Laptop dla kazdego ucznia

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Rozumiem, że dziecko, oprócz kilogramów zeszytów, książek, ćwiczeń - dodatkowo będzie dźwigało netbooka?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

Ale tylko raz, bo potem rodzina go spienięży na ważniejsze potrzeby. Raczej ma to polegać na tym, że laptopy będą zostawały w szkole.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Jakub Kwaśny pisze:
Zabawne :) i zgoła naiwne! Bo niby co w prywatnych spółkach intratnych posad się po znajomości nie załatwia?! ciekawe...
Skala tego zjawiska jest znacznie mniejsza. Jak myślisz te 100 tys nowych urzędników zostało przyjęte dlatego bo brakowało ludzi do pracy czy też dlatego, że krewnym i znajomym królika brakowało pracy? :D
Dodatkowo właściciel/właściciele prywatnej spółki muszą kierować się interesem, więc kogoś kto ma dwie lewe ręce raczej nie przyjmą. A że często wolą osobę którą znają od osoby która jest całkowicie z ulicy to zrozumiałe. Dodatkowo, jeżeli to będzie ważne, odpowiedzialne stanowisko - a przecież o takich mówimy, gdyż to na nich się najlepiej zarabia to w momencie gdy przyjęta osoba nie będzie zaradna i pracowita wzrasta znacząco ryzyko, że firma padnie (znam i takie przykłady)- i nici z bogactwa i dobrych zarobków.
Bo niby urodzić się w majętnej rodzinie to również przejaw zaradności ?
Nie to skandal i obraza ludu pracującego miast i wsi ;) Takie osoby należało by opodatkować wprowadzając podatek ancestralny do siódmego pokolenia wstecz:D
Zresztą już pisałem, że nawet jak ktoś majątek odziedziczy lub będzie miał bogatych rodziców to jeżeli nie będzie pracowity i zaradny to w momencie gdy rodziców zabraknie majątek roztrwoni i zwyczajnie będzie biedny.
Podobnie jest z wygraną w lotto - gdzieś czytałem, że spory odsetek wygrywających główną nagrodę po kilku latach od tego zostaje bankrutami.
Bo niby wystartować mając do okoła wszystkiego w bród to również przejaw zaradności, skończyć studia za pieniądze rodziców i na korepetycjach, to też przejaw zaradności? Oczywiście to nic złego, ale takie uogólnienia są fałszywe... ogólnie rzecz biorąc :)
Jeżeli ta osoba nie będzie pracowita i zaradna to przez studia przejdzie po linii najmniejszego oporu np. oszukując, ściągając, czy kupując prace na zaliczenia. Lub wogóle oleje naukę i podnoszenie kwalifikacji - bo przecież rodzice o nią zadbają. I potem bez kwalifikacji zwyczajnie nie znajdzie dobrej pracy. Aby zdobyć rzetelną wiedzę bogaci rodzice bez pracowitości i zaradności na nic się nie zdadzą.
Ciekawe spojrzenie ;)
Lepsze takie niż rzucanie podejrzeń, że jak ktoś dobrze zarabia to jest ustawiony przez znajomych lub rodziców a w ogóle to złodziej i kombinator. Zastanawia mnie jedynie czy to Twoja własna opinia czy oficjalne stanowisko "nowej lewicy" :D
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Jak rozumiem od jutra, no powiedzmy od piątku, UM rozpoczyna przekazywanie laptopów dla gimnazjalistów? W końcu zaczyna się nowy rok szkolny.

kato
Rhetor

I każdemu extra komplet baterii do notka.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

kato, ... i 'darmowy' dostęp do internetu - jak szaleć, to szaleć!
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

kato
Rhetor

To jeszcze dorzucę podręczniki w wersji elektronicznej (do tabletów też będą).

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Wybory zbliżają się wielkimi krokami :D, czas cudów i obietnic bez końca.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Podobno projekt z laptopami poszedł się paść w związku z kryzysem.
Kubo, wiesz coś o tym?

W międzyczasie do szkół trafiło 50 laptopów w związku z projektem Edunet II. Natomiast mają z nich korzystać na lekcjach nauczyciele nie uczniowie. IMHO OK.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

kato pisze:To jeszcze dorzucę podręczniki w wersji elektronicznej (do tabletów też będą).
A to akurat dobry pomysł. Jeżeli do każdego podręcznika dołączony byłby skan pdf to chociaż część bardziej rozgarniętych dzieciaków mogła by w szkole mieć oryginał a w domu korzystać z niego na kompie. Taka mała łatka na chorym systemie edukacji, która raczej w niczym by nie zaszkodziła.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Marcin Zaród
Rhetor

Defekator, wydawnictwo byłoby samobójcą udostępniając tak pdfa. Przy naszej kulturze piracenia co popadnie, wtedy jeden uczeń by kupił książkę, a reszcie wystarczyłby ten pdf... Lepsze byłoby udostępnienie pdfa na logowanej stronie wydawnictwa w wersji online, przy czym niepowtarzalny login byłby dołączany do książki...

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Marcin Zaród pisze:Defekator, wydawnictwo byłoby samobójcą udostępniając tak pdfa. Przy naszej kulturze piracenia co popadnie, wtedy jeden uczeń by kupił książkę, a reszcie wystarczyłby ten pdf... Lepsze byłoby udostępnienie pdfa na logowanej stronie wydawnictwa w wersji online, przy czym niepowtarzalny login byłby dołączany do książki...
To samo można powiedzieć o płytach z muzyką, filmach DVD, grach komputerowych itp. A mimo to się je wydaje i ktoś na nich zarabia. Sam jak pisałeś masz dzieci, więc nie przejmuj się tak bardzo wydawnictwami, poradzą sobie. A jak 90% z nich padnie to tym lepiej. Może wreszcie ilość przejdzie w jakość bo jak przypomnę sobie własny 17 letni okres edukacji to z drobnymi wyjątkami większość podręczników które były napisane tak aby coś wytłumaczyć i przedstawić sprawę prosto i zarazem rzetelnie to jednak były tłumaczenia autorów zagranicznych. A przeglądając te z których uczy się obecnie odnoszę wrażenie, że zmieniła się wyłącznie szata graficzna i ilość obrazków.
Dla mnie 4 kg książek w plecaku to nic, dla wątłego 10 latka może to być problem. W skali kraju to znacznie większe zagrożenie dla zdrowia dzieci niż niedoróbki na placu zabaw na Marcince. :D

Marcin Zaród
Rhetor

Ależ co do książek w plecaku, które czasami u bratanicy do 7 kg dochodzą, jak najbardziej się zgadzamy. To skandal i ktoś powinien się popukać w głowę...

Idioci, którzy do tego doprowadzili, najwyraźniej na nią już upadli...

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Marcin Zaród, jaki kryzys? Cytuję: "każdu uczeń dostanie laptop". Nie ma trybu przypuszczającego, nie ma nic o tym, że być może to wypali, ale jest pewność, że laptopy będą.
Czyżby kolejna porażka?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Marcin Zaród pisze:Ależ co do książek w plecaku, które czasami u bratanicy do 7 kg dochodzą, jak najbardziej się zgadzamy. To skandal i ktoś powinien się popukać w głowę...

Idioci, którzy do tego doprowadzili, najwyraźniej na nią już upadli...

Ale to nic nowego, pamiętam jak kupę lat temu rodzice zważyli mnie i plecak (a raczej tornister:D) z który szedłem do szkoły. Stosunek wagi mojej do wagi plecaka wynosił 3:1. Do tego czasem dochodził blok i farbki na plastykę oraz strój na wf które w plecaku się nie mieściły i niosłem je w reklamówce :D

I tak się teraz zastanawiam jak rozwiązać ten problem, przy założeniu, że nie robimy żadnej rewolucji w oświacie. Jak masz lepszy pomysł niż książki w formacie pdf z których uczniowie mogą korzystać w domu (dodał bym tutaj jeszcze dopuszczenie możliwości korzystania z czytników elektronicznych typu e-book lub tablet na równych prawach jak papierowa książka lekcjach w klasach wyższych - nie mylić z zakupem takich urządzeń przez państwo) to chętnie go poznam. ;)

ODPOWIEDZ