Zagospodarowanie nieużytków miejskich
Zagospodarowanie nieużytków miejskich
Tak jak w temacie: zbieramy palny zagospodarowania wszelkich pustych przestrzeni poszczególnych dzielnic w Tarnowie:
Będę wdzięczny za zamieszczanie wszelkich takich terenów, najlepiej ze zdjęciem satelitarnym. Policzymy w ten sposób ile przestrzeni w naszym mieście idzie na marnę.
Jednym z nich jest bardzo ładny, równy teren sadów, który jest na sprzedaż. Powierzchnia jest olbrzymia. Jest to bardzo dobrze skomunikowany teren, w którym mógłby powstać Tarnowski park naukowo technologiczny.
Uploaded with ImageShack.us
Kolejny duży teren w centrum miasta.
Niby gęsto zaludniona dzielnica, ale... skupiska bloków na pustych polach są niczym getta. Ciężko dobrze ująć to na zdjęciu satelitarnym. Chodzi mi tutaj o teren ograniczony ulicami Starodąbrowską, Nowodąbrowską, Słoneczną, Jana Pawła II i Błonie.
Czy są jakieś plany zagospodarowania tego wszystkiego?
Będę wdzięczny za zamieszczanie wszelkich takich terenów, najlepiej ze zdjęciem satelitarnym. Policzymy w ten sposób ile przestrzeni w naszym mieście idzie na marnę.
Jednym z nich jest bardzo ładny, równy teren sadów, który jest na sprzedaż. Powierzchnia jest olbrzymia. Jest to bardzo dobrze skomunikowany teren, w którym mógłby powstać Tarnowski park naukowo technologiczny.
Uploaded with ImageShack.us
Kolejny duży teren w centrum miasta.
Niby gęsto zaludniona dzielnica, ale... skupiska bloków na pustych polach są niczym getta. Ciężko dobrze ująć to na zdjęciu satelitarnym. Chodzi mi tutaj o teren ograniczony ulicami Starodąbrowską, Nowodąbrowską, Słoneczną, Jana Pawła II i Błonie.
Czy są jakieś plany zagospodarowania tego wszystkiego?
-
- Rhetor
Co racja to racja, ale spółdzielnia tym bardziej powinna zagospodarować takie tereny. Np. między Bema a Narutowicza (za szkołą podstawową) jest spory plac, stoi pusty, czasem jakieś dzieci tam latają, czasem ktoś psa wyprowadzi. Pewnie takie przestrzenie też są potrzebne ale teren jest spory i spokojnie można tam zrobić mały park/plac zabaw, a resztę przeznaczyć na parking. Kilkadziesiąt samochodów się zmieści, kasa dla spółdzielnie jest, etat dla parkingowego jest.Dorota1975 pisze:czasami jakieś wolne kawałki między blokami to teren spółdzielni, i miastu też nic do tego...
-
- Rhetor
Żeby postawić budkę dla parkingowego i wyrównać teren/utwardzić nie trzeba dużej kasy. Można się ubiegać o dotację itp. itd. Z zarobionej kasy zbudować plac zabaw. Żeby zarabiać trzeba zainwestować. A jak władze spółdzielni nie są na tyle zaradne to można teren wydzierżawić. Ale u nas łatwiej powiedzieć, że nie ma kasy, nie da się, nie można.Dorota1975 pisze:- a pieniądze na taki plac zabaw, parking itd. są?halford pisze:teren jest spory i spokojnie można tam zrobić mały park/plac zabaw, a resztę przeznaczyć na parking.
Sad ten to teren prywatny - więc co Miasto ma zrobić? Ukraść je? A może zastosować metodę komunistyczą czyli ROZKUŁACZYĆ Obszarnika? Podejżewam, że jak by ktoś zaoferował odpowiednią cenę to właścicel by sprzedał te tereny.
Miasto wiele może, ale nie może zabierać własności prywatnej - po za wyjątkami - które na dodatek są śliskie : jak zbierano ziemię pod budowę autostrady to wysiedlano przymusowo - i niektórzy za dom, stary, bo stary ale dom, otrzymywali 20 000 zl - co nie wystarczy na NIC.
Generalnie teren ten NIE jest kluczowy - nie będzie tam autostrady czy innej niezbędnej budowli - więc Miasto nie ma prawa zmuszać do sprzedaży. To że jest to fajny teren to zgoda - ale z racji miejsca jest koszmarnie drogi.
Co do placów zabaw - super pomysł - ale KASA - w dobie kryzysu nikt nie będzie inwestował - dodatkowo - wiele terenów Spółdzielczych czeka na lepsze czasy i budowę domów.
Miasto wiele może, ale nie może zabierać własności prywatnej - po za wyjątkami - które na dodatek są śliskie : jak zbierano ziemię pod budowę autostrady to wysiedlano przymusowo - i niektórzy za dom, stary, bo stary ale dom, otrzymywali 20 000 zl - co nie wystarczy na NIC.
Generalnie teren ten NIE jest kluczowy - nie będzie tam autostrady czy innej niezbędnej budowli - więc Miasto nie ma prawa zmuszać do sprzedaży. To że jest to fajny teren to zgoda - ale z racji miejsca jest koszmarnie drogi.
Co do placów zabaw - super pomysł - ale KASA - w dobie kryzysu nikt nie będzie inwestował - dodatkowo - wiele terenów Spółdzielczych czeka na lepsze czasy i budowę domów.
