Straż Miejska w Zespole Szkół Ogólnokształcących oś.Leginów

Wiadomości "z miasta".

Autor tematu
luk
Obywatel

Straż Miejska w Zespole Szkó³ Ogólnokszta³cących oś.Leginów

Post autor: luk »

Co wy na to jak nam rodzicą i dziecią uczącym sie oferuje miasto. Moim osobistym zdaniem i wielu rodziców jest to niedopuszczalne. Chcą zabrać dwa piętra, zrobić siłownie i tzw. dołek. Juz wyobrażam sobie jak będą kogoś ciągli a dzieci to oglądały. A jest wiele innych budynków które nadają sie na takową inwestycje.

http://www.tarnow.pl/index.php/Miasto/A ... c-siedziby

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

luk, a po polsku ? Nie podkreśliła Ci przeglądarka niektórych wyrazów ? Na przykład takich jak rodzicą dziecią...
Jak dla mnie to w ogóle nie powinno być straży miejskiej. A po co im tak właściwie dołek ? Żeby mieli gdzie jeść swoje posiłki ? Czy może będą tam niesfornych kierowców zamykać na 48h za złe parkowanie albo za rzucenie papierka na ziemię .

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

luk pisze:Chcą zabrać dwa piętra, zrobić siłownie i tzw. dołek
Te piętra są nieużywane, więc chyba lepiej, że ktoś to wykorzysta. Teraz płacimy (tak, my - mieszkańcy miasta) za utrzymanie pustostanu w szkole.
"Dołek"... Taaa.... SM to tylu ich tam zabiera, że hej. To nie policja.
Ja bym się cieszył, że mam SM w jednym z budynków szkoły, ale jak widać to ludziom nie dogodzi. Pewnie ci sami co protestują przeciw SM w sąsiedztwie, będą pierwszymi którzy będą marudzić, że SM za długo przyjeżdżała do wezwania na os. Legionów.
To, że ogólnie cała SM powinna być zlikwidowana to jedno, ale protestowanie przeciw "potencjalnym" delikwentom na "dołku" to już jakaś paranoja.
Teraz oczywiście dzieci nie widzą na osiedlu pijanych, meleli itd. Dopiero jak SM tam się przeprowadzi, to będzie patologia w pobliżu, tak? Pójdą za SM na wasze osiedle?
No i ta siłownia to mnie dobiła. Argument nie do zbicia.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Nie uwierzycie, ale ja się z faktu przenosin SM z Nadbrzeżnej na os.Legionów niezmiernie cieszę. Wreszcie z krajobrazu mojej okolicy zniknie banda pasibrzuchów, którzy dwie ulice dalej mieli problem dojść. Mają do wykonania interwencje na placach targowych dyspozytor z reguły czekał na patrol "z miasta" mimo tego że pod barakiem stało większość samochodów, a strażnicy stali na schodkach i fajeczki kurzyli.
Drugim powodem mojej radości jest zniknięcie z krajobrazu budynku w którym mieści się posterunek i poradnia, trzymam kciuki za prawowitego właściciela terenu i za przyszłą inwestycje w tym miejscu, bo co by nie postawił i tak będzie lepsze od kartonowej psiej budy.

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

Pomysł przeprowadzki SM wydaje mi się absurdalny, ale nie z powodu, że miejscem docelowym mają być niewykorzystywane pomieszczenia w budynku szkoły. O ile się nie mylę SM nie ma prawa zatrzymywania ludzi – musi to zrobić policjant, a ludzie, którzy muszą pojawić się na posterunku to najczęściej kierowcy z mandatem za złe parkowanie. No chyba, że rodzice obawiają się o demoralizujący wpływ strażników.
Minusem pomysłu o przeprowadzce jest plan budowy centrum administracyjnego na Kapłanówce, gdzie między innymi Straż miała znaleźć swoją nową siedzibę. Więc teraz miasto poniesie koszty przeniesienia centrum monitoringu itp. itd a za kilka lat (miejmy nadzieję) ponowna przeprowadzka do nowego budynku. Czy na pewno SM musi opuszczać budynek przy Nadbrzeżnej?
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

BIGer pisze:Minusem pomysłu o przeprowadzce jest plan budowy centrum administracyjnego na Kapłanówce, gdzie między innymi Straż miała znaleźć swoją nową siedzibę. Więc teraz miasto poniesie koszty przeniesienia centrum monitoringu itp. itd a za kilka lat (miejmy nadzieję) ponowna przeprowadzka do nowego budynku. Czy na pewno SM musi opuszczać budynek przy Nadbrzeżnej?

