Autostrada A4

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Stradie pisze:Konto nie używane przez brata było, więc kożystałem, ale jak zobaczyłem te jego herezje, to postanowiłm założyć nowe konto :)
Ha!!!! Wiedziałem :P A jak spytałem na SSC czy masz coś wspólnego z nim na Agorze, to się oburzyłeś, że nic wspólnego nie masz :P A mieliście identyczne poglądy ;) Czytaj kino, kino kino i jeszcze raz kino :P
A odnośnie tych MOPów. Ciekawi mnie sprawa, że jest co raz głośniej o restauracji McDonald's przy al.Jana Pawła II dokładnie gdzieś przy Carrefourze, czy tym Decathlonie. Wiecie coś więcej na ten temat?
Głośno też było o całodobowym KFC z drivethru w tamtym rejonie, a okazało się, że powstał zwykły w galerii ;)

Wydaje mi się, że nie likwidowali by tamtego po to aby otworzyć nowy. Na MOPIE być może powstanie, ale coś mi się wydaje, że większy MOP będzie pod Brzeskiem a u nas będzie taki zwykły zwykły a potem kolejny gdzieś pewnie koło Dębicy, też taki większy.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Tak. MOP Mokrzyska z tego co wiem ma być większy. :)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

To jest logiczne - blisko miast nie ma sensu w budowie dużych MOP'ów - wystarczy zwykły MOP klasy 1 lub 2 - jak będziesz potrzebował dużej infrastruktury to zjedziesz do pobliskiego miasta. A jeśli w pobliżu zjazdu jest wygodzna i szybka droga do supermarketu, galerii czy kompleksu handlowego to MOP klasy 3 staje się zbędny - MOP'y klasy 3 maja sens w dużej odległości od miast.

Dodatkowo - w większosci krajów - w Polsce to różnie bywa - bierze się pod uwagę czas przejazdu i rodzaj ruchu. Na przykałd Węzeł Sośnica będzie początkiem dla ruchu nad morze. I odległość i rodzaj MOP'ów do tego się dopasuje - tak by po paru godzinach jazdy mieć miejsce odpoczynku, zaś po dłuższej jeździe można było coś zjeść i zatankować. I tak przykąłdowo jadąc z Sośnicy do Gdańska A1 co godzinę mniej więcej mamy MOP 1 zaś MOP klasy 2 lub 3 wypada co 4 - 5 godzin jazdy. Do tego też poprawki na miasta i ich odległość od Autostrady.

Dziwi mnie za to że MOP Komorów ma oznaczenie III ? Czyżby jednak zrobili klasę 3 najwyższą?
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Ravir pisze:To jest logiczne - blisko miast nie ma sensu w budowie dużych MOP'ów - wystarczy zwykły MOP klasy 1 lub 2 - jak będziesz potrzebował dużej infrastruktury to zjedziesz do pobliskiego miasta. A jeśli w pobliżu zjazdu jest wygodzna i szybka droga do supermarketu, galerii czy kompleksu handlowego to MOP klasy 3 staje się zbędny - MOP'y klasy 3 maja sens w dużej odległości od miast.

Dodatkowo - w większosci krajów - w Polsce to różnie bywa - bierze się pod uwagę czas przejazdu i rodzaj ruchu. Na przykałd Węzeł Sośnica będzie początkiem dla ruchu nad morze. I odległość i rodzaj MOP'ów do tego się dopasuje - tak by po paru godzinach jazdy mieć miejsce odpoczynku, zaś po dłuższej jeździe można było coś zjeść i zatankować. I tak przykąłdowo jadąc z Sośnicy do Gdańska A1 co godzinę mniej więcej mamy MOP 1 zaś MOP klasy 2 lub 3 wypada co 4 - 5 godzin jazdy. Do tego też poprawki na miasta i ich odległość od Autostrady.

Dziwi mnie za to że MOP Komorów ma oznaczenie III ? Czyżby jednak zrobili klasę 3 najwyższą?
Ja osobiście nie wiem w którą stronę to numerują :)

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

MOP III to obiekt najwyższej klasy, z najlepszym wyposażeniem. które jest uregulowane przez przepisy
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... ype=2&nr=1

Na stronie 4 w rozdziale trzecim jest wszystko o MOP-ach.

loża szydercy
Obywatel

Post autor: loża szydercy »

wierzycie jeszcze w to ze wogule ta autostrada powstanie jak narazie to powstaje odcinwk z szarowa do brzeska z opuznieniem ale bedzie na drugim odcinku od brzeska do wierzchoslawic jak narazie to pieknie trawa rosnie a w wykopach morzna ryby lowic nie ma jak narazie wykonawcy ani nawet chetnych na wykonanie tego a trzeci odcinek z wierzchoslawic do krzyza ktorym sie cale miasto podnieca sie narazie buduje i chociasz by go skonczyli na czas to wezmy poduwage ze ten odcinek sie zaczyna w szczerym polu a dokladnie to wsrodku sadu w wierzchoslawicach tak wiec bedzie mozna po nim jezdzic ale rowerem dopuki nie wybuduja drugiego odcinka to bedzie stal bezuzyteczny razem z tymi mop-ami 1 ,2 czy 3 klasy :lol:

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

loża szydercy pisze:wierzycie jeszcze w to ze wogule ta autostrada powstanie jak narazie to powstaje odcinwk z szarowa do brzeska z opuznieniem ale bedzie na drugim odcinku od brzeska do wierzchoslawic jak narazie to pieknie trawa rosnie a w wykopach morzna ryby lowic nie ma jak narazie wykonawcy ani nawet chetnych na wykonanie tego a trzeci odcinek z wierzchoslawic do krzyza ktorym sie cale miasto podnieca sie narazie buduje i chociasz by go skonczyli na czas to wezmy poduwage ze ten odcinek sie zaczyna w szczerym polu a dokladnie to wsrodku sadu w wierzchoslawicach tak wiec bedzie mozna po nim jezdzic ale rowerem dopuki nie wybuduja drugiego odcinka to bedzie stal bezuzyteczny razem z tymi mop-ami 1 ,2 czy 3 klasy :lol:

Taka prośba... z zasadami interpunkcji kolega by się mógł zaznajomić i trochę przecinków czy kropek w swoje wypowiedzi wstawiać.

Po drugie został ogłoszoy przetarg na wykonanie odcinka B i w pierwszej kolejnosći ma być zrobiona jakaś droga podrzędna i węzeł Wierzchosławice, więc jak na razie to wstrzymajmy się z komentarzami że będzie się kończyć w polach...
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Ja wiem, że MOP klasy III ma najwyższy standart - tylko PO CO go lokują tuż obok Tarnowa?

MOP'y klasy III mające pełną infrastrukturę, w tym noclegi, stację, bar mają sens gdy w poblizu nie ma podobnych udogodnień. No chyba, że celujemy w Amerykański model, gdzie nie zjeżdżając z autostrady mozna zrobić wszystko z kupnem nowego samochodu włącznie :mrgreen:
Tylko odległości jak by nie te.

Ale co tam - będzie kolejny McDonald's w Tarnowie :mrgreen:
9000 ml A Rh-

loża szydercy
Obywatel

Post autor: loża szydercy »

podkresl slowo JAKAS ale jaka to na to nikt nie ma pomyslu ani kasy, a przetarg jest ale czy go nikt nie oprotestuje albo nie uniewazni to juz inna historia i tak sie to morze ciagna jeszcze dlugo i namietnie .Podobnie bylo z odcinkiem A4 kolo Boleslawca , cztery razy uniewazniali przetarg, i za kazdym razem taka sama procedura i trwalo to ponad 2 lata

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Dziś w radiu słyszałem, że żadna firma nie złożyła jeszcze oferty na odcinek B, jutro zaś mija termin.
Padło też stwierdzenie: "firmy zazwyczaj składaką oferty w ostatnim dniu"... miejmy nadzieję...
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

No i na SSC wyczytałem, że osiem ofert na dokończenie lokalnej "dziury w autostradzie" wpłynęło, mało się znam ale chyba firm-krzaków nie ma wśród oferentów, gigantycznych różnic w kwotach też niet.
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

http://www.rynekinfrastruktury.pl/artyk ... ld-zl.html
Czyli około 15 miesięcy na budowę ;) Chyba, że wybiorą inną ofertę. Ale znając życie wybiorą najtańszą, w końcu 70% to cena, 30% to czas :( A gdzie jakość ?

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

Nooo - cena w tytule podlinkowanego powyżej artykułu - zaiste powalająca :D
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Cubaza pisze:http://www.rynekinfrastruktury.pl/artyk ... ld-zl.html
Czyli około 15 miesięcy na budowę ;) Chyba, że wybiorą inną ofertę. Ale znając życie wybiorą najtańszą, w końcu 70% to cena, 30% to czas :( A gdzie jakość ?
Z tego co tam piszą, to czas realizacji wszyscy wykonawcy podają mniej więcej ten sam.
A jakość jest w specyfikacji. Teoretycznie. Przecież nie napiszą "zgadzamy się na gorszą jakość ale po niższej cenie".
pan_wAZOn pisze:Nooo - cena w tytule podlinkowanego powyżej artykułu - zaiste powalająca :D
"Zamawiający miał zamiar przeznaczyć na inwestycję 1 mld 270 mln zł." Wybrano ofertę za 614 mln. Niezły rozrzut.

ODPOWIEDZ