Fotoradary przenośne - wiedzieliście?
BEZ Przesady - odcinkowy pomiar prędkości będzie do zrealizowania TYLKO tam, gdzie nie ma bocznych dróg. Bo ja przycisnę ile fabryka dała skręcę w boczną drogę, zatrzymam się na 1 minutę i i kupię Papsi - zachowam paragon. I afera, przecierz się zatrzymał i wyjechał to skąd nagle taki szybki przejazd. Zacznie się kombinowanie. I jak zwykle g... z tego wyjdzie.
Na autostradzie zaś - przez pomiar odcinkowy przejedziamy wyjątkowo WOLNO z dozwoloną prędkością 150 km/h (140 + dozwolone 10) A dalej but. Więc bez stresu. Zresztą jak będą Autostrady i Drogi Ekspresowe - to NIE będzie sensu jeździć szybko - BO PO CO? 150 km/h na autobanie to wystarczająco dużo - jadąc non stop te 140 -150 km/h dojedziemy SZYBCIEJ niż prując 200 a za chwilę 20 minut w korku czy jadąc 30 przez wioskę. Generalnie NIE liczy się szybkość ale RÓWNE tempo jazdy - wystarczy jechać zgodnie z przepisami, byle by to była Autostrada czy Ekspresówka - nawet te 120 - 130 km/h ale utrzymywane wiele godzin.
Na autostradzie zaś - przez pomiar odcinkowy przejedziamy wyjątkowo WOLNO z dozwoloną prędkością 150 km/h (140 + dozwolone 10) A dalej but. Więc bez stresu. Zresztą jak będą Autostrady i Drogi Ekspresowe - to NIE będzie sensu jeździć szybko - BO PO CO? 150 km/h na autobanie to wystarczająco dużo - jadąc non stop te 140 -150 km/h dojedziemy SZYBCIEJ niż prując 200 a za chwilę 20 minut w korku czy jadąc 30 przez wioskę. Generalnie NIE liczy się szybkość ale RÓWNE tempo jazdy - wystarczy jechać zgodnie z przepisami, byle by to była Autostrada czy Ekspresówka - nawet te 120 - 130 km/h ale utrzymywane wiele godzin.
9000 ml A Rh-
Ależ oczywiście, że uczyli na egzaminie kontrolowania prędkości, ale skoro teraz kamerki będą wisiały nad nami z batem to co ?:P Chyba, że ich tolerancja wyniesie ~ 10-20km/h
I nie znacie się na żartach
@DOWNx2
A ja się zastanawiałem dlaczego przy zjeździe z obwodnicy Krakowska/Czarna Droga stoi taki znak a sam foto-radar jest 500km dalej
I nie znacie się na żartach
@DOWNx2
A ja się zastanawiałem dlaczego przy zjeździe z obwodnicy Krakowska/Czarna Droga stoi taki znak a sam foto-radar jest 500km dalej
Ostatnio zmieniony 20-09-2011, 23:21 przez Bastekxyz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Prytan
- Kontakt:
Tam jest troszkę inna sytuacja. Tarnów nie wykupił/zakupił tablic informujących, że miasto jest objęte kontrolą fotoradarową. Takie same znaki są przy wjeździe od Krakowskiej, od Klikowskiej i od Nowodąbrowskiej chyba też. Wszystkie znajdują się przy wjazdach do Tarnowa. Znak powinien być inny, ale widocznie takich nie mieli
Nawet na Krzyskiej stał, zanim zrobili burdel tą autostradąCubaza pisze:Tam jest troszkę inna sytuacja. Tarnów nie wykupił/zakupił tablic informujących, że miasto jest objęte kontrolą fotoradarową. Takie same znaki są przy wjeździe od Krakowskiej, od Klikowskiej i od Nowodąbrowskiej chyba też. Wszystkie znajdują się przy wjazdach do Tarnowa. Znak powinien być inny, ale widocznie takich nie mieli
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
Straże Miejskie i Gminne mają obowiązek uzyskać zgodę policji (każdorazowo) na umieszczenie fotoradaru przenośnego w danej, proponowanej lokalizacji i to tylko na terenie zabudowanym. Podczas kontroli fotoradarowej Straże Miejskie i Gminne są zobowiązane do ustawiania przenośnych znaków D-51 w odległościach wyznaczonych stosownymi przepisami.artur pisze:A czy przypadkiem nie jest tak, ze oznakowane muszą być fotoradary należące pod Inspekcje Transportu Drogowego?...rowerzysta pisze:Lokalizacja stacjonarnych musi by oznakowana, ale jak tutaj oznaczać przenośne?hurricane pisze:Swoją drogą, czy lokalizacja fotoradaru każdorazowo wg nowych przepisów nie powinna być oznakowana? Czy myślą, że podchodzi to jeszcze pod znak informujący o stałym maszcie? Według mnie to jest naciągane trochę.
Mogę się mylić ale zdaje mi się ze przepisy nie odnoszą się do fotoradarów należących do gminy itp.
Jestem bardzo rzadkim gościem w tamtych rejonach. Piechotą a i owszem, ale autem raz na ruski rok ; )
P.S. http://zaszybko.pl/
Mam 2 wykroczenia!
P.S. http://zaszybko.pl/
Mam 2 wykroczenia!
http://wyborcza.pl/1,75248,13062135,Dos ... czysz.htmlKierowca ukarany mandatem na podstawie zdjęcia z fotoradaru nie może obejrzeć fotografii - dowodu jego winy - bo "jest to sprzeczne z interesami organów ścigania". Na dodatek, jeżeli nie chce się przyznać do popełnienia wykroczenia, czeka go przymusowa wyprawa do Warszawy.