Tarnowskie skrzyżowania
-
Autor tematu - Rhetor
Tarnowskie skrzyżowania
Z dzisiejszego Dziennika Polskiego:
"Sekundy na skrzyżowaniu
Już trzy czwarte sygnalizacji działa w systemie akomodacyjnym, dzięki czemu na większości głównych "krzyżówek" ruch do pewnego stopnia został usprawniony - czytamy na pierwszej stronie Dziennika Tarnowskiego. Tarnowski Zarząd Dróg Miejskich rozważa wprowadzenie nowych rozwiązań w organizacji ruchu, by ułatwiły one przejazd przez miasto. Myśli się o zastosowaniu nowoczesnej sygnalizacji świetlnej, łącznie z coraz bardziej popularnymi odlicznikami czasu. W sytuacji, gdy każdego roku na ulicach przybywają setki pojazdów i coraz bardziej zagęszcza się ruch, ważne staje się, jak będzie wyglądała jego organizacja, by kierowcy nie spędzali czasu w korkach. W Tarnowie już trzy czwarte sygnalizacji działa w systemie akomodacyjnym, dzięki czemu na większości głównych "krzyżówek" ruch do pewnego stopnia został usprawniony. System ten dzięki czujnikom i komputerowi sam bada natężenie ruchu i w zależności od tego wyświetla odpowiedniej barwy światła. W starym systemie, tzw. stałoczasowym, światła zmieniają się w ściśle określonych i zaprogramowanych odstępach czasu."
Coś mnie zaraz trafi. Na razie to po modernizacji skrzyżowania Szkotnik/Szujskiego (niby je powiększono), jego przepływowość z kierunku Mościce poważnie się ograniczyła. Jakiś geniusz wymyślił takie długie [stałe] czasy zmiany świateł na sąsiednim skrzyżowaniu Klikowska/Szujskiego/Krasińskiego, że przez wiele godzin dziennie auta jadące od Mościc nawet nie mają szans przejechać przy Shellu w stronę centrum ulicą Szujskiego, bo tam dalej karnie stoją w korku auta, które czekają jeszcze z poprzedniej zmiany świateł. Rezultat? np. dzisiaj koło 16.00 korek od Mościc sięgał Wilsona. Przed zmianą skrzyżowania i świateł takie sytuacje zdarzały się parę razy w roku, dzisiaj to kilka godzin dziennie (7-9) (15-17)...
Że już nie wspomnę, że na skrzyżowaniu Klikowska/Szujskiego/Krasińskiego, przy czasie oczekiwania 60 SEKUND!!!! aż się prosi o wyświetlanie czasu pozostałego do zaświecenia się zielonego - ile spalin wyprodukuje kilkadziesiąt samochodów stojących w miejscu przez minutę??? najwyraźniej w Tarnowie podpięcie takiego wyświetlacza wymaga skoku w XXII wiek
"Sekundy na skrzyżowaniu
Już trzy czwarte sygnalizacji działa w systemie akomodacyjnym, dzięki czemu na większości głównych "krzyżówek" ruch do pewnego stopnia został usprawniony - czytamy na pierwszej stronie Dziennika Tarnowskiego. Tarnowski Zarząd Dróg Miejskich rozważa wprowadzenie nowych rozwiązań w organizacji ruchu, by ułatwiły one przejazd przez miasto. Myśli się o zastosowaniu nowoczesnej sygnalizacji świetlnej, łącznie z coraz bardziej popularnymi odlicznikami czasu. W sytuacji, gdy każdego roku na ulicach przybywają setki pojazdów i coraz bardziej zagęszcza się ruch, ważne staje się, jak będzie wyglądała jego organizacja, by kierowcy nie spędzali czasu w korkach. W Tarnowie już trzy czwarte sygnalizacji działa w systemie akomodacyjnym, dzięki czemu na większości głównych "krzyżówek" ruch do pewnego stopnia został usprawniony. System ten dzięki czujnikom i komputerowi sam bada natężenie ruchu i w zależności od tego wyświetla odpowiedniej barwy światła. W starym systemie, tzw. stałoczasowym, światła zmieniają się w ściśle określonych i zaprogramowanych odstępach czasu."
Coś mnie zaraz trafi. Na razie to po modernizacji skrzyżowania Szkotnik/Szujskiego (niby je powiększono), jego przepływowość z kierunku Mościce poważnie się ograniczyła. Jakiś geniusz wymyślił takie długie [stałe] czasy zmiany świateł na sąsiednim skrzyżowaniu Klikowska/Szujskiego/Krasińskiego, że przez wiele godzin dziennie auta jadące od Mościc nawet nie mają szans przejechać przy Shellu w stronę centrum ulicą Szujskiego, bo tam dalej karnie stoją w korku auta, które czekają jeszcze z poprzedniej zmiany świateł. Rezultat? np. dzisiaj koło 16.00 korek od Mościc sięgał Wilsona. Przed zmianą skrzyżowania i świateł takie sytuacje zdarzały się parę razy w roku, dzisiaj to kilka godzin dziennie (7-9) (15-17)...
