Autostrada A4
Nie - po prostu przyjmuje się, że na danym odcinku będzie określona liczba "przeszkód" - niestety może być ich więcej ale może też być MNIEJ.
Wtedy budowa idzie szybciej, do tego łagodna zima - wystarczy, że mróz będzie niewielki - w temperaturze -10 stopni SPOKOJNIE można lać beton czy kłaść asfalt a konkretnie kolejne warstwy. Wystarczy przed rozściełarką puścić zestaw palników ogrzewających i wysuszających podłoże. A obecnie są środki umożliwiające lanie betonu nawet w -15 stopniach.
Jeśli na pozostałych obszarach nie będzie wykopalisk archeologicznych + lekka zima to nadrobią - niestety deszcze i powodzie oraz archeologia są przeciw budowniczym. Uważam, że 3 miesiące opóźnienia to pikuś przy takiej budowie.
Wtedy budowa idzie szybciej, do tego łagodna zima - wystarczy, że mróz będzie niewielki - w temperaturze -10 stopni SPOKOJNIE można lać beton czy kłaść asfalt a konkretnie kolejne warstwy. Wystarczy przed rozściełarką puścić zestaw palników ogrzewających i wysuszających podłoże. A obecnie są środki umożliwiające lanie betonu nawet w -15 stopniach.
Jeśli na pozostałych obszarach nie będzie wykopalisk archeologicznych + lekka zima to nadrobią - niestety deszcze i powodzie oraz archeologia są przeciw budowniczym. Uważam, że 3 miesiące opóźnienia to pikuś przy takiej budowie.
9000 ml A Rh-
-
- Obywatel
Witajcie!
No dziwne - wczoraj bodajże minął termin na składanie odwołań do przetargu na odcinek opuszczony przez NDIGranit, jeśli nie ma protestów to UZP ma chyba 14 dni na sprawdzenie kwitów, a dopiero potem będzie zawarta umowa na roboty. Więc niby na jakiej podstawie miałby Poldim już coś dłubać w rozbebeszonej budowie....
No dziwne - wczoraj bodajże minął termin na składanie odwołań do przetargu na odcinek opuszczony przez NDIGranit, jeśli nie ma protestów to UZP ma chyba 14 dni na sprawdzenie kwitów, a dopiero potem będzie zawarta umowa na roboty. Więc niby na jakiej podstawie miałby Poldim już coś dłubać w rozbebeszonej budowie....
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."
-
- Archont
Informacja nieoficjalna z dnia dzisiejszego - nie było żadnego odwołania odnośnie przetargu na budowę A4 odcinek B Brzesko - Wierzchosławice.
Natomiast jeśli chodzi teren węzła Wierzchosławice, czyli obiekty WD71, WA72, WA73, WA74 oraz drogi dojazdowe i zjazdowe, to przejeżdżałem tam w dniu wczorajszym i nawet żywej duszy nie zaobserwowałem, że o jakimkolwiek sprzęcie służącym przy budowie autostrady nie mówiąc.
Tak jak pan_wAZOn pisze, 14 dni na sprawdzenie oferty i dopiero podpisanie umowy, która według wypowiedzi Pani Iwony Mikrut z GDDKiA, że ma nadzieję iż podpisanie umowy nastąpi w październiku.
I tego musimy się na razie trzymać. My byśmy chcieli, ale nie jesteśmy w stanie nic przyspieszyć.
Natomiast jeśli chodzi teren węzła Wierzchosławice, czyli obiekty WD71, WA72, WA73, WA74 oraz drogi dojazdowe i zjazdowe, to przejeżdżałem tam w dniu wczorajszym i nawet żywej duszy nie zaobserwowałem, że o jakimkolwiek sprzęcie służącym przy budowie autostrady nie mówiąc.
Tak jak pan_wAZOn pisze, 14 dni na sprawdzenie oferty i dopiero podpisanie umowy, która według wypowiedzi Pani Iwony Mikrut z GDDKiA, że ma nadzieję iż podpisanie umowy nastąpi w październiku.
