Remont szyn Tarnów-Stróże
Ravir, znasz Ty się na przepisach kolejowych, przejazdy w poziomie szyn mogą w Polsce być stosowane do prędkości pociągów 160 km/h. Na linii w kierunku Sącza geometria toru przy dozwolonym przysp. dośrodkowym 0,6 m/s^2 i tak nie pozwoli na uzyskanie prędkości wyższych niż 70 km/h (z małymi wyjątkami) lub nawet 60 km/h na pętli grybowskiej...
Baxon, władze województwa niczego takiego nie forsują, forsuje to raczej lobby sądeckie z tym pomieszanym senatorem Kogutem na czele... Pocieszę Cię, linia ta prawdopodobnie nigdy nie powstanie, a już na pewno nie do 2030 roku. Poza tym PKP PLK ma inne priorytety w związku z liniami dużych prędkości, będą forsowane przebudowy po przejścia w Zebrzydowicach do 160 km/h i górskiej linii do Zwardonia na uwaga 100 km/h. Linia w żargonie kolejowym zwana 'Piekielną' nigdy nie powstanie, bo może kosztować nawet 5 mld zł. - sorry, ale przy degradacji i zaniedbaniu istniejących linii kolejowych w Polsce taki wydatek na luksus dla Sącza będzie delikatnie mówiąc niegospodarnością.
Baxon, władze województwa niczego takiego nie forsują, forsuje to raczej lobby sądeckie z tym pomieszanym senatorem Kogutem na czele... Pocieszę Cię, linia ta prawdopodobnie nigdy nie powstanie, a już na pewno nie do 2030 roku. Poza tym PKP PLK ma inne priorytety w związku z liniami dużych prędkości, będą forsowane przebudowy po przejścia w Zebrzydowicach do 160 km/h i górskiej linii do Zwardonia na uwaga 100 km/h. Linia w żargonie kolejowym zwana 'Piekielną' nigdy nie powstanie, bo może kosztować nawet 5 mld zł. - sorry, ale przy degradacji i zaniedbaniu istniejących linii kolejowych w Polsce taki wydatek na luksus dla Sącza będzie delikatnie mówiąc niegospodarnością.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Otóż tohurricane pisze:Ravir, znasz Ty się na przepisach kolejowych, przejazdy w poziomie szyn mogą w Polsce być stosowane do prędkości pociągów 160 km/h. Na linii w kierunku Sącza geometria toru przy dozwolonym przysp. dośrodkowym 0,6 m/s^2 i tak nie pozwoli na uzyskanie prędkości wyższych niż 70 km/h (z małymi wyjątkami) lub nawet 60 km/h na pętli grybowskiej...
Możesz coś napisać na temat tego przekupstwa browarnika ? I wogóle masz coś historycznego o tej linii ?;)
70 km/h to marzenie - ładne ale nie realne. Kiedy ta linia była w pełni "sprawna" pociągi wlokły się niemiłosiernie - patrzac na jadace drogą obok samochody odnosiłem wrażenie, że jedziemy oszałamiające 50 km/k może 60 km/h - NIE WIERZĘ, że po remoncie przyspieszymy. Już wczasach świetności tej lini szybciej jechalo się PKS'em niż PKP - a jadąc autokarem turystycznym zawsze było się szybciej niż pociągem.
Linia kolejowa nr. 96 ma klasę C3 i kategorię drugorzędna - czyli prędkość max to 80 km/h
Co ciekawe miałem okazję jechać z Nowego Sącza do Tarnowa jak jeździł tam ekspress i czas przejzdu ekspresu nie był specialnie krótszy niż zwykłej osobówki.
Osobiście zamiast pompować gigantyczne pieniadze w PKP - gdzie zostaną zmarnowane - wybudował bym PORZĄDNĄ drogę do Nowego Sącza. Dwujezdniową ekspresówkę - bez pasa zieleni. Było by to dużo lepsze - autobusy czy busy by szybko i tanio dojechały do Sącza. Taką drogę można by połączyć z A4 w okolicach Tarnowa czy Brzeska.
