Na wzór b. prezydenta Clintona nasz prezydent powinien sobie napisać na ścianie dużymi literami "DROGI, głupcze!"Ravir pisze:Są ważniejsze potrzeby : DROGI,
Co przydałoby się w naszym pięknym mieście
Tak czytam te niektóre życzenia i już wiem dlaczego budujemy fontanny na kredyt mając ponad 50% zadłużenia..... Trochę wyobraźni ludzie ! Jeśli będziemy chcieli żeby miasto nam budowało jakieś teatry, filharmonie, lotniska, centra mając służyć mieszkańcom(wtf?!) to nigdzie nie zajdziemy! Na takie rzeczy przychodzi czas, ale najpierw musimy się rozwinąć, a że chcemy mieć na siłę wszystko to ten rozwój blokujemy publicznymi wydatkami(tu mówię ogólnie o kraju). I mamy basen za który płacimy 17zł/h i bilety autobusowe za 4zł. Oczywiście uwzględniając dotacje miejskie z naszych podatków
Czego mi brakuje? Toru wyścigowego Zamiast fontann, teatru czy bezsensownej rewitalizacji krakowskiej zrobiłbym właśnie tor bo na pewno jest na to większy popyt niż na te bzdury.
A czego mi nie brakuje, a wręcz rzygam tym? Infrastrukturą drogową. Fajnie, że są drogi ale wysyp świateł, co raz gorzej (czyt.bezpiecznie) ustawionych oraz bzdurnych wysepek mnie dobija. Przydałby się ktoś z głową do zarządzania tym. Oraz do sensowniejszego rozdzielania kasy na inwestycje drogowe
Czego mi brakuje? Toru wyścigowego Zamiast fontann, teatru czy bezsensownej rewitalizacji krakowskiej zrobiłbym właśnie tor bo na pewno jest na to większy popyt niż na te bzdury.
A czego mi nie brakuje, a wręcz rzygam tym? Infrastrukturą drogową. Fajnie, że są drogi ale wysyp świateł, co raz gorzej (czyt.bezpiecznie) ustawionych oraz bzdurnych wysepek mnie dobija. Przydałby się ktoś z głową do zarządzania tym. Oraz do sensowniejszego rozdzielania kasy na inwestycje drogowe
strasznie jestem ciekaw czy/kto odgrzebie pomysły specjalnych stref ekonomicznych - kupę miejsca jest do wykorzystania, już nie mówię tylko o plastikowej dolinie, która zarósłszy chaszczami dostaje uwiądu ale o azotach i mechanicznych. i żeby było jasne - nie chodzi mi o takie coś jak w mielcu - wydzielone terytorium - tylko o ściągnięcie i uprzywilejowanie na terenie całej aglomeracji takich inwestorów, którzy z jednej strony wygenerują zatrudnienie a z drugiej - zostawią na miejscu podatki. infrastruktura jest jaka jest (ogólnie na polskim tle nie najgorzej bo kiepskie drogi wyrównuje w części kolej), trzeba tylko dobrego managementu, żeby to wykorzystać.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
Brakuje przede wszystkim miejsc pracy. Zachęcić dużych inwestorów, a nie rzucać biurokratyczne kłody pod nogi. Będzie praca, będzie więcej mieszkańców. Dalsza rewitalizacja starówki jest jak najbardziej potrzebna aby ci co zostali w kraju lub mają zamiar wrócić mieli możliwość mieszkania w schludnym mieście, bez zarzyganych i usyfionych jak dawniej skwerów lub innych miejsc. Drogi, drogi i jeszcze raz drogi... Zdecydowanie za dużo banków w centrum, ale na to niestety włodarze miasta nie mają bezpośredniego wpływu.
Przydało by się odpowiednie zaplecze sportowe,bo to istniejące jest już dawno przestarzałe.
Mam na myśli nowoczesny i funkcjonalny stadion wraz z infrastrukturą,oraz hala widowiskowo-sportowa z prawdziwego zdarzenia na 6-7 tyś ludzi.
Poza tym brakuje w naszym mieście sportu na naprawdę wysokim ogólnopolskim poziomie ligowym(piłka,kosz,siatka)Celowo nie wymieniam żużla,bo to co od dwóch sezonów nam prezentują jest delikatnie mówiąc żenujące.
Mam na myśli nowoczesny i funkcjonalny stadion wraz z infrastrukturą,oraz hala widowiskowo-sportowa z prawdziwego zdarzenia na 6-7 tyś ludzi.
Poza tym brakuje w naszym mieście sportu na naprawdę wysokim ogólnopolskim poziomie ligowym(piłka,kosz,siatka)Celowo nie wymieniam żużla,bo to co od dwóch sezonów nam prezentują jest delikatnie mówiąc żenujące.
sportu, jakiegokolwiek, na ligowym poziomie nie będziesz miał jak nie będziesz miał sportowców. dlatego trzeba celować w dzieciaki - im sprawiać warunki do rozwoju, dla nich budować infrastrukturę i zapewniać opiekę trenerską tym wybijającym się, bo inaczej nabudujesz obiektów, które będą stały puste :/
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
w Tarnowie brakuje szczęśliwych ludzi, uśmiechniętych, pozytywnie myślących. Myślę,że gdyby każdy zmienił nastawienie do życia, to można byłoby osiągnąć wszelkie inne, materialne rzeczy. A bez tego ani rusz. W Tarnowie panuje trend : robią coś - ŹLE, nie robią - też ŹLE, wystarczy tylko poczytać komenatrze w tarnow.net.pl
Live the life you love, and love the life you live Ą