Inicjatywa tramwaju na ul. Krakowskiej
-
Autor tematu - Rhetor
-
Autor tematu - Rhetor
Jednak skomentuje w następnym poście bo pierwszy już jest zablokowany:
edit:
...Do 1939 roku życie kulturalne w Tarnowie ukazywało sporą inicjatywę społeczeństwa tarnowskiego. Niektóre dziedziny życia kulturalnego ograniczone wielkością miasta, inne natomiast przerastały osiągnięciami skalę prowincjonalnego ośrodka. Okres ten należy zaliczyć do najjaśniejszych kart w dziejach rozwoju tarnowskiej kultury.
Ciekawostką tego okresu jest tramwaj elektryczny, który w tym okresie funkcjonował jeszcze tylko we Lwowie i Krakowie. Na trasie od dworca przez ul. Krakowską, Wałową i Lwowską kursowało 6 wozów. Linia tramwajowa została zlikwidowana przez okupanta niemieckiego w 1942 roku. Niemcy tłumaczyli decyzję tym, że tramwaje przeszkadzają w ruchu wojsk na wschód. Po wojnie nie udało się reaktywować lini tramwajowej w Tarnowie...
edit:
...Do 1939 roku życie kulturalne w Tarnowie ukazywało sporą inicjatywę społeczeństwa tarnowskiego. Niektóre dziedziny życia kulturalnego ograniczone wielkością miasta, inne natomiast przerastały osiągnięciami skalę prowincjonalnego ośrodka. Okres ten należy zaliczyć do najjaśniejszych kart w dziejach rozwoju tarnowskiej kultury.
Ciekawostką tego okresu jest tramwaj elektryczny, który w tym okresie funkcjonował jeszcze tylko we Lwowie i Krakowie. Na trasie od dworca przez ul. Krakowską, Wałową i Lwowską kursowało 6 wozów. Linia tramwajowa została zlikwidowana przez okupanta niemieckiego w 1942 roku. Niemcy tłumaczyli decyzję tym, że tramwaje przeszkadzają w ruchu wojsk na wschód. Po wojnie nie udało się reaktywować lini tramwajowej w Tarnowie...
To raczej stwierdzenie, niż komentarz.
Odnośnie inicjatywy. Co się dziwić urzędnikom? Ktoś postawi tramwajo-kawiarenkę, z wszelakimi przyłączami na nowo wyremontowanej ulicy. A co będzie jak się "rozmyśli", lub zwyczajnie splajtuje? Kto, kiedy i za ile przywróci stan nawierzchni?
Myślę, że tu jest problem styku prywatne / miejskie. Gdyby "miasto" to wykonywało to pewnie nie było by problemu. A teraz zawsze może się okazać, że "ktoś" miał jeszcze lepszy pomysł na biznes (nie bądźmy dziećmi) i przy okazji na "promocję" miasta.
Odnośnie inicjatywy. Co się dziwić urzędnikom? Ktoś postawi tramwajo-kawiarenkę, z wszelakimi przyłączami na nowo wyremontowanej ulicy. A co będzie jak się "rozmyśli", lub zwyczajnie splajtuje? Kto, kiedy i za ile przywróci stan nawierzchni?
Myślę, że tu jest problem styku prywatne / miejskie. Gdyby "miasto" to wykonywało to pewnie nie było by problemu. A teraz zawsze może się okazać, że "ktoś" miał jeszcze lepszy pomysł na biznes (nie bądźmy dziećmi) i przy okazji na "promocję" miasta.
wyznam szczerze, że mimo całej sympatii dla miedzywojnia i pamiątek, wóz tramwajowy straszący na Starówce kojarzy mi się z minoną modą na przydrożne restauracje budowane z wykorzystaniem kadłubów wycofanych z eksploatacji samolotów. Ani to specjalnie ładne ani wygodne :/
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
-
Autor tematu - Rhetor
-
Autor tematu - Rhetor
Drogie auta mają identyfikatory albo znajomościKeleos pisze:Sm nie, ale Policja tak... kilka razy byłem świadkiem zatrzymywania.. głównie młodych kierowców w starszych autach, bo oczywiście nie widziałem zatrzymań drogich aut ; )
Mi się zdarzyło kilka razy przelecieć z Pl. Rybnego na Brodzińskiego lub odwrotnie... Nie widziało mi się pół miasta zwiedzać żeby znaleść się kilkaset metrów dalej
-
Autor tematu - Rhetor
...dyrektor Madej wskazuje na potrzebę uzyskania akceptacji projektu przez mieszkańców miasta...
ciąg dalszy absurdu
http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=11631
wizualizacja
ciąg dalszy absurdu
http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=11631
wizualizacja