Tarnów w Wikipedii
-
Autor tematu - Archont
Tarnów w Wikipedii
Niech mi ktoś wyjaśni, co to i gdzie leży 'dzielnica' Oaza i od kiedy to Tarnów dzieli się na dzielnice?
Podział administracyjny Tarnowa w Wiki
W tej wiki o Tarnowie jakieś bzdury są popisane... swego czasu, podajże na starym forum jeszcze padło hasło przebudowania tego artykułu... może by powrócić do tego pomysłu?!
Podział administracyjny Tarnowa w Wiki
W tej wiki o Tarnowie jakieś bzdury są popisane... swego czasu, podajże na starym forum jeszcze padło hasło przebudowania tego artykułu... może by powrócić do tego pomysłu?!
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
Część historyczna także wymaga dopracowania.
Czytamy w haśle:
"Pierwsza wzmianka o Tarnowie pochodzi z 1125. W 1264 spotkali się w Tarnowie książę Rusi Halickiej Daniel i Bolesław V Wstydliwy – wspólnie dokonali rozgraniczeń księstw.
Prawa miejskie Tarnów uzyskał w 1330 z nadania Władysława Łokietka. Ówczesnym właścicielem miasta był Spycimir Leliwita".
a) wzmianka z 1125 dotyczy nie Tarnowa, ale dzisiejszego Tarnowca. Wieś, gdzie później powstało miasto wzmiankowano po raz pierwszy w 1309,
b) nie mam pojęcia skąd ta informacja o zjeździe w Tarnowie dwóch książąt w 1264 r. Może ktoś mnie oświeci W innych miejscach (np. haśle o Danielu Halickim) pisze się, że chodzi o Tarnawę, a tych jest kilka,
c) Tarnów nie uzyskał praw miejskich tylko został założony (lokowany) w 1330 r. praktycznie od zera jako prywatne miasto przez Spycimira Leliwitę, a to zasadnicza różnica.
Czytamy w haśle:
"Pierwsza wzmianka o Tarnowie pochodzi z 1125. W 1264 spotkali się w Tarnowie książę Rusi Halickiej Daniel i Bolesław V Wstydliwy – wspólnie dokonali rozgraniczeń księstw.
Prawa miejskie Tarnów uzyskał w 1330 z nadania Władysława Łokietka. Ówczesnym właścicielem miasta był Spycimir Leliwita".
a) wzmianka z 1125 dotyczy nie Tarnowa, ale dzisiejszego Tarnowca. Wieś, gdzie później powstało miasto wzmiankowano po raz pierwszy w 1309,
b) nie mam pojęcia skąd ta informacja o zjeździe w Tarnowie dwóch książąt w 1264 r. Może ktoś mnie oświeci W innych miejscach (np. haśle o Danielu Halickim) pisze się, że chodzi o Tarnawę, a tych jest kilka,
c) Tarnów nie uzyskał praw miejskich tylko został założony (lokowany) w 1330 r. praktycznie od zera jako prywatne miasto przez Spycimira Leliwitę, a to zasadnicza różnica.
-
- Prytan
-
Autor tematu - Archont
Ale Racjonalisto, to nie o to chodzi...
Tam panuje bałagan i totalny chaos, jest mnóstwo zbędnych informacji.
W głównym artykule powinno być krótko zwięźle i na temat, a nie rozwlekle i na kilka stron.
Podziwiam osobę która wpisała np wszystkie place i skwery, ale po co to?!
Trzeba się zastanowić co zostawić, co usunąć, a dla której części stworzyć osobne hasło.
Jeśli znajdzie się więcej chętnych, to można się wtedy tym podzielić...
Tam panuje bałagan i totalny chaos, jest mnóstwo zbędnych informacji.
W głównym artykule powinno być krótko zwięźle i na temat, a nie rozwlekle i na kilka stron.
Trzeba się zastanowić co zostawić, co usunąć, a dla której części stworzyć osobne hasło.
Jeśli znajdzie się więcej chętnych, to można się wtedy tym podzielić...
[/center]
[/center]
-
- Prytan
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0718100714
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0718043853
Czego wam brakuje na tych mapach? Na innych też tak jest...
-
Autor tematu - Archont
yyy... ale o co chodzi? czy ktoś tu wspominał o mapach?Navyy pisze:http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0718100714
[/center]
[/center]
Ja bym się mógł zająć sportem. Kiedyś założyłem np. dział komunikacja miejska w Tarnowie, ale niestety zwyczajnie nie mam czasu tego robić... Widzę, że ktoś się jednak tym super zajął... Dzięki dla tego kogoś Widzę, że nawet załapał o co chodziło z krzyżówką komunikacyjną - ale wrzucił słynną już Oazę
Ja mam swój typ odnośnie typa, który namiętnie umieszcza ronda, skwery i "dzielnice" czyli po prostu spamuje na Wikipedii o Tarnowie. Udziela się na naszym forum oraz na "Polskich wieżowcach", ale jakbym go z nicka wymienił, to na pewno się wyprzeEredhel pisze: Tam panuje bałagan i totalny chaos, jest mnóstwo zbędnych informacji.
Na starym forum zarzuciłem ten temat, ale zdążyło zdechnąć i nic nie wyszło z tego. Zdążyłem jednak pokolekcjonować troszkę książek na temat historii Tarnowa, ale widzę, że od historii to Macumba jest specem.
Przede wszystkim trzeba chyba wyrzucić sporo kwiatków typ:
Szkoły policealne[edytuj]
Poza tym jest całe mnóstwo informacji bez podanego źródła, wiec jeśli magistranci bazują na takich informacjach, to ja im serdecznie gratuluję.
W Tarnowie funkcjonuje szereg szkół policealnych.
lub
Straż Graniczna[edytuj]
W Tarnowie funkcjonuje Placówka Straży Granicznej.