Uratujmy bibliotekę na Klikowskiej

Wiadomości "z miasta".

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

misha pisze:Co do zbiorów dla niewidomych - umieszczenie wspomnianych materiałów w bibliotece pedagogicznej powinno zalatwić sprawe, zważywszy na to, że ta oddalona jest o parę kroków od siedziby Polskiego Związku Niewidomych.
Nie chcę być złym prorokiem, ale w TEMI wczorajszym jest napisane:
"Zarząd województwa wystąpił z wnioskiem o likwidację filii bibliotek pedagogicznych w Małopolsce"... Pytanie, czy dotyczy to także Tarnowa, a jeśli jeszcze nie, to kiedy zacznie dotyczyć. Gdzie wtedy przeniesiesz te zbiory, Misha? Ponawiam pytanie "PO CO?"
Baxon pisze:Jeśli to ma oznaczać przenoszenie i likwidowanie małych lokali by dostosować ofertę, to ja jestem za. Aha, Nigdzie nie napisałem, że jestem za likwidacją biblioteki na Klikowskiej bo nawet nie wiem jak ona wygląda. Ja jestem zapisany do tej na Staszica i sobie chwalę.
To sobie wyobraź, że biblioteka na Klikowskiej właśnie nie jest "małym lokalem", bo dysponuje całym budynkiem dla siebie, własnie dlatego jest tam także dział internetowy, z którego korzystają osoby nie mają netu w domu. Zresztą zaczynają mnie wkurzać te czysto teoretyczne dywagacje, Baxon, po prostu się tam rusz i sprawdź, może wtedy Twój głos w dyskusji coś wniesie, zamiast tylko szastać "jeśli, jeśli"... Mówimy o konkretnej placówce, a nie "jeśli, jeśli"...
Cubaza pisze:Pragnę Ci przypomnieć, że są jeszcze inne biblioteki.
Mówisz o tych dwóch, które zostały zlikwidowane na Gumniskach? (przy TOSiRze i ta mieszcząca się w budynku tamtejszej szkoły)

Mówisz o bibliotece na Romanowicza, mieszczącej się w małej klitce? Tam mają przewieźć zbiory?

Dla wszystkich powyższych teoretyków, ponawiam pytanie "PO CO?" Dodaję jeszcze kolejne: "Czy z pożytkiem dla nas, tarnowian?"

Bo żaden jegomość do tej pory nie pokwapił się o odpowiedź, idąc w teoretyczne dywagacje "co by było gdyby"... Teoretycznie w Tarnowie można by zrobić dwa licea po 2000 uczniów, dwie szkoły podstawowe po 4 tys. i dwa gimnazja po 2 tys. Też by się dało. Tylko PO CO? I czy z pożytkiem dla nas?

Ta dyskusja powoli robi się dyskusją dla samej dyskusji, panów teoretyków, którzy wpuścili się sami w kanał teoretyzowań, zamiast odpowiedzieć sobie na konkretne postawione pytanie, które najwyraźniej jest o tyle niewygodne, że nie ma argumentów...

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Marcin Zaród pisze: dysponuje całym budynkiem dla siebie
I już mamy powód jej likwidacji. Miasto widocznie chce sprzedać budynek (za coś trzeba kredyty spłacać), a biblioteka przeszkadza.
Bądźcie przygotowani na więcej takich akcji.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Marcin Zaród pisze:Mówisz o tych dwóch, które zostały zlikwidowane na Gumniskach? (przy TOSiRze i ta mieszcząca się w budynku tamtejszej szkoły)

Mówisz o bibliotece na Romanowicza, mieszczącej się w małej klitce? Tam mają przewieźć zbiory?
Marcin zobacz, który fragment Twojej wypowiedzi zacytowałem i do którego się odniosłem w poprzednim poście. Piszesz tam, że ludzie przyjeżdżający z poza Tarnowa będą musieli jechać do biblioteki w centrum. Tak jakby istniała tylko biblioteka na Klikowskiej i właśnie ta w centrum. Nigdzie nie pisałem, ani Ty nie pisałeś o przeniesieniu zbiorów.
Marcin Zaród pisze: Dla wszystkich powyższych teoretyków, ponawiam pytanie "PO CO?" Dodaję jeszcze kolejne: "Czy z pożytkiem dla nas, tarnowian?"
Odpowiem Ci, skoro tak bardzo chcesz. Jeśli większość zbiorów będzie w jednym miejscu w dużej sali i nie trzeba będzie ganiać pomiędzy bibliotekami(bo w tej nie ma, bo w tej nie ma, dopiero w 3 jest.. a zapomniałem dla niektórych są tylko dwie biblioteki w Tarnowie bo jak tą zamkną to zostanie tylko w centrum) to jest to z pożytkiem dla Tarnowian.