Rok temu napisałem:
pb pisze:
Jakub Kwaśny pisze:ograniczenie administracji, kosztów utrzymania budynków, dublowania kompetencji
Tymczasem Tarnów zafundował sobie nowe budynki dla urzędu miasta. I stawiam dolary przeciw orzechom, że skończy się tak, że UM bedzie miał nowe budynki, a stare pozostaną w użyciu. Miejsca dla biurokracji nigdy dość.
... i zdanie podtrzymuję.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

BIGer pisze:Więc teraz miasto poniesie koszty przeniesienia centrum monitoringu
To akurat są minimalne koszty - nie trzeba od nowa kłaść żadnych kabli, przeniosą serwery i monitory i już.
BIGer pisze:a za kilka lat (miejmy nadzieję) ponowna przeprowadzka do nowego budynku
W żadnych planach nie było mowy o przeprowadzce SM do Centrum Administracji. Dlaczego? Nie mam pojęcia, ale była propozycja, żeby SM przeprowadziła się na Nową 4 kiedy UM opuści ten budynek.

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Goscinny pisze:To akurat są minimalne koszty - nie trzeba od nowa kłaść żadnych kabli, przeniosą serwery i monitory i już.
Być może niewielkie ale dlaczego gdy chodzi o podłączenie do monitoringu miejskiego kolejnej kamery SM zasłania się dużymi kosztami?
Goscinny pisze:W żadnych planach nie było mowy o przeprowadzce SM do Centrum Administracji. Dlaczego? Nie mam pojęcia, ale była propozycja, żeby SM przeprowadziła się na Nową 4 kiedy UM opuści ten budynek.
W news'ach informacja była że nowy budynek administracyjny miałby pomieścić wszystkie urzędy i instytucje miejskie stąd moje domniemanie że SM także.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

BIGer, bo kamera kosztuje kupę kasy (do tego dolicz montaż i koszty podpięcia jej do sieci światłowodowej) a kable o wiele mniej - zwłaszcza, że SM dzierżawi infrastrukturę i nie musi sama jej budować.

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Goscinny pisze:bo kamera kosztuje kupę kasy
Faktycznie kupa bo np. na allegro najdroższa wraz z rejestratorem to koszt 2.200 zł.
Goscinny pisze:do tego dolicz montaż i koszty podpięcia jej do sieci światłowodowej
Goscinny pisze:To akurat są minimalne koszty - nie trzeba od nowa kłaść żadnych kabli, przeniosą serwery i monitory i już.
Nie rozumiem to w końcu są to duże czy małe koszty. Czy montaż jest znacząco droższy od przeniesienia (demontażu w jednym miejscu a montażu w drugim)?
BIGer
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

BIGer, nie patrz na te z alledrogo, takie sobie możesz sam w domu założyć.
Rzecz w tym, że ten sprzęt ma być mało awaryjny, więc kamera za 2 tys zł (nawet bez rejestratora) odpada na starcie. Dodatkowo nowa kamera powinna być dostosowana do już działającego systemu, a więc powinna mieć ten sam sterownik PTZ co reszta i pracować w zbliżonych warunkach.
SM wykorzystuje kamery analogowe, nie wiem w jaki sposób mają sygnał przekazywany do siedziby, ale zakładam, że jest po drodze jakiś konwerter i to światłowodem idzie.
W takim wypadku nie ma problemu z podpięciem tego gdzieś indziej.

No i jest jeszcze jedna sprawa, jak dla mnie to tam powinny siedzieć już teraz co najmniej 3 osoby przed tymi ekranami a nie jedna, jak jest obecnie, bo jedna osoba dwudziestu kilku kamer nie obsłuży, a ma ich być więcej.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

BIGer pisze:Faktycznie kupa bo np. na allegro najdroższa wraz z rejestratorem to koszt 2.200 zł.
To może kupmy takie po 200 zł i gotowe. Tanio i może skutecznie. Trochę ci Lord wyjaśnił, że to nie moga być proste kamery (choć i te po 2000 zł nie są najgorsze).
BIGer pisze: Czy montaż jest znacząco droższy od przeniesienia (demontażu w jednym miejscu a montażu w drugim)
Ja mówię, że kamer nie będą demontować, tylko same monitory i serwery i tylko je przenosić. A drogo wychodzi montaż kamer, głównie przez te wszystkie zbrojone rurki, wiercenia, kucia itd, żeby przedostac się do jakiegoś punktu styku.
LordRuthwen pisze:SM wykorzystuje kamery analogowe
Od dawna już nie :) Tylko te pierwsze (Krakowska, Lwowska) były analogowe. Teraz są cyfrowe. A i te analogowe lecą światłowodem.

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Goscinny pisze:To może kupmy takie po 200 zł i gotowe. Tanio i może skutecznie. Trochę ci Lord wyjaśnił, że to nie moga być proste kamery (choć i te po 2000 zł nie są najgorsze).
Czy ktoś orientuje się ile kosztuje taka "profesjonalna" kamera wykorzystywana przez SM?
Goscinny pisze:Ja mówię, że kamer nie będą demontować, tylko same monitory i serwery i tylko je przenosić. A drogo wychodzi montaż kamer, głównie przez te wszystkie zbrojone rurki, wiercenia, kucia itd, żeby przedostac się do jakiegoś punktu styku.
Chyba nigdy nie miałeś do czynienia z przenoszeniem serwerowni. Wierz mi że dopiero przy tym jest roboty przy wierceniu, układaniu nowych kanałów itp itd.

EOT bo odbiegamy od tematu SM w szkole.
BIGer
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

BIGer pisze:Chyba nigdy nie miałeś do czynienia z przenoszeniem serwerowni.
No to się naciąłeś :)
A "ichniejsza" serwerownia to jest raptem jedna czy dwie niepełne szafy i naprawdę niewiele kabli i urządzeń.
Aby jednak do tematu wrócić, to ludzie jak widac potrafią takie bzdurne argumenty wymyślać, że ręce opadają.
Od razu przypomina mi się ten oto skecz: http://www.youtube.com/watch?v=_yd_7kNk8b0

I jeszcze takie pytanie: otóż dyrektor tamtej szkoły mówi
"- Będzie to powodować dwuzmianowość w naszej szkole. Tym samym spadnie nasza atrakcyjność, konkurencyjność względem innych tarnowskich placówek - tłumaczył dyrektor Tadeusz Ogrodnik."
Może mi ktos jasno wytłumaczyć jak zajęcie NIEUŻYWANYCH pomieszczeń szkoły wpłynie na dwuzmianowość nauki, bo nie ogarniam.

farciarzgilmore
Archont

Post autor: farciarzgilmore »

Do tego wszystkiego, żeby było śmieszniej, w skrzynkach mieszkańców pojawiły się kartki roznoszone przez kogoś. W nich opisane jest jaką to straszną krzywdę wyrządzą przenosiny SM. Jest mowa właśnie o tej dwuzmianowości, są też wnoszone takie argumenty:
(opisuję to co zapamiętałem i nie dosłownie)

- niebezpieczeństwo w ruchu drogowym spowodowane jazdą pojazdów uprzywilejowanych :P
- obecność jednostki paramilitarnej (tak właśnie takiego słowa ktoś użył :P)
- obecność osób, które przy sobie noszą takie straszne rzeczy jak pałki, kajdanki i paralizatory

Jak mi to kolega pokazał to o mało ze śmiechu nie umarłem. Do tego wszystkiego proboszcz tamtejszej parafii ks. Ptak na jednym z ostatnich kazań podjął temat wyraźnie niezadowolony z możliwych przenosin.

To jest właśnie Polska. Zrobić zamieszanie poparte żałosnymi argumentami tak dla idei.

ODPOWIEDZ