Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
Nie będzie tam ani baszty, ani schodów. Zostanie w tym miejscu tylko zakratowany otwór w murze. Gdyby zaznaczyć choćby kostką narys fundamentów, to przynajmniej byłoby wiadomo, że prowadził kiedyś do baszty. Koszt postawienia na zachowanych fundamentach nowej baszty byłby zbliżony do kosztów fontanny z układem słonecznym.
Tu macie przykład, że jak się chce to się da. 12 lat trwała rekonstrukcja tego zamku. Nie było planów, szkiców, rysunków, malowideł, nic. Rekonstrukcja opierała się tylko o zarys ruin. Dało się. U nas się nie da. http://www.zamekbobolice.pl/
Zaznaczenie OK, tylko z głową to należy zrobić, bo ciekaw jestem kto wie, że ciemniejsza kostka w Bramie Pilzneńskiej to właśnie zarys owej bramy? Ja się dowiedziałem dopiero 2-3 lata temu ze "Spacerów po Tarnowie" A. Sypka, a łażę tamtędy co chwilę... Z poziomu przechodnia nie zawsze widać zamierzenia twórcy.Macumba pisze:Nie będzie tam ani baszty, ani schodów. Zostanie w tym miejscu tylko zakratowany otwór w murze. Gdyby zaznaczyć choćby kostką narys fundamentów, to przynajmniej byłoby wiadomo, że prowadził kiedyś do baszty. Koszt postawienia na zachowanych fundamentach nowej baszty byłby zbliżony do kosztów fontanny z układem słonecznym.
przeca z tego mogła by być doskonała kasa dla właściciela, w tym momencie są tam ludzie, gdzie nie ma za bardzo co zwiedzać + reklama dla miasta jak ktoś pisał...
szkoda bo za naście lat będzie tam albo stacja benzynowa:) albo kszoki.
nie rozumiem, za pewne chodzi o kapustę - były podejmowane dwakroć prace przy odkopaniu ale nie zdążyli za wiele zrobić.
natomiast tam w dolnej części poniżej trzeba zejść - jest takie jakby wejście - szczelina w murze - był tam kto ? czy nora dla śmieci ?
szkoda bo za naście lat będzie tam albo stacja benzynowa:) albo kszoki.
nie rozumiem, za pewne chodzi o kapustę - były podejmowane dwakroć prace przy odkopaniu ale nie zdążyli za wiele zrobić.
natomiast tam w dolnej części poniżej trzeba zejść - jest takie jakby wejście - szczelina w murze - był tam kto ? czy nora dla śmieci ?
Agencja interaktywna hauerpower.com. SEO, kampanie Ads. Projektowanie UX/UI. Dedykowane wdrożenia Wordpress.
Dlaczego np. Gdańsk jest piękny? Dlatego, że ma zarysy z kostek brukowych na chodniku? Nie! Dlatego, że go odbudowano, zrekonstruowano. Tu ładne zdjęcie Gdańska w 1945 http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CEAQ9QEwAwBaxon pisze:Zaznaczenie OK, tylko z głową to należy zrobić, bo ciekaw jestem kto wie, że ciemniejsza kostka w Bramie Pilzneńskiej to właśnie zarys owej bramy? Ja się dowiedziałem dopiero 2-3 lata temu ze "Spacerów po Tarnowie" A. Sypka, a łażę tamtędy co chwilę... Z poziomu przechodnia nie zawsze widać zamierzenia twórcy.Macumba pisze:Nie będzie tam ani baszty, ani schodów. Zostanie w tym miejscu tylko zakratowany otwór w murze. Gdyby zaznaczyć choćby kostką narys fundamentów, to przynajmniej byłoby wiadomo, że prowadził kiedyś do baszty. Koszt postawienia na zachowanych fundamentach nowej baszty byłby zbliżony do kosztów fontanny z układem słonecznym.
Cała starówka to rekonstrukcja. Dla mnie osobiście nie podejmowanie decyzji o rekonstrukcji ( odbudowie choć tego co można zrekonstruować według zarysu ) zamku Tarnowskich to skandal.
skandal, skandalem. nic się w tej materii nie zmieni, gdyby miało to zapewne stało by się to lata temu.
Agencja interaktywna hauerpower.com. SEO, kampanie Ads. Projektowanie UX/UI. Dedykowane wdrożenia Wordpress.
-
- Rhetor
Kurna i teraz do Alchemika będę dookoła musiał naginać ;(
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Wybrano rozwiązanie nieco bez sensu. Zakratowany otwór w murze za pomnikiem Bema na wysokości 1,5 m nie wygląda ani na otwór okienny, ani wejściowy. Jeśli był on wejściem do baszty, to trudno będzie się tego domyśleć. Potrzebna jest jakaś informacja do czego on slużył, a najlepiej zaznaczenie przebiegu fundamentów baszty.
Zmieniając nieco temat: wokół bimy odsłonięto zachowane mury ze schodami i oryginalną kamienną posadzką z XVII w. Mam nadzieję, że tego po prostu nie zasypią.
Zmieniając nieco temat: wokół bimy odsłonięto zachowane mury ze schodami i oryginalną kamienną posadzką z XVII w. Mam nadzieję, że tego po prostu nie zasypią.