I tego musimy się na razie trzymać. My byśmy chcieli, ale nie jesteśmy w stanie nic przyspieszyć.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Bo dół - to prawdziwy OGROMNY DÓŁ - fundamenty, przyczółki - wszystko musi mieć odpowiedia nośność i wytrzymałość.
Nie można wylać betonu na raz - nie wiem, czy Wiesz ale jak budowano zaporę Hoovera to mieszano beton z lodem. W czasie tężenia wytwarza się wysoka temperatura, na dodatek beton się kurczy. Jak by wylali przyczółek z fundamentem za jednym razem to by się rozsypał.
Ta jak ją Nazywasz GÓRA - to w istocie - stosunkowao cienka płyta z żelbetu, którą można wylać za jednym zamachem. A że cienka to i wiąże szybciutko. Dodatkowo górę można budować z prefabrykatów - co jeszcze bardziej przyszpiesza budowę. Fundamentów i przyczółków z prefabrykatów nie zrobisz.
Nie można wylać betonu na raz - nie wiem, czy Wiesz ale jak budowano zaporę Hoovera to mieszano beton z lodem. W czasie tężenia wytwarza się wysoka temperatura, na dodatek beton się kurczy. Jak by wylali przyczółek z fundamentem za jednym razem to by się rozsypał.
Ta jak ją Nazywasz GÓRA - to w istocie - stosunkowao cienka płyta z żelbetu, którą można wylać za jednym zamachem. A że cienka to i wiąże szybciutko. Dodatkowo górę można budować z prefabrykatów - co jeszcze bardziej przyszpiesza budowę. Fundamentów i przyczółków z prefabrykatów nie zrobisz.
9000 ml A Rh-
Dokładnie chodzi o zjawisko hydratacji. Jest to proces w którym wydzielana jest energia cieplna, powodująca wzrost temperatury.Ravir pisze: W czasie tężenia wytwarza się wysoka temperatura, na dodatek beton się kurczy
"Kurczy" się poniewaz jest on zagęszczany natomiast woda z porów po prostu wyparowywuje pozostawiając puste przestrzenie, które należy uzupełnić stąd zmiana objętości. (Inaczej łatwo będzie o katastrofe budowlaną)
Świetnie wiem o co Wam chodzi, bo interesuje się tym tematem. Napisałem prostym językiem, aby każdy użytkownik Forum był w stanie to zrozumieć. A co do tzw. "góry" ( ) Chodzi mi o to, że nie raz się jechało, a na placu budowy nie były wykonywane żadne prace, a przez dłuższy czas wystawało właśnie kilka prętów zbrojeniowych. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest takie hop-siup, jednakże po prostu mnie to zdziwiło. Jechałem kiedyś i widziałem wybetonowane przyczółki i szalunki pod płytę, nie sądziłem jednak, że - w Polskich realiach - tak szybko im to pójdzie. Teraz czekamy na resztę.
A co do technologii - nie chcę tutaj wchodzić kolegom w kompetencje - ale wydaje mi się, że każdy beton, nawet taki do fundament altanki, czy filar balkonu powinien być po prostu dobrze zawibrowany i mniejsze ryzyko powstawania ubytków
A co do technologii - nie chcę tutaj wchodzić kolegom w kompetencje - ale wydaje mi się, że każdy beton, nawet taki do fundament altanki, czy filar balkonu powinien być po prostu dobrze zawibrowany i mniejsze ryzyko powstawania ubytków
A więc Pani Iwona Mikrut z GDDKiA była w błędzie, mówiąc że podpisanie umowy na odcinek A4 Brzesko - Wierzchosławice nastąpi w październiku.
Późnym popołudniem 27.09.2011 roku została podpisana umowa na kontynuację budowy autostrady A-4 na odcinku Brzesko – Wierzchosławice od km 479+000 do km 499+800. Umowę podpisali : dyrektor Jacek Gryga i zastępca dyrektora Tomasz Pałasiński ze strony GDDKiA Oddział w Krakowie oraz Grzegorz Molicki, pełnomocnik konsorcjum. W czwartek 29.09.2011 roku planowane jest przekazanie placu budowy wykonawcy.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.