Jeśli po zlikwidowaniu tego budynku miasto kupi nowe zbiory dla innych bibliotek(gdybanie, bo wiadomo, że tak nie będzie), to też jestem za.

I jak już wcześniej napisałem nie jestem za likwidacją żadnej biblioteki, ale czasem wydaje mi się, że dla was jest to jedna jedyna biblioteka w 100tyś mieście.

Dom
Archont

Post autor: Dom »

To po prostu szukanie oszczednosci, zamysl sam w sobie dobry, jednakze jego realizacja jest co najmniej watpliwa. Wyglada to troche jak proba zaoszczedzenia poprzez ograniczenie papieru do ksera. W skali roku jest to koszt porownywalny do wyjazdy JE i jego swity do USA/dziesiatej czesci kosmicznej fontanny/etatu czy jego czesci dla fotografa. Kazdy sobie moze wybrac do mu najbardziej pasuje i pewnie bedzie sie zgadzalo. Oprotestowanie likwidacji tej konkretnej biblioteki moze pokazac Ryszardowi co jest dla nas mieszkancow naprawde wazne. To tyle i az tyle.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Marcin Zaród pisze: Nie chcę być złym prorokiem, ale w TEMI wczorajszym jest napisane:
"Zarząd województwa wystąpił z wnioskiem o likwidację filii bibliotek pedagogicznych w Małopolsce"... Pytanie, czy dotyczy to także Tarnowa, a jeśli jeszcze nie, to kiedy zacznie dotyczyć. Gdzie wtedy przeniesiesz te zbiory, Misha? Ponawiam pytanie "PO CO?"
Biblioteka pedagogiczna w Tarnowie nie jest filią. Filie tejże natomiast są w Bochni, Brzesku i Dąbowie Tarnowskiej. http://www.bpt.edu.pl/

Weredyk

Post autor: Weredyk »

Tarnów, dnia 23 października 2011 r.

Klub Radnych
Prawo i Sprawiedliwość

Szanowny Pan
Kazimierz Barczyk
Przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego

Interpelacja
w sprawie planów dotyczących likwidacji filii bibliotek pedagogicznych

Niniejszym działając na podstawie § 89 w zw. z § 90 Statutu Województwa Małopolskiego (Dziennik Urzędowy Województwa Małopolskiego Nr 466 poz. 3005 z dnia 11 lipca 2008 r.) składamy interpelację do Zarządu Województwa Małopolskiego w sprawie planów dotyczących likwidacji filii bibliotek pedagogicznych

W dniu 25 sierpnia 2011 r. w trakcie posiedzenia Zarządu Województwa Małopolskiego ustalono, iż należy podjąć działania zmierzające do likwidacji filii bibliotek pedagogicznych. W konsekwencji zagrożony jest dalszy byt 10 filii Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Krakowie zlokalizowanych w Wadowicach, Suchej Beskidzkiej, Chrzanowie, Krakowie, Miechowie, Myślenicach, Olkuszu, Oświęcimiu, Proszowicach, Słomnikach; 5 filii Wojewódzkiej Biblioteki Pedagogicznej w Nowym Sączu mieszących się w Gorlicach, Limanowej, Rabce Nowym Targu i Zakopanem oraz 3 filii Biblioteki Pedagogicznej w Tarnowie znajdujących się w miejscowościach Bochni, Brzesku i Dąbrowie Tarnowskiej.

Klub Radnych „Prawo i Sprawiedliwość” wyraża stanowczy przeciw i wobec tychże planów. W naszej ocenie w wypadku likwidacji tychże filii – wyspecjalizowana i doświadczona kadra tychże filii zostanie zwolniona z pracy, zaś negatywne skutki ich unicestwienia odczują także nauczyciele, którzy pozbawieni zostaną dostępu do nowoczesnej myśli pedagogicznej.

Warto w tym miejscu wskazać, iż jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP we współpracy z Pracownią Badań Czytelnictwa Biblioteki Narodowej czytelnictwo w Polsce dramatycznie spada od początku lat 90 i obecnie kształtuje się na poziomie około 44 %, gdyż taki odsetek badanych zadeklarował kontakt w ciągu roku z choć jedną książką.

