Chaos w nazewnictwie

Wiadomości "z miasta".

Autor tematu
wejss
Rhetor

Chaos w nazewnictwie

Post autor: wejss »

Zawsze mnie intrygowało pewne nazewnictwo tarnowskich placów, ulic i pomników stawianych na nich. Czy ktoś w ogóle nad tym panował i panuje? Tak sobie myślę czy to normalne, że na placu Kazimierza Wielkiego stoi Adam Mickiewicz, że na placu Henryka Sienkiewicza stoi popiersie Szczepanika, że III Liceum jest na Brodzińskiego a Brodziński ma popiersie na Piłsudskiego, zresztą Szujski też, że Bem stoi na Wałowej a powinien stać tam gdzie jest burdel i kapusta pelęta się pod nogami. Macie podobne przykłady? Podajcie je.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Jak dla mnie wszystko jest w porządku. Jak nazywano plac, to nie było na nim żadnego pomnika.

Autor tematu
wejss
Rhetor

No więc o to chodzi. Kto zezwolił na budowę pomnika aby wprowadzić taki galimatias. Do tego piję.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Ale popatrz się popiersie Szczepanika znajduję się zaraz obok szkoły imienia Szczepanika. Czyli jedno Ci się zgadza.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

wejss, czepiasz się. Mieli zmienić nazwę placu, albo postawić pomnik tego, kogo nazwę ma plac? Wszędzie na świecie tak jest i ludzie z tym żyją.

Autor tematu
wejss
Rhetor

Nie wiem czy mnie nadal rozumiesz. Po co stawiać popiersie Szczepanika na placu Sienkiewicza. Masz logiczne wytłumaczenie?

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

wejss, a to musi być logiczne? Po prostu jest plac, jest miejsce, jest pomysł to sie stawia. A ma tam stanąć popiersie Sienkiewicza, żeby było logicznie? Albo zmieniamy nazwę placu na Szczepanika, żeby się zgadzało?
Na ul. Wiśniowej mają rosnąć tylko wiśnie?

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Rozstrzelać ich!!! Dlaczego na rynku w Krakowie znajduje się Mickiewicz, skoro plac nazywa się Rynek ? Dlaczego w Warszawie kolumna Zygmunta III Wazy znajduje się na placu Zamkowym ?
Już nie przesadzajmy, to nie jest aż takie straszne, że popiersie, pomnik czy coś innego znajduje się na innej ulicy niż osoba na pomniku.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

To tak celowo, żeby więcej osób poznać...

Idzie się ulicą X, widzi się popiersie Y: "a kto to ten Y? A taki tam.. ma ulicę Y-ka... chodźmy obejrzeć!", a na ulicy Y popiersie Z, który również ma swoją ulicę, a na niej popiersie innego znanego... ; )

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Co jak co, ale pewna racja jest. III LO(Budynek - dawniej szkoła podstawowa im. Brodzińskiego) im. Mickiewicza jest na ul. Brodzińskiego, a WSD Tarnów i I LO im Brodzińskiego jest na Piłsudskiego(Dawna Seminaryjna). I czemu IV LO jest im. JP2 skoro kiedyś było Anioła.?

Czemu uśmiechnięty Brandstaetter siedzi na rogu Wałowej i Rybnej(przedłużenie Goldhammera) ?
Czemu Wałowa jest w miejscu w którym nie płynie rzeka?

Czemu pomnik Witosa jest na placu ograniczonym ulicami Klasztorną, Lwowską, Kołłątaja, Drzewną, Dąbrowskiego, a ul. Witosa to jakaś miniaturka skoro np. w Katowicach jest osiedle Witosa?

Czemu ul. Polna, ul. Wspólna i ul. Przedszkolaków są w "centrum", a Jagiełly, Królowej Jadwigi(?) i Mieszka na obrzeżach?

Czemu Azotowa nie jest główną ulicą obok Azoty Tarnów?
Czemu ul. Owocowa jest daleko od ulicy Śliwkowej?
I po co nam ulica Do Promu?

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Przynajmniej opowiadając przyjezdnym/turystom możemy mówić o takiej oto ciekawostce :) i się o tym mówi ... :)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Mnie zauroczyła wiadomość o nadaniu jakiejś polnej drodze w Klikowej miana ulicy Rady Europy :lol:

Czasami faktycznie warto zapytać: kto to wymyśla?

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

gumini_0317 pisze: Czemu Wałowa jest w miejscu w którym nie płynie rzeka?
Kulą w płot akurat, Wałowa jest w miejscu, gdzie dawniej były obwałowania murów miejskich.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Baxon pisze:
gumini_0317 pisze: Czemu Wałowa jest w miejscu w którym nie płynie rzeka?
Kulą w płot akurat, Wałowa jest w miejscu, gdzie dawniej były obwałowania murów miejskich.
Ja myślałem, że wyraźnie dałem do zrozumienia, że mój post jest absurdalny (np. Śliwkowa i Owocowa razem) :mrgreen: Skąd nazwa Wałowa się wzięła to wiem i wiedziałem, "ale wyobraź sobie biednego turystę, który..." Tak naprawdę to mało kto się interesuje nazwą ulicy/placu skweru.

kato
Rhetor

Post autor: kato »

To może wszystkie place i ulice nazwać "Jana Pawła II"? Dodawałoby się "ojca świętego", "błogosławionego", "papieża", "papieża Polaka"...
Oczywiście dopuszczalne byłyby jedynie pomniki, tablice, postumenty związane z logicznym patronem danego placu czy ulicy.

Zastanawiam się "ulica Karola Wojtyły - poety" nie byłaby bluźnierstwem?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

ODPOWIEDZ