Remont Krakowskiej
To kulturalnie wracamy do tematu:
"Ryszard Ścigała zapowiada zmiany w Tarnowskim Zarządzie Dróg Miejskich. Zastrzega jednak, że nie chodzi o roszady personalne w kierownictwie jednostki, ale o jej reorganizację.
- Sądzę, że mnogość inwestycji drogowych przerosła wydolność TZDM - ocenia.
Według szefa samorządu zarząd czekają w najbliższym czasie zmiany. Sprowadzałyby się do tego, że w przypadku największych strategicznych drogowych robót w roli inwestora występowałby Urząd Miasta, nie zaś TZDM, jak to jest obecnie.
- Polecenie przeprowadzenia zmian zostało już wydane. Zajmie się nimi mój zastępca - mówi Ryszard Ścigała."
"Ryszard Ścigała zapowiada zmiany w Tarnowskim Zarządzie Dróg Miejskich. Zastrzega jednak, że nie chodzi o roszady personalne w kierownictwie jednostki, ale o jej reorganizację.
Według szefa samorządu zarząd czekają w najbliższym czasie zmiany. Sprowadzałyby się do tego, że w przypadku największych strategicznych drogowych robót w roli inwestora występowałby Urząd Miasta, nie zaś TZDM, jak to jest obecnie.
- Polecenie przeprowadzenia zmian zostało już wydane. Zajmie się nimi mój zastępca - mówi Ryszard Ścigała."
Dzisiaj z wielkim zdziwieniem zauważyłem efekty owego remontu. Po wschodniej stronie poszerzono ulicę zostawiając wysepki dla latarni oświetleniowej i rosnącego drzewa. Latarnię pomalowano w żółto-czarne pasy aby tumoki nie wjechały w nią. Drzewa już nie pomalowano. A krawężniki zrobiono po tarnowsku czyli w taki sposób, że dzisiaj zawiesiłem się na tym od strony zachodniej.zicc pisze:za tarnow.pl
Remont ulicy Kaczkowskiego
Tarnowski Zarząd Dróg Miejskich informuje, że dzisiaj rozpoczęto roboty związane z remontem nawierzchni ulicy Kaczkowskiego. Jutro natomiast nastąpi całkowite zamknięcie przejazdu tą ulicą. W miarę możliwości dopuszczone będą tylko dojazdy do nieruchomości posiadających na swoim terenie parkingi i garaże. Identyfikatory i abonamenty uprawniające do postoju na ulicy Kaczkowskiego honorowane będą na miejscach do parkowania zlokalizowanych na ulicach przyległych.
Zakończenie remontu zaplanowano na przełom października i listopada.
Za utrudnienia przepraszamy.
Ciekawy jestem kto nadzorował wielki remont, kto podpisał protokół odbioru i ile mieszkańców kosztował ten remontowy bubel.
Z pustego w próżne przelewamy.Mark pisze: "Ryszard Ścigała zapowiada zmiany w Tarnowskim Zarządzie Dróg Miejskich. Zastrzega jednak, że nie chodzi o roszady personalne w kierownictwie jednostki, ale o jej reorganizację.
JE RŚ ma nadal dobre poczucie humoru. Mnogość inwestycji? Ile to inwestycji w tym roku TZDM przeprowadził od początku do końca... Kładzenia nakładek asfaltowych nie liczę, bo to zwykły i prosty remont. Który zastępca te zmiany wykona? HSN? To niczego lepszego bym się nie spodziewał, widząc wypowiedzi tego Pana odnośnie chociażby remontu Krakowskiej. Niewydolność TZDMu jest spowodowana rozkładem tej jednostki pod złym kierownictwem i tyle... Wprowadzić dobrego organizatora z jajami do TZDMu jako nowego dyrektora i od razu się poprawić powinno, bo teraz to nawet łatanie dziur po zimie to istny chaos...
No dobrze. Może użyłem niewłaściwych epitetów. Proszę wybaczyć.
Z drugiej strony gdy na to wszystko patrzę ... Żadnej koncepcji na przyszłość. Jakim to sposobem wydaje się publiczne pieniądze na budowę parkingów zamiast na komunikację miejską ? Nie ta kolejność. Autobusy wożą powietrze ? Nie widziałem.
Może inaczej. Byłem z żoną w Trójmieście. Urodzona tarnowianka była zaszokowana wręcz, że bez samochodu można tak szybko i sprawnie dotrzeć do celu odległego o kilkanaście kilometrów.
Może jeszcze inaczej, tramwaj w Tarnowie był. Ciekawe po co ? Czemu go nie ma ?
Każdy rozsądny logistyk powie to samo; nie liczy się to czego chce właściciel samochodziku ale sprawność transportu. Ludzie muszą dojechać do pracy, do sklepów. Jak najszybciej i najtaniej. Do tego trzeba dążyć. Trzeba wymuszać korzystanie z komunikacji miejskiej, mieć jakiś plan działania. Połączyć okoliczne miejscowości dowolnym transportem; tramwajem na przykład. To w końcu małe odległości, kilka, kilkanaście kilometrów. A co jest ? Rozklekotane "busy".
A ja płacę za budowę parkingu z moich podatków. Dlaczego ?
Z drugiej strony gdy na to wszystko patrzę ... Żadnej koncepcji na przyszłość. Jakim to sposobem wydaje się publiczne pieniądze na budowę parkingów zamiast na komunikację miejską ? Nie ta kolejność. Autobusy wożą powietrze ? Nie widziałem.