Że już nie wspomnę, że na skrzyżowaniu Klikowska/Szujskiego/Krasińskiego, przy czasie oczekiwania 60 SEKUND!!!! aż się prosi o wyświetlanie czasu pozostałego do zaświecenia się zielonego - ile spalin wyprodukuje kilkadziesiąt samochodów stojących w miejscu przez minutę??? najwyraźniej w Tarnowie podpięcie takiego wyświetlacza wymaga skoku w XXII wiek
-
- Archont
Co gorsza, ten korek permanentnie wjeżdża na skrzyżowanie Szujskiego/Szkotnik i stoi na nim gdy ma już czerwone i kolej na poruszających się od/do ronda. Niewiele rzeczy tak mi podnosi ciśnienie jak bezmyślne wjeżdżanie na skrzyżowanie bez możliwości zjechania z niego...
Podobno w nowym rozporządzeniu jest mowa o mandatach i punktach za to, ale nie łudzę się, że ktoś za to zostanie ukarany, skoro człek zawraca przed radiowozem na zakazie zawracania i nie spotyka go z tego tytułu żadna nieprzyjemność.
Podobno w nowym rozporządzeniu jest mowa o mandatach i punktach za to, ale nie łudzę się, że ktoś za to zostanie ukarany, skoro człek zawraca przed radiowozem na zakazie zawracania i nie spotyka go z tego tytułu żadna nieprzyjemność.
To ich chyba nie było na skrzyzowaniach Lwowska/Starodąbrowska + Starodąbrowska/Kołłataja.Marcin Zaród pisze:dzięki czemu na większości głównych "krzyżówek" ruch do pewnego stopnia został usprawniony
Tak się rozregulowały (ops! akomodowały), że jadąc od ronda prosto na pierwszym skrzyżowaniu mamy zielone, a na drugim za chwilkę robi sie czerwone i trzeba dobrze wypatrywać, żeby nie utknąć na środku skrzyżowania i zablokować Lwowską. Wcześniej było ok.
Światła na tych skrzyżowaniach to wielka porażka. Często tam jeżdżę i nigdy nie wiem jaka będzie następna sekwencja. A tych na Kołłątaja jadąc w prawo unikam bo tam stoi się gdy z boków i na przejściu nie ma nikogo. Totalna porażka przy założeniach, projektowaniu, ustawianiu sterowników. Lepiej by było te światła wyłączyć całkowicie.Goscinny pisze:To ich chyba nie było na skrzyzowaniach Lwowska/Starodąbrowska + Starodąbrowska/Kołłataja.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Większość jak ma zielone to dopiero szuka biegu. Ostatnio moja młodsza zdawała egzamin i jak siadła za kierownicą to zauważyłem, że cały czas na skrzyżowaniu stojąc na czerwonym ma włożoną jedynkę.robas pisze:stąd start niektórych aut dopiero w 3 czy 4 sekundzie zielonego...
Ja osobiście luzuję ale staram się znając mniej więcej cykle być przygotowanym na zielone.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Ja też generalnie jak nie pamiętam cyklu to stoję na jedynce. LICZNIKI bardzo ułatwiają - bo wiadomo kiedy będzie zielone i można się przygotować.
W Nowym Sączu czy Toruniu widziałem liczniki i są doskonałe, bardzo ułatwiają i co najważniejsze uspokajają kierowców, widziałem to na własne oczy - jedne sie strasznie napalał, a jak dojechał do świateł z licznikiem i zobaczył ile zostało to spokojnie czekał - zauważył, że nie stoi 10 minut ale dwie
W Nowym Sączu czy Toruniu widziałem liczniki i są doskonałe, bardzo ułatwiają i co najważniejsze uspokajają kierowców, widziałem to na własne oczy - jedne sie strasznie napalał, a jak dojechał do świateł z licznikiem i zobaczył ile zostało to spokojnie czekał - zauważył, że nie stoi 10 minut ale dwie
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor
W Rzeszowie są takie liczniki - zajefajna sprawa.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
Autor tematu - Rhetor
Niby niewiele, ale to nie powód, żeby nie dawać nigdzie.
Trochę się tych stałoczasówek nazbiera:
Klikowska/Szujskiego/Krasińskiego
Szkotnik/Szujskiego
Krakowska/Dworcowa/Pułaskiego
Krakowska/Narutowicza/Szkotnik
To główne skrzyżowania miasta!
A może po prostu nie mamy w Tarnowie nikogo, kto by to UMIAŁ zrobić i z tego cały problem?
Trochę się tych stałoczasówek nazbiera:
Klikowska/Szujskiego/Krasińskiego
Szkotnik/Szujskiego
Krakowska/Dworcowa/Pułaskiego
Krakowska/Narutowicza/Szkotnik
To główne skrzyżowania miasta!
A może po prostu nie mamy w Tarnowie nikogo, kto by to UMIAŁ zrobić i z tego cały problem?
-
- Rhetor
Ravir, ja o tym wiem, Ty o tym wiesz, każdy, kto miał styczność z elektroniką też będzie wiedział... ale urzędnikom tego nie wytłumaczysz, próbowałem.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Dokładnie tak jak napisał Lord, kto miał jakąkolwiek styczność z elektroniką to wie, że takie coś nie jest trudne biorąc pod uwagę, że jakiś timer musi być użyty w sterowniku żeby to odliczać. Nie jest to ukryte i wystarczy to wyświetlić. Ale to jest zbyt ciężkie poprowadzić jeden kabel do sygnalizacji żeby takie wyświetlacze były...