PYTANIA DO PANI RZECZNIK PREZYDENTA MIASTA TARNOWA
Pytanie dość prowokacyjne przyznaję, ja wiem, że Pani Rzecznik ma taką pracę jaką ma i wykonuje pozytywne kreowanie wizerunku prezydenta. Ale czytając komunikaty Biura Prasowego UMT to się mi w żołądku przewraca, zabarwianie rzeczywistości mnie nie bawi, rzecznik powinien relacjonować, nie ubarwiać, odpowiadać na zarzuty i krytykę rzeczowymi argumentami. Przedstawiać stanowisko Prezydenta w ważnych sprawach itp. Wg mnie Biuro Prasowe UMT to tylko maszynka propagandowa.
Pomijanie głosów krytycznych to inny bardzo negatywny aspekt.
Pomijanie głosów krytycznych to inny bardzo negatywny aspekt.
-
- Obywatel
Uroczy internauto, staram się w miarę możliwości, głównie czasowych, regularnie z Wami korespondować. Wasze posty są pouczające, cenne i bardzo za wszystkie dziękuję.hurricane pisze:Pytanie do Pani Rzecznik: Kiedy Pani poda się do dymisji?
Jeżeli macie jakiekolwiek zastrzeżenia do mojego stylu pracy proszę kierować je w odpowiednie miejsce - wiadomo gdzie.
Ciepłe, serdeczne pozdrowienia, pozostaję w kontakcie
DKP
Za wprowadzenie roweru na teren basenu pobierana jest opłata w wysokości 1,50 zł brutto. Możliwość zabrania roweru na obiekt została wprowadzona wiele lat temu po interwencjach rowerzystów, którym skradziono rowery pozostawione przed obiektem pomimo ich przypięcia do stojaków rowerowych. Klienci dojeżdżający na baseny tym środkiem lokomocji w zdecydowanej większości są zadowoleni z możliwości zabezpieczenia swojej własności w czasie wielogodzinnego pobytu na pływalniach. Po wprowadzeniu roweru na teren obiektu mogą go przechować na wewnętrznym parkingu lub zabrać ze sobą w wybrane miejsce do plażowania. Nie jest to opłata obligatoryjna ponieważ każda osoba może pozostawić rower na także zewnątrz obiektu. Pobieranie opłaty ma też wymiar ekonomiczny. Co prawda przychody uzyskane z tego tytułu wynoszą około 1% ogółu przychodów osiąganych z udostępniania pływalni jednakże dla finansów Ośrodka są kwotą istotną pozwalającą zachować przepis Art. 15 ust.6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U.2009.157.1240 z póź. zmian.), określający, że samorządowy zakład budżetowy, a taką formę organizacyjno prawną ma Ośrodek, może otrzymywać dotację nie wyższą niż 50% rozchodów stanowiących koszty działalności. Z przepisu wynika, że przychody nie mogą być niższe niż 50% ponoszonych kosztów. Dlatego każda kwota uzyskiwana z usług świadczonych na tych obiektach jest tak istotna dla TOSiR.mirak pisze:Czym uzasadniona jest opłata 1,50 zł za wprowadzenie roweru na teren odkrytej pływalni i jak to się ma do hasła "miasto przyjazne rowerzystom"
Rzecznik UMT
Dorota Kunc-Pławecka
Dorota Kunc-Pławecka
Wcale się nie dziwie, gdy się czyta takie wieści.Jeżeli rzeczywiście można rower zabrać w dowolne miejsce to te argumenty mnie przekonują.
Czy ktoś przeprowadził jakieś badania w tym kierunku ??. Jeżeli tak, to ile wynosi ta "zdecydowana" większość. Po drugie liczba skradzionych samochodów czy rowerów ZAWSZE (póki co) jest mniejsza od tych których nie można było ukraść, lub nie zostały skradzione, więc co w tym dziwnego ??.D.Kunc-Pławecka pisze: Klienci dojeżdżający na baseny tym środkiem lokomocji w zdecydowanej większości są zadowoleni z możliwości zabezpieczenia swojej własności w czasie wielogodzinnego pobytu na pływalniach.
