Serwer i domena strony internetowej jakie najlepsze ?
-
- Rhetor
Za przedłużenie płaci się różnie, w zależności od domeny najwyższego poziomu, więc nie prawda, że 100.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
Darmowe?
Nie poleciłbym, ale jak już szukasz to patrz na te, które mają najmniej reklam.
Nie poleciłbym, ale jak już szukasz to patrz na te, które mają najmniej reklam.
Zależy pod co chcesz ten hosting. Jeżeli pod jakąś poważniejszą stronę stronę, to zapomnij o darmowych. Jeżeli pod hobbystyczną - można zaryzykować.
Kwestia tego ile potrzebujesz miejsca, co to będzie, czy statyczne strony html, czy jakiś skrypt z bazą. Jeżeli to drugie, to musisz sprawdzić czy konfiguracja serwera jest odpowiednia pod dany skrypt i czy w razie czego można coś pozmieniać w ustawieniach serwera. Na darmowych hostingach bazy danych zazwyczaj w godzinach szczytu działają ociężale, bo upycha się tam jak najwięcej stron dla oszczędności i wydajność w tym przypadku jest na dalszym planie.
Kwestia tego ile potrzebujesz miejsca, co to będzie, czy statyczne strony html, czy jakiś skrypt z bazą. Jeżeli to drugie, to musisz sprawdzić czy konfiguracja serwera jest odpowiednia pod dany skrypt i czy w razie czego można coś pozmieniać w ustawieniach serwera. Na darmowych hostingach bazy danych zazwyczaj w godzinach szczytu działają ociężale, bo upycha się tam jak najwięcej stron dla oszczędności i wydajność w tym przypadku jest na dalszym planie.
Ravir: nie ma sensu się zapędzać. Jeżeli ktoś szuka darmowego hostingu, to po pierwsze nie planuje dużo wydatków w tym kierunku, a po drugie raczej nie ma doświadczenia. Idąc tym tokiem myślenia, kilka postów niżej będziemy mu proponować że by wybudował sobie własną serwerownie, bo przy okazji trzymania tam swojej strony może na tym jeszcze zarobić z czasem.
Versacz: napisz co chcesz trzymać na tym serwerze, a wtedy wybierze się coś szytego na miarę, a może nawet jakiś przyzwoity tani płatny hosting.
Versacz: napisz co chcesz trzymać na tym serwerze, a wtedy wybierze się coś szytego na miarę, a może nawet jakiś przyzwoity tani płatny hosting.
Znaczy kolega pytał się mnie czy znam jakieś strony z hostingiem bo mu do pracy inżynierskiej jest potrzebna. A ja chciałem tak hobbystycznie dla przypomnienia co nieco o html i php, także nic specjalnego mi nie trzeba. A co domowego serwa to myślałem właśnie tak na próbę założyć takie coś na starym komputerze. Taki komp musi mieć jakieś specjalne wymagania sprzętowe ??
-
- Rhetor
Versacz, jak masz o tym jakieś pojęcie to kup sobie Router TP-Link WR1043ND (około 180 zł) i jakiegoś pendrive.
Na router wrzucasz soft Open WRT i potem instalujesz oprogramowanie jak w Linuksie, czyli ftp, apache i co tam chcesz - uciągnie, wierz mi.
Router pod tym softem jest w pełni konfigurowalny. Ciągnie to dużo mniej prądu niż komputer a działa w zasadzie tak samo.
Co do wymagań - postawisz na czymkolwiek, w zależności od dystrybucji (zakładam, że jako system będzie Linux), ramu potrzeba od 64 MB, procek min 300 MHz i dysku min. 3 GB.
To jest taki minimum, na tym coś się już da zrobić, ale wiadomo, im więcej tym lepiej
Na router wrzucasz soft Open WRT i potem instalujesz oprogramowanie jak w Linuksie, czyli ftp, apache i co tam chcesz - uciągnie, wierz mi.
Router pod tym softem jest w pełni konfigurowalny. Ciągnie to dużo mniej prądu niż komputer a działa w zasadzie tak samo.
Co do wymagań - postawisz na czymkolwiek, w zależności od dystrybucji (zakładam, że jako system będzie Linux), ramu potrzeba od 64 MB, procek min 300 MHz i dysku min. 3 GB.
To jest taki minimum, na tym coś się już da zrobić, ale wiadomo, im więcej tym lepiej
Dziś natknąłem się na stronę na serwerze http://vaax.pl/
Obiecują darmowe www bez reklam - nie wiem ile w tym prawdy, bo używam adblocka ; )
Obiecują darmowe www bez reklam - nie wiem ile w tym prawdy, bo używam adblocka ; )