Dlatego też koncepcje forsowane przez Zarząd Województwa Małopolskiego w obecnej sytuacji będą utrwalać te tendencje, co w żadnym wypadku nie może znaleźć naszej aprobaty. Oczekujemy od Zarządu Województwa Małopolskiego podejmowania działań przeciwdziałającym tym zjawiskom, a nie pomocnictwa do ich umacniania.

W tym zakresie zgłaszamy interpelację:
1. Czy Zarząd Województwa Małopolskiego zrewiduje swoje stanowisko i wycofa się z planów likwidacji filii bibliotek pedagogicznych?
2. Jakie przyczyny legły u podstaw podjęcia starań zmierzających do likwidacji filii bibliotek pedagogicznych? Czy Zarząd posiada jakieś szczegółowe opracowania czy decyzja zapadła ad hoc?
3. W wypadku podtrzymania swojego stanowiska i kontynuacji planów ukierunkowanych na likwidację bibliotek pedagogicznych – jaka będzie skala likwidowanych jednostek i jakie będą kryteria i koncepcje dotyczące ich unicestwiania.

Mając zatem na uwadze powyższe, zwracamy się z uprzejmą prośbą o ustosunkowanie się do przedstawionej kwestii i stosowną odpowiedź w trybie przewidzianym w Statucie Województwa Małopolskiego.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

dobra, wiemy że PiS wyraził sprzeciw, trochę jakby nie w tym temacie ale wyraził, proponuję powrócić do meritum czyli do filii biblioteki publicznej (nie "pedagogicznej") i ewentualnych działań mogących zapobiec temu łajdactwu
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Cały czas zbierane są listy ze sprzeciwem. Gdyby ktoś chciał, mogę podesłać skan jednej takiej, można to potem skserować i rozpropagować w swoich zakładach pracy i środowiskach, rodzina i te sprawy...

Podpisane należy odnosić do samej Biblioteki na Klikowskiej 6 (koło Stokrotki)

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Stosowną interpelację złożyłem na ostatniej sesji Rady Miejskiej!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Wielkie dzięki, Kuba. My w międzyczasie walczymy o jak najwięcej głosów ze sprzeciwem przeciwko likwidacji... Może uda się dojść do tysiąca.

Anna
Obywatel

Post autor: Anna »

Z całego serca popieram.

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

PZPN po akcji społecznej przywrócił orzełka na koszulkach reprezentacji. Mam nadzieję, że UM po akcji społecznej odstąpi od swoistej "walki z kulturą na rzecz kostki granitowej" i likwidacji filii nr 12 na Klikowskiej...

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Marcin Zaród pisze:PZPN po akcji społecznej przywrócił orzełka na koszulkach reprezentacji. Mam nadzieję, że UM po akcji społecznej odstąpi od swoistej "walki z kulturą na rzecz kostki granitowej" i likwidacji filii nr 12 na Klikowskiej...
Jest różnica: PZPN przywrócił orzełka, bo bez orzełka kibice nie kupowaliby gadżetów PZPN (w szczególności koszulek po dwie i pół stówy sztuka), a i na mecze chodziliby mniej chętnie. Nie łudzę się, że gdyby nie ten finansowy aspekt sprawy, to żadnych orzełków by nie było. Jeszcze tydzień temu PZPN kategorycznie zaklinał się, że o żadnej zmianie mowy nie ma na najbliższe dwa lata. Że to już jest niemożliwe, bo UEFA, bo FIFA i setki innych powodów.

Protest w sprawie biblioteki chyba nie ma takiej siły rażenia.

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Taa, kultura nie ma w dzisiejszych czasach siły rażenia.

Za to brak kultury z pewnością - vide wczorajszy napad na dziennikarzy Polsatu... Najpierw pozamykajmy biblioteki, a potem się zorientujemy, że kontakt ludzi z kulturą jednak jakiś długofalowy skutek ma, i będziemy próbowali to odtworzyć... Ale wtedy będzie już za późno...

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

I znów traktujecie tę jedną bibliotekę tak jakby już wszystkie chcieli zamknąć... Już piszecie o tym, że jak zlikwidują bibliotekę to będziemy mieli społeczeństwo degeneratów.

Muszę was zmartwić. Choćby biblioteki były na każdej ulicy i miały wszystkie książki na świecie to ludzie jak nie będą chcieli to nie będą chodzić. I to wcale nie oznacza, że od razu będą na bakier z kulturą.

ODPOWIEDZ