Jak nie jest jak, przecież jest, zostawienie roweru na zewnątrz pływalni nie ma nic do tego. Obligatoryjne (wg SJP obowiązkowe) nie jest wprowadzenie roweru na pływalnie, można go zostawić przed, ale opłata jest jak najbardziej obligatoryjna, bo nie mogę przecież (chyba ze się mylę to mnie mirak poprawi) zdecydować czy zapłacę 1,50 zł czy nie.D.Kunc-Pławecka pisze: Nie jest to opłata obligatoryjna ponieważ każda osoba może pozostawić rower na także zewnątrz obiektu.
Padłem.D.Kunc-Pławecka pisze:Pobieranie opłaty ma też wymiar ekonomiczny.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Definicja słownikowa wyrazu "regularnie"D.Kunc-Pławecka pisze:staram się w miarę możliwości, głównie czasowych, regularnie z Wami korespondować.
systematycznie, miarowo, równomiernie, okresowo, periodycznie, stale, miarowo, w jednakowych odstępach, planowo, cyklicznie; pot. jak w zegarku
Pozdrawiam
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
A więc ja mam pytanie. I skoro pani zagląda tu regularnie to liczę na szybką odpowiedź. Może mi pani wyjaśnić dlaczego przetarg na rondo na ul Jana Pawła nie jest do tej pory ogłoszony.I dlaczego kilkakrotnie pojawiają się z pani strony informacje o rychłym ogłoszeniu przetargu i rozpoczęciu robót
Cytaty z TFI http://www.tfi.iulotka.com.pl/viewtopic ... d&start=50
Tu już informacja od pana Musiała z 2011-07-15
czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam
Cytaty z TFI http://www.tfi.iulotka.com.pl/viewtopic ... d&start=50
przez BiuroPrasoweUMT 10 mar 2011, o 08:47
Przetarg na budowę ronda powinien zostać ogłoszony w ciągu maksymalnie 2 tygodni. Warto przypomnieć, że nowe rondo będzie miało 2 pasy ruchu. Planowane jest również poszerzenie ul. Błonie do jednolitego parametru 2x2, ale to w ramach innego pozwolenia.
info prasowe z http://www.gazetakrakowska.pl/tarnow/42 ... ,id,t.htmlprzez BiuroPrasoweUMT 1 lip 2011, o 12:38
Są wszystkie pozwolenia. Przetarg na budowę ronda zostanie ogłoszony w najbliższych dniach.
Tu już informacja od pana Musiała z 2011-07-15
Przyzna pani że od 10 marca już trochę czasu minęło.Miasto zabierze się za urządzanie w tym miejscu dużego ronda. To kolejny etap budowy połączenia ulic w mieście ze zjazdem z autostrady A4 w Krzyżu. - W przyszłym tygodniu ogłaszamy szybki przetarg, prace mogą zacząć się na początku sierpnia - mówi dyrektor Musiał. - Trzeba się będzie liczyć z utrudnieniami, ale zrobimy wszystko, żeby prace odbywały się bez drastycznych zmian w organizacji ruchu.
czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam
-
- Rhetor
Pani kłamie powinno być. A nie pani jest niekompetentna. Bitwy o Wal Pomorski miało być robione zaraz po rozstrzygnieciu przetargu, czyli w czerwcu. Nie zaczęli teraz to nie zaczną w tym roku. No chyba, że kolejny "geniuz" wymyślił na ten remont piękny miesiąc zwany listopademdafi33 pisze:MTAR na stronie UM to info było kilkukrotnie już
Podobnie jakoś prace nie mogą ruszyć choćby na Bitwy o Wał Pomorski
Czy prace ruszą zimą ?
Odpowiedziała Pani na jedno pytanie i co koniec ?
Dla mnie jest to śmieszne i niepoważne .Pani jest niekompetentna .
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Podobnie jak kilka innych ulic teraz pytanie :Mr Greenback pisze:Bitwy o Wal Pomorski miało być robione zaraz po rozstrzygnieciu przetargu, czyli w czerwcu.
Kiedy rozpoczną się remonty ?
Był Maj ,Czerwiec ,Lipiec ,Sierpień widocznie w tych miesiącach nie prowadzi się prac drogowych według UM ?Nie zaczęli teraz to nie zaczną w tym roku. No chyba, że kolejny "geniuz" wymyślił na ten remont piękny miesiąc zwany listopadem
W Urzędzie Miejskim tak relatywnie prosta czynność jak wymiana dowodu osobistego realizowana jest aż w trzech pokojach i zaangażowane jest do tego tak na oko 5 lub 6 osób. Jeden pokój to informacja i wydawanie uwaga: czystych formularzy (tak jakby formularze nie mogły leżeć luzem na korytarzu), drugi z co najmniej 3 paniami w środku to przyjmowanie owych formularzy i wklepywanie ich do systemu, trzeci pokój to wydawanie owych dowodów.
Zdaję sobie sprawę, że część pracy widoczna dla klienta (chociaż niestety czułem się petentem i to niezbyt pożądanym ) to tylko ułamek wszystkiego co wykonuje się przy tego typu czynnościach ale z drugiej strony w dowolnej prywatnej firmie tą samą pracę bez problemu wykonały by dwie, maksymalnie trzy osoby.
I teraz pytania:
1) Rozumiem, że obecna struktura działalności tego działu to pozostałość po wzmożonym okresie wymiany dowodów ze starych na nowe kiedy to zmuszone do tego były całe roczniki, ale czy na prawdę miasto nie ma innych pomysłów na "aktywną" walkę z bezrobociem ?
2) Ile ludzi miasto zatrudnia na wszystkich stanowiskach administracyjnych i jakie są roczne koszty ich działalności (pensje, utrzymanie budynków, opłaty za elektryczność, papier, toner do drukarki etc)
PS. Tak poza pytaniem. Aby nie wyjść na kogoś kto tylko narzeka napiszę też o pozytywach. Jeszcze niedawno chodząc po urzędach i załatwiając rozmaite sprawy często zmuszony byłem do biegania między jednym urzędem a drugim aby zdobyć określony papierek. Obecnie coraz częściej zdarza się, że słyszę: "to jest na naszym terenie już sobie z tym poradzimy" Plus za to, chociaż nie wiem, czy to zasługa naszego UM czy też raczej zewnętrznych regulacji prawnych.
Zdaję sobie sprawę, że część pracy widoczna dla klienta (chociaż niestety czułem się petentem i to niezbyt pożądanym ) to tylko ułamek wszystkiego co wykonuje się przy tego typu czynnościach ale z drugiej strony w dowolnej prywatnej firmie tą samą pracę bez problemu wykonały by dwie, maksymalnie trzy osoby.
I teraz pytania:
1) Rozumiem, że obecna struktura działalności tego działu to pozostałość po wzmożonym okresie wymiany dowodów ze starych na nowe kiedy to zmuszone do tego były całe roczniki, ale czy na prawdę miasto nie ma innych pomysłów na "aktywną" walkę z bezrobociem ?
2) Ile ludzi miasto zatrudnia na wszystkich stanowiskach administracyjnych i jakie są roczne koszty ich działalności (pensje, utrzymanie budynków, opłaty za elektryczność, papier, toner do drukarki etc)
PS. Tak poza pytaniem. Aby nie wyjść na kogoś kto tylko narzeka napiszę też o pozytywach. Jeszcze niedawno chodząc po urzędach i załatwiając rozmaite sprawy często zmuszony byłem do biegania między jednym urzędem a drugim aby zdobyć określony papierek. Obecnie coraz częściej zdarza się, że słyszę: "to jest na naszym terenie już sobie z tym poradzimy" Plus za to, chociaż nie wiem, czy to zasługa naszego UM czy też raczej zewnętrznych regulacji prawnych.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Wybory sa już niedługo przecież, i trzeba ludowi pokazać że robimy, remontujemy, modernizujemy, realizujemy plan 5 letni , itp. Taki wesoły oberek.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.