9000 ml A Rh-
Re: Zagospodarowanie nieużytków miejskich
Jak ty ze zdjęć oceniasz do kogo należy teren i czy w związku z tym się marnuje ? Czy po prostu marnuje się wszystko co niezabudowane ? Pewnie wszędzie widzisz Gemini Parki II, III, IV, itd. połączone przeszklonymi tunelami naziemnymi.Stradie pisze:Będę wdzięczny za zamieszczanie wszelkich takich terenów, najlepiej ze zdjęciem satelitarnym. Policzymy w ten sposób ile przestrzeni w naszym mieście idzie na marnę.
Przesada. Wydaje mi się że centrów handlowych nam wystarczy. Wydaje mi się, że miasto powinno rozwijać inne aspekty. A co do nieużytków. Nie chodzi mi o jakieś zabieranie, czy coś. Chodziło mi o skompletowanie tego wszystkiego co mamy i zbieranie ewentualnych informacji na temat jego zagospodarowania (projektowanego/planowanego). Proszę zobaczyć miasto, które jest powieszchniowo nie całe 30 km2 większe od Tarnowa, a ma aż 1 680 000 mieszkańców:
Co raz to nowsze inwestycje, tereny zielone są, a zmarnotrawionych pustych terenów czy to publicznych, czy prywatnych zero.
_______________________________Off Top____________________________
Czemu jak zakłada się nowy temat, który jest trochę może kontrowersyjny schemat wygląda tak, że: 1.najazd na autora, 2.jak temat się przetrawi, to ale u nas jest źle i nie dobrze, to tak się nie da. 3.Potem znowu, a to ten autor zły, że założył taki wątek, bo pierdzieli o jakiś p****** i nie wie jak u nas jest źle i nie dobrze 4. cykliczne powtarzanie punktu 2 i 3. Proszę rozmawiajmy bez tekstów, że widzę Gemini Park II, IV, V i więcej Czy w ogóle mało mi tam sklepów, czy innych." Ja stawiam na rozwój wszystkich branż i staram się rozwinąć listę pomysłów na miasto używając do tego jego naturalnych walorów. Te pyskówki po prostu mnie obrażają, bo staram się pobudzić forumowiczów do duskusji na (w brew pozorom) ważny temat, a dostaję po tyłku. Jeżeli nie chcecie rozmawiać na kontrowersyjne tematy, to po prostu się nie wypowiadajcie, albo nawet go usuńcie. Lepsze to niż wzajemne pyskowanie.A odnośnie terenów pustych, to chodzi mi o to, żeby zliczyć, kto "marnuje najwięcej" sektor prywatny, czy publiczny. Oto tyle poza tematem.
Czemu jak zakłada się nowy temat, który jest trochę może kontrowersyjny schemat wygląda tak, że: 1.najazd na autora, 2.jak temat się przetrawi, to ale u nas jest źle i nie dobrze, to tak się nie da. 3.Potem znowu, a to ten autor zły, że założył taki wątek, bo pierdzieli o jakiś p****** i nie wie jak u nas jest źle i nie dobrze 4. cykliczne powtarzanie punktu 2 i 3. Proszę rozmawiajmy bez tekstów, że widzę Gemini Park II, IV, V i więcej Czy w ogóle mało mi tam sklepów, czy innych." Ja stawiam na rozwój wszystkich branż i staram się rozwinąć listę pomysłów na miasto używając do tego jego naturalnych walorów. Te pyskówki po prostu mnie obrażają, bo staram się pobudzić forumowiczów do duskusji na (w brew pozorom) ważny temat, a dostaję po tyłku. Jeżeli nie chcecie rozmawiać na kontrowersyjne tematy, to po prostu się nie wypowiadajcie, albo nawet go usuńcie. Lepsze to niż wzajemne pyskowanie.A odnośnie terenów pustych, to chodzi mi o to, żeby zliczyć, kto "marnuje najwięcej" sektor prywatny, czy publiczny. Oto tyle poza tematem.
Hmmm, to ja postaram sie odpowiedziec z pominieciem punktow 1-4
I serio pytam, czy naprawde chcialbys mieszkac w czyms takim jak na zdjeciu? To musi byc okropne - takie zageszczenie ludzi na niewielkim terenie; czulabym sie jak w jakims blockhauzie; przyporzadkowana jak trybik w maszynie. Brrr...
Juz wole miec jakis nieuzytek pod domem
I serio pytam, czy naprawde chcialbys mieszkac w czyms takim jak na zdjeciu? To musi byc okropne - takie zageszczenie ludzi na niewielkim terenie; czulabym sie jak w jakims blockhauzie; przyporzadkowana jak trybik w maszynie. Brrr...
Juz wole miec jakis nieuzytek pod domem
-
- Rhetor
Dla tych co nie wiedzą, to miasto powyższe to Barcelona. Poniżej przedstawiam:
Bilbao:
Powierzchnia: 41,26 km²
liczba ludnośc: 354 145
Alcalá de Henares:
MAPA
Powierzchnia: 88 km²
liczba ludności: 198 723
Trzeba przyznać, że Hiszpania, to istna urbanistyczna arkadia. Wszystko ma swoje miejsce i wszystko do wszystkiego pasuje.
Bilbao:
Powierzchnia: 41,26 km²
liczba ludnośc: 354 145
Alcalá de Henares:
MAPA
Powierzchnia: 88 km²
liczba ludności: 198 723
Trzeba przyznać, że Hiszpania, to istna urbanistyczna arkadia. Wszystko ma swoje miejsce i wszystko do wszystkiego pasuje.
-
- Archont