Autostrada A4

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

A w temacie dzieje się coś na tym odcinku porzuconym przez Macedończyków ? .... ewentualnie kiedy zacznie się coś dziać 8) ?
Co do ronda wątpię żeby skończyli je przed zimą .

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Może za parę michów ogłoszą przetarg - półroku potrwa wyłonienie wykonawcy w przetargu. Czyli przy DOBRYM wietrze budowa ruszy gdzieś w okolicach Wiosny 2012 roku. A ukończona zostanie w okolicach 2014.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Dziwne bo A2 mimo że później mieli awarię, to ponoć niedługo ma ktoś wchodzić na plac budowy. Tam się da naciągnąć prawo u nas nie. :-x

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

rzuf pisze:Tam się da naciągnąć prawo u nas nie
tam jest odcinek strategiczny, a u nas nie

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Nie?! A ja myślałem że z Ukrainą dzielimy Euro...

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

rzuf pisze:Nie?! A ja myślałem że z Ukrainą dzielimy Euro...
i Euro i drogi, u nas pół i u nich pół, i czego chcieć więcej, mecze też powinny odbywać się po połowie

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Tak, zgadza się że A2 to autostrada o znaczeniu strategicznym, no bo jak to mogłoby być, że do warszawki nie dojedziemy autostradą podczas EURO 2012.

A jednak i tam problemów nie brakuje i gdzie się rozchodzi o duże pieniądze, to będą różne "przepychanki".

Eurovia, która miała zastąpić na budowie chiński COVEC, po dwóch tygodniach rozmów zażądała nowego harmonogramu inwestycji. Francuskie konsorcjum nie chce płacić kar za opóźnienia.
"DGP" informuje też, że Eurovia zażądała za budowę 2 z 5 odcinków trasy, budowanych wcześniej przez COVEC, półtora miliarda złotych. To dwa razy więcej niż Chińczycy.

A co do odcinka B na budowanej A4, to teraz już i tak klapa, tak że na Ukrainę trzeba latać samolotami, bo kolej też przewiduje bez względu na EURO, przeprowadzać remonty linii kolejowej i związane z tym utrudnienia komunikacyjne.
No i według nieoficjalnych informacji, to cała A4 na odcinku Szarów - Tarnów będzie prawdopodobnie gotowa na wiosnę 2014.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Spokojnie, z tą A2 to tak łatwo jak Tusku z Grabarzem myślą to nie będzie.

A pamiętacie wypowiedź Kazimierza Marcinkiewicza, że do Tarnowa będziemy mieć autostradę w 2008 roku :mrgreen:.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

slavo
Obywatel

Post autor: slavo »

hurricane pisze:Spokojnie, z tą A2 to tak łatwo jak Tusku z Grabarzem myślą to nie będzie.

jestem tego samego zdania ... na Euro pewnie nie będzie ;/

A pamiętacie wypowiedź Kazimierza Marcinkiewicza, że do Tarnowa będziemy mieć autostradę w 2008 roku :mrgreen:.
he he dokładnie tak było - pamiętam
ciekawe czy były premier pamięta :P
54 800 ml O Rh+ .... a Ty ?

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ciekawostka, bez komentarza:

Miesiąc czy dwa temu ktoś postawił na budowie przy ul. Nowodąbrowskiej... krzyż. Mały, z jakiegoś twardego surowca, na pniu nisko ściętego dawno temu drzewa. Pamiątkę po kimś, kto tu zginął. Tuż przy drodze, niedaleko stacji benzynowej, dokładnie w tym miejscu, w którym poruszający się od Lisiej Góry będą w lewo zjeżdżać na nowy wiadukt nad autostradą.

Góra dzień później ekipa z budowy obsypała ten pniak piaskiem i przyklepała, schludniej to wyglądało.

Dzisiaj krzyż został przesunięty kilka metrów od jezdni, bo tkwił w miejscu, gdzie kiedyś będzie asfalt. Stoi teraz na ziemnym małym nasypie. I pewnie już tak zostanie na zawsze.

Tak sobie zaobserwowałem. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

To chyba dobrze, że nie są bezczeszczone symbole religijne, a także co najważniejsze ludzkie uczucia. Wielki plus dla ekipy.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Osobiście byłem ciężko zdziwiony gdy widziałem ludzi stawiających ten krzyżyk. Wyglądało to niemal jak próba storpedowania budowy, bo ewidentnie było widać, że w tym miejscu będą kiedyś pracować koparki. Ale faktycznie, ekipa drogowców zachowała się z dużym taktem i wyczuciem.

Cały Tarnów na Facebooku

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

A mam tanie pytanie - czy osoby stawiajace krzyż zachowały się TAKTOWNIE? Podobno katolicy wierzą w słowa Jezusa - a było coś tam o odawaniu co boskie Bogu a co cesarskie Cesarzowi. Czyli zgodnie z naukami Jezusa powinni PRZESTRZEGAĆ prawa - a nie je łamać - mieli odpowiednie pozwolenia i zgody na stawianie krzyża?

To że drogowcy się zachowali to dobrze, ale uważam, że prawo powinno być przestrzegane - chcesz mieć krzyż upamiętniający bliską ofiarę to uzyskaj ZGODĘ i zrób to w zgodzie z prawem. Da się - wiem, bo znajomi wystąpili i o dziwo urzędy nie robiły problemów.

Ogólnie uważam, że stawianie krzyży przy drodze jest dziwne - mamy cmentarze i tam powinno się honorować pamięć zmarłych - a nie przy drodze - widziałem kilka krzyzy i stojące obok "tirówki" łapiące klientów - doprawdy zaje...fajny widok - powaga i szacunek pełną gębą.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

gushman pisze:Ciekawostka, bez komentarza:

Miesiąc czy dwa temu ktoś postawił na budowie przy ul. Nowodąbrowskiej... krzyż. Mały, z jakiegoś twardego surowca, na pniu nisko ściętego dawno temu drzewa. Pamiątkę po kimś, kto tu zginął. Tuż przy drodze, niedaleko stacji benzynowej, dokładnie w tym miejscu, w którym poruszający się od Lisiej Góry będą w lewo zjeżdżać na nowy wiadukt nad autostradą.
Mi się wydaje, że tam krzyż stał od dobrych kilku lat. Może stary został uszkodzony podczas prac budowlanych i rodzina postawiła nowy ?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

defekator pisze:
gushman pisze:Ciekawostka, bez komentarza:

Mi się wydaje, że tam krzyż stał od dobrych kilku lat. Może stary został uszkodzony podczas prac budowlanych i rodzina postawiła nowy ?
Głowy sobie nie dam uciąć, że tak nie było. Być może stał tam taki lichy, metalowy krzyżyk. Teraz już tego nie odtworzę.

A stawianie krzyży przy drodze to temat na osobną dyskusję, chyba nie ma co rozwodzić się nad tym w tym temacie.

Cały Tarnów na Facebooku

ODPOWIEDZ