacz na pierwsze zdjęcie, które wkleiłeś i drogę prowadzącą z węzła Rzeszów Centralny. Popatrz. Prowadzi tam zwykła prosta droga do samego Rzeszowa. Przynajmniej według tej mapy. A teraz zjedź sobie z węzła Tarnów-Zachód i dojedź tak samo do Tarnowa. Zjeżdżasz z węzła i jedziesz w prawo aż do ronda, potem znów w prawo i kluczysz po kolejnej wsi i dopiero dojeżdżasz do Tarnowa.
Jeszcze raz powiem. Fajnie by było jakby ten węzeł nazywał się Tarnów Zachód, ale on ma średnio wspólnego z Tarnowem.
Wiem, że takie węzły istnieją. Wiem o tym. Mi chodzi o to, że w moim odczuciu ten węzeł nie ma nawet najmniejszej wspólnej części z Tarnowem oprócz nazwy.
Zobacz na pierwsze zdjęcie, które wkleiłeś i drogę prowadzącą z węzła Rzeszów Centralny. Popatrz. Prowadzi tam zwykła prosta droga do samego Rzeszowa. Przynajmniej według tej mapy. A teraz zjedź sobie z węzła Tarnów-Zachód i dojedź tak samo do Tarnowa. Zjeżdżasz z węzła i jedziesz w prawo aż do ronda, potem znów w prawo i kluczysz po kolejnej wsi i dopiero dojeżdżasz do Tarnowa.
Jeszcze raz powiem. Fajnie by było jakby ten węzeł nazywał się Tarnów Zachód, ale on ma średnio wspólnego z Tarnowem.
-
- Rhetor
Oczywiście że Dawid ma racje, a Cubaza tradycyjnie przytacza chybione argumenty (kiedy robiono autostradę w okolicach Krakowa, a kiedy się ją robi koło Tarnowa). Mamy możliwość nazwania tego Tarnów-Zachód, to o to zabiegajmy...
Niektórzy rzucają przeciwne tezy tylko dla samego sportu ich rzucania....
Węzeł ma tyle wspólnego z Tarnowem, że zjeżdża się nim do Tarnowa (ale dla Cubazy to może nie wystarczyć
Wczuj się w ludzi nie znających terenu i chcących dojechać np. zza Wrocławia na ulicę Przemysłową w Tarnowie. Chcesz ich wpuścić od Krzyża? Gratuluję abstrakcyjnego myślenia.
Niektórzy rzucają przeciwne tezy tylko dla samego sportu ich rzucania....
Węzeł ma tyle wspólnego z Tarnowem, że zjeżdża się nim do Tarnowa (ale dla Cubazy to może nie wystarczyć
Wczuj się w ludzi nie znających terenu i chcących dojechać np. zza Wrocławia na ulicę Przemysłową w Tarnowie. Chcesz ich wpuścić od Krzyża? Gratuluję abstrakcyjnego myślenia.
Nie zapominaj że ma być zrobiony łącznik z drogą powiatową która prowadzi rzez most w ostrowie. Po zjeździe z autostrady dojeżdżasz łącznikiem do mostu i wjeżdżasz do Tarnowa, bez błądzenia po wioskach.Cubaza pisze: