Tarnów - miasto przyjazne rowerzystom.

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

toomas
Archont

Post autor: toomas »

starówka pisze:Jakub Kwaśny, ale po co, to tak jakbyś dał darmowy parking pod kinem Marzenie, złóż wniosek o dokładniejsze zabezpieczenie terenu na którym pozostawiany jest rower, coś w rodzaju szatni z bloczkiem, i może TOSIR pomyśli o odpowiednim miejscu na rowery przy basenach na Piłsudskiego i Trauguta

Proponuje złożyć ponownie pod głosowanie ograniczenie ruchu samochodowego w ścisłym centrum + Krakowska, dostawcy 8-11 i 17-19 mają wjazd wolny, plus klika miejsc tylko dla zaopatrzenia na czas rozładunku
Zgadzam sie w 100%.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Samochód zamkniesz na klucz i włączysz alarm. Rower, a czasem są wartościowsze od części jeżdżących samochodów trudniej zabezpieczyć. Efekt finansowy pozostaje.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

mirak pisze:Samochód zamkniesz na klucz i włączysz alarm. Rower, a czasem są wartościowsze od części jeżdżących samochodów trudniej zabezpieczyć. Efekt finansowy pozostaje.
masz całkowitą racje, co z tego że jak wrócę to rama będzie stała, a koła ktoś "pożyczy"

parking za darmo oznacza nie strzeżony i byle gdzie, jak ktoś chce za darmo i jedzie na Wigry to niech go przed basenem zostawi przypięty do ogrodzenia

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

starówka pisze:parking za darmo oznacza nie strzeżony i byle gdzie
Parking płatny też nie oznacza, że strzeżony. Wykupienie miejskiej karty parkingowej nie oznacza, że UMT bierze odpowiedzialność za zaparkowany samochód.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

pb, nie łap mnie za słówka, przeczytaj dokładnie całą dyskusję, a nie szukaj dziury w całym, jeśli nie masz nic do dodania w temacie to znajdź taki na który coś sensownego napiszesz

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

A ja jednak bym chciał, żeby TOSiR promował zdrowy tryb życia i żeby za wejście z rowerem na teren basenu nie pobierał dodatkowej kasy. Wystarczy na zamkniętym terenie basenu zrobić parking 2m x 4m dla rowerów i będzie bezpiecznie.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Starówka to Ty nie załapałeś tematu. Chodzi o to aby, zachęcać do skorzystania z roweru, a nie dodatkowo zniechęcać. Nie ma znaczenia, że parking dla samochodów jest poza terenem kompleksu. Jest bezpłatny, a dla rowerów płatny. I jak zauważono wcale nie strzeżony co ewentualnie uzasadniało by opłatę.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Marcin Zaród pisze:Wystarczy na zamkniętym terenie basenu zrobić parking 2m x 4m dla rowerów i będzie bezpiecznie.
to zdecydowanie za mało, na basenie bywają dni że nie ma gdzie roweru za kasami postawić,
tylko kto za to zapłaci, za lepsze miejsca parkingowe dla rowerów, zaraz podniosą larum skuterowcy i motocykliści

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Przeczytałem i co? I wychodzi na to, że potrzebujesz parkingu strzeżonego dla rowerów, bo boisz się o koła od swojego roweru. A ja boję się o radio i nawigację na płatnym miejskim parkingu. Widzisz różnicę?

Jeśli nadal nie nadążam za twoim tokiem myślenia, to bądź łaskaw napisać precyzyjnie o co ci chodzi, bo na razie z tą precyzją to nie za bardzo. I bez pyskówek proszę.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Keleos pisze:a) te opłaty są od kilkunastu lat, więc żadna nowość,
b) auto też zostawiasz na terenie basenu? Chyba przed brama, a nie za nią. Rower też zostaw na parkingu - będziesz mieć bezpłatnie.
będzie za darmo jak basen wywali stojaki na zewnątrz, a na ich miejcu postawi parasole i budkę z lodami

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

starówka, popieram.
pb, czepiasz się.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Ale przed basenem stojaków też nie ma i właściwie to nie ma do czego roweru przypiąć. Jakie koszty generuje parking dla rowerów? A co motocyklistów. W haśle propagującym poruszanie się rowerem chodzi nie o same rowery, ale o bezsmrodowe, ciche i zdrowe poruszanie się po mieście.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

mirak, napiszę Ci inaczej, znam sytuację że ludziom z tych stojaków za kasami po zapłaceniu za wjazd rowery zniknęły (było to już 20 lat temu ale było), do puki system pozostawiania rowerów na basenie się nie zmieni ( na przechowalnie ) to zawsze będzie istniało ryzyko kradzieży.

Pomyśl, że ja przyjadę na basen autobusem, poświecę kilka zeta na wejście,w torbie wniosę nożyce i miałeś rower. a ja zrelaksowany i bogatszy o kilka piw wrócę do domu.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Starówka obracasz kota ogonem i czytasz tylko to co chcesz. Nikt nie wymaga strażnika przy stojakach więc powtórzę jeszcze raz tym razem za Marcinem:
A ja jednak bym chciał, żeby TOSiR (miasto-moja uwaga) promował zdrowy tryb życia i żeby za wejście z rowerem na teren basenu nie pobierał dodatkowej kasy

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Nie obracam, bo nie mam kota.

Masz rację będzie za darmo, więcej stojaków i z pewnością na zewnątrz, to masz pewne ze strony TOSIRu, tak samo jak pod Parkiem Wodnym i halą na Krupniczej.

Zdecydowanie wolę zapłacić i mieć większą pewność że wrócę i rower będzie stał.
Może warto zrobić darmowe na zewnątrz i pilnowane, płatne w środku na zasadzie przechowalni.

ODPOWIEDZ