Kolej powinna zainwestować w SUPER SZYBKIE pociągi - wczoraj mój Tato pojechał z Tarnowa do Wejherowa pociągiem. Wiecie ile jechał? PIĘTNAŚCIE GODZIN ja osobiście jadąc i przestrzegając przepisów ruchu, nie przekraczając prędkości więcej niż o 10 km/h jechałem 12 godzin, zatrzymójąc się po drodze w tym długi postuj na obiad.
Główne miasta i kierunki powinny mieć pociągi jak TGV czy ICE tak by z Krakowa do Gdańska jechało się 5 - 6 godzin a nie 15.
Linia kolejowa nr. 96 ma klasę C3 i kategorię drugorzędna - czyli prędkość max to 80 km/h
Co ciekawe miałem okazję jechać z Nowego Sącza do Tarnowa jak jeździł tam ekspress i czas przejzdu ekspresu nie był specialnie krótszy niż zwykłej osobówki.
Osobiście zamiast pompować gigantyczne pieniadze w PKP - gdzie zostaną zmarnowane - wybudował bym PORZĄDNĄ drogę do Nowego Sącza. Dwujezdniową ekspresówkę - bez pasa zieleni. Było by to dużo lepsze - autobusy czy busy by szybko i tanio dojechały do Sącza. Taką drogę można by połączyć z A4 w okolicach Tarnowa czy Brzeska.
Kolej powinna zainwestować w SUPER SZYBKIE pociągi - wczoraj mój Tato pojechał z Tarnowa do Wejherowa pociągiem. Wiecie ile jechał? PIĘTNAŚCIE GODZIN ja osobiście jadąc i przestrzegając przepisów ruchu, nie przekraczając prędkości więcej niż o 10 km/h jechałem 12 godzin, zatrzymójąc się po drodze w tym długi postuj na obiad.
Główne miasta i kierunki powinny mieć pociągi jak TGV czy ICE tak by z Krakowa do Gdańska jechało się 5 - 6 godzin a nie 15.
9000 ml A Rh-
70 km/h nie licząc ostrzeżeń stałych to na odcinku Tarnów - Stróże podstawowoa prędkość przed remontem, nieliczne fragmenty były na 60 km/h, a są fragmenty, gdzie nawet jest 80-100 km/h - choć to są krótkie odcinki. To jak jest wytrasowany pociąg to inna inszość. Jak zarządca (PLK) wytrasuje pociąg do kitu to będzie jechał nawet gruba ponad 2 godz. do Sącza. Po remoncie dobre wytrasowanie pociągu przyspieszonego/pośpiesznego śmiało skróci czas przejazdu do 1h30min-1h35min
Lechu, linia Tarnów - Leluchów miała przebiegać (i tak była projektowana) doliną potoku Pławianka od Grybowa do Ptaszkowej (logika też na taki przebieg wskazuje). Browarnik zapragnął kolei obok browaru to mu inżynier zaprojektował tę pętlę, oczywiście nie bezinteresownie. Kolej do dziś ma czkawkę przez tę pętlę grybowską i jej geometrię...
Lechu, linia Tarnów - Leluchów miała przebiegać (i tak była projektowana) doliną potoku Pławianka od Grybowa do Ptaszkowej (logika też na taki przebieg wskazuje). Browarnik zapragnął kolei obok browaru to mu inżynier zaprojektował tę pętlę, oczywiście nie bezinteresownie. Kolej do dziś ma czkawkę przez tę pętlę grybowską i jej geometrię...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Przy terenie jaki trzeba pokonać jeszcze dłuuuugo takiej drogi nie będzie, i zrobienie jakiegoś ekspresu tak jak pisał hurricane ładnie wytrasowanego na 1,5h byłoby dobrym pomysłem. Dróg 1x4 już się nie buduje bo są jednymi z najniebezpieczniejszych. Jak już to budować normalna eskę, ale myślę, że jak powstanie to pewnie najwcześniej za jakieś 50 lat.Ravir pisze:Co ciekawe miałem okazję jechać z Nowego Sącza do Tarnowa jak jeździł tam ekspress i czas przejzdu ekspresu nie był specialnie krótszy niż zwykłej osobówki.
-
- Archont
W 1995 roku pociąg jechał 9:50 h (w tym 45 minut na przesiadkę w Krakowie). Jak się coś zaniedbuje przez 20 lat to najłatwiej teraz krzyczeć żeby sprzedać.Ravir pisze:7 Wiecie ile jechał? PIĘTNAŚCIE GODZIN ja osobiście jadąc i przestrzegając przepisów ruchu, nie przekraczając prędkości więcej niż o 10 km/h jechałem 12 godzin, zatrzymójąc się po drodze w tym długi postuj na obiad.
Pociąg do Sącza 1:29 Expres
Kraków Główny - Gdańsk Główny czas: 6:19, 6:24, 6:20 i 9:18 (jeden pociąg).
Dało się wtedy? Dało się.
-
- Rhetor
Ja ostatnio patrzyłem na dojazd do Warszawy pociągiem na szkolenie, wyszło mi, że musiałbym wyjechać około 23:40 dnia poprzedniego, żeby tam być na 9.
Pojechałem samochodem, byłem szybciej i wyszło mi taniej.
Pojechałem samochodem, byłem szybciej i wyszło mi taniej.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
jeszcze tydzieńhurricane pisze:Termin przywrócenia ruchu to obecnie 1 października. Modernizacje torów zawsze są opóźnione względem harmonogramu - to prawie można przyjąć za aksjomat.
za rdn malopolskaZarządca infrastruktury poinformował w piątek, że wznowienie ruchu pociągów na odcinku Tarnów - Stróże nie będzie możliwe od 1 października. Te informacje także potwierdzają Przewozy Regionalne na portalu społecznościowym. Prace przy torowisku mają potrwać jeszcze przez tydzień. Modernizacja odcinka Tarnów-Stróże rozpoczęła się w maju. Warta 49 milionów złotych Inwestycja jest wykonywana w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego. Zakres prac obejmował między innymi: wymianę nawierzchni na długości ok.13 km, przebudowę 5 mostów i 4 przepustów, wymianę 9 rozjazdów, oraz wymianę 80 słupów sieci trakcyjnej. (kam)
Nadciąga dobroć
http://www.joemonster.org/filmy/38703/PKP_bije_rekord
http://www.joemonster.org/filmy/38703/PKP_bije_rekord
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
A od dziś wrócił ruch pociągów, na razie tylko tych dalekobieżnych z racji nie ukończenia robót na mijance w Siedliskach i nie ukończenia prac przy przejazdach. Przejechałem się dziś rano TLK do Nowego Sącza. Ciężko cokolwiek ocenić, opóźnienie pół godziny z racji ograniczenia prędkości pomiędzy Tarnowem a Tuchowem z racji trwających ciągle prac przy przejazdach oraz koło Siedlisk. Jednak torowisko wydaje się być równiutkie jak stół, na odcinkach gdzie wymieniano torowisko nie czuć kompletnie łączeń, jedzie się bardzo wygodnie, zobaczymy jak będzie przy normalnej prędkości kursowej. Za stacją Siedliska pociąg rozpędza się, i na oko jedzie z prędkością ok 90 - 100 km/h (wyprzedza samochody na DW 977).... bardzo miłe uczucie, wtedy się czuje że jedzie się pociągiem a nie drezyną .
W drodze powrotnej jechałem pociągiem Regio. Na odcinku z Nowego Sącza do Gromnika jechał planowo i jak się wydawało całkiem szybko. Od Gromnika do Tarnowa przeja
zd odbywał się zastępczą komunikacją autobusową
W drodze powrotnej jechałem pociągiem Regio. Na odcinku z Nowego Sącza do Gromnika jechał planowo i jak się wydawało całkiem szybko. Od Gromnika do Tarnowa przeja
zd odbywał się zastępczą komunikacją autobusową
-
Autor tematu - Rhetor