Może inaczej. Byłem z żoną w Trójmieście. Urodzona tarnowianka była zaszokowana wręcz, że bez samochodu można tak szybko i sprawnie dotrzeć do celu odległego o kilkanaście kilometrów.
Może jeszcze inaczej, tramwaj w Tarnowie był. Ciekawe po co ? Czemu go nie ma ?
Każdy rozsądny logistyk powie to samo; nie liczy się to czego chce właściciel samochodziku ale sprawność transportu. Ludzie muszą dojechać do pracy, do sklepów. Jak najszybciej i najtaniej. Do tego trzeba dążyć. Trzeba wymuszać korzystanie z komunikacji miejskiej, mieć jakiś plan działania. Połączyć okoliczne miejscowości dowolnym transportem; tramwajem na przykład. To w końcu małe odległości, kilka, kilkanaście kilometrów. A co jest ? Rozklekotane "busy".
A ja płacę za budowę parkingu z moich podatków. Dlaczego ?
Zając najlepszy jest w śmietanie.
Może dlatego że przestał być opłacalny. Nie modernizowany i przestarzały został zlikwidowany.Jela pisze:Może jeszcze inaczej, tramwaj w Tarnowie był. Ciekawe po co ? Czemu go nie ma?
Czyli ludzie są dla transportu a nie transport dla ludzi.Jela pisze:Każdy rozsądny logistyk powie to samo; nie liczy się to czego chce właściciel samochodziku ale sprawność transportu. Ludzie muszą dojechać do pracy, do sklepów.[...]Trzeba wymuszać korzystanie z komunikacji miejskiej, mieć jakiś plan działania.
Jeżeli Ty ze swoich podatków nie chcesz płacić za budowę parkingów w centrum, to dlaczego ja mam płacić za budowę lini tramwajowej np. do Wojnicza czy Lisiej Góry?Jela pisze:Połączyć okoliczne miejscowości dowolnym transportem; tramwajem na przykład. To w końcu małe odległości, kilka, kilkanaście kilometrów.[...]A ja płacę za budowę parkingu z moich podatków. Dlaczego ?
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
-
- Rhetor
A to nie ruskie byli?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
BIGer jak sobie chcesz. Wedle mnie lepiej jest zapłacić za zorganizowaną komunikację niż za parkingi. To w dłuższej perspektywie bardziej się opłaca. Po pierwsze umożliwia rozwój, po drugie też.
Tak jakoś jest. I nie pytaj mnie dlaczego. Sięgnij do źródeł i poleć to samo "fachowcom" od remontu Krakowskiej.
Tak jakoś jest. I nie pytaj mnie dlaczego. Sięgnij do źródeł i poleć to samo "fachowcom" od remontu Krakowskiej.
Zając najlepszy jest w śmietanie.
Każdy ma prawo do swojego zdania nawet gdy opiera się tylko na dogmatach. EOTJela pisze:Wedle mnie lepiej jest zapłacić za zorganizowaną komunikację niż za parkingi.[...]Tak jakoś jest. I nie pytaj mnie dlaczego.
Być może - przyznam że nie znam historii tarnowskich tramwajów.Goscinny pisze:A może dlatego, że przyszli Niemcy i rozebrali trakcję?BIGer pisze:Może dlatego że przestał być opłacalny.
Ostatnio zmieniony 23-11-2011, 12:31 przez BIGer, łącznie zmieniany 1 raz.
BIGer
— Albert Einstein
— Albert Einstein
A co Ty się tak na ten tramwaj uparł.????? Słuchaj, żeby się tramwajem opłacało jeździć to ten szynobus musi się poruszać osobnymi torami poza jezdnią. Weź mi np. powiedz jak niby (tak jak BIGER napisał) ten tramwaj ma dojechać do Wojnicza lub Lisiej Góry?? Człowieku teraz ludzie nawet 20 cm ziemi swojej nie oddadzą, masz przykład na Mościckiego obok Hodowlanej- 50 cm zwężenie chodnika. TO jest jakaś paranoja. A ty wyskakujesz z tramwajem !!!! I piszesz o logistach i inżynierach jakie to z nich baranki. To jest to samo jak popularne hasło ,, TIRY NA TORY"- nigdy się taka rzecz nie stanie. Tak samo jak z tramwajem w Tarnowie.Jela pisze:Połączyć okoliczne miejscowości dowolnym transportem; tramwajem na przykład.
Widocznie mało jeździsz autobusami. Ja nie poruszam się MPK ale tata już śmiga 33 lata miejskimi i dużo wiem na temat ilości osób które nimi jeżdżą. i uwierz mi że jeżdżą puste.Jela pisze: Autobusy wożą powietrze ? Nie widziałem.
Kolego co do BUS- ów to jestem na ich punkcie uczulony. Ale z finansowego punktu widzenia, puścić BUS-a co zabiera 30 osób a puścić autobus na 120 osób to co jest tańsze?? Już próbowali kiero z PKS do Wojnicza i szybciej zrezygnowali niż zaczęli. BUS-y są tańsze i tyle. BUS pali kolo 15 litrów a autobus od 25 do 30, wiec bilans jest prosty jak budowa cepa.Jela pisze:A co jest ? Rozklekotane "busy".
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;