Owszem da się, jednakże wtedy sprawność systemu akomodacyjnego jest mniej płynna. System wolniej się dostosowuje do zmian natężenia ruchu. Jest to testowane na jednym z krakowskich skrzyżowań akomodacja + liczniki. Zwykle będzie to wymagało wymiany sterowników i oprogramowania na bardziej zaawansowane, nie wszystkie sygnalizacje akomodacyjne mogą być do tego dostosowane, więc wymagałoby to dużej pracy i dość sporych nakładów - stąd niechęć do takich przeróbek. W Krakowie, gdzie wprowadzają System Obszarowego Sterowania Ruchem w ogóle dali do zrozumienia, że liczników nie będzie, bo to spowoduje, że płynność zmian będzie zaburzona.Ravir pisze: Da się i jest to bardzo proste.
Prosty przykład - dobra sygnalizacja akomodacyjno-detekcyjna np. tarnowskie skrzyżowanie pod sądem... są liczniki czas tyka jest np. 25 sekund do końca czerwonego, z innych wlotów nie ma dużego ruchu sterownik urywa odliczanie nagle na 23 sekundach, bo wykrył pojazd z tej strony, ale na ile mu da zieloną fazę na 5 sekund, 10 sekund? Jedzie coś dalej, nie wiadomo. Wtedy liczniki z innych stron głupieją urywają odliczanie... Przy akomodacji z licznikami system musi się kilka cykli dostosowywać do zmian, nie jest podatny na szybkie zmiany... Wydłuża/skraca fazy i podfazy zwykle o kilka sekund zamazując prawdziwą ideę detekcji - co sprawia, że dobrze stosowany mógłby być tylko w godzinach szczytu.
Mam kolegę w Zarządzie Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie, który się zajmuje w pracy sygnalizacjami i on tłumaczył mi to bardzo przekonująco, gdy w Tarnowie pokazywałem mu nasze cudo Lwowska/Starodąbrowska i Starodąbrowska/Kołłątaja to delikatnie mówiąc nie wyrażał się dobrze o